Fodbold, Forside, Generelt

Adam Holmegaard er for sit arbejde med at nedbryde fordomme mod homoseksualitet i fodbold, blandt fire nominerede til DBU’s ”En Del af Noget Større”-pris 2019. Indstillingen er på baggrund af et samarbejde mellem HIK Fodbold og Pan Idræt.

Artikelfoto: Adam Holmegaard, i debat på Folkemødet på Bornholm 2019 – naturligvis i HIK-uniform. 

En ’højder’ til homofobiske skældsord

Fodboldverdenen har ganske få, bemærkelsesværdigt få, homoseksuelle mænd. Selvom flere sportsstjerner de seneste år har vedkendt sig homoseksualitet, er det ofte først efter støvlerne er lagt på hylden.
Det har Adam Holmegaard kæmpet for at ændre på de seneste to år, via et samarbejde mellem HIK Fodbold og Pan Idræt.

Adam Holmegaard er mentaltræner for HIK’s talenthold på drengesiden. Det er her den ihærdige ildsjæl, foruden sine øvrige pligter, bruger en masse tid på at skabe plads til alle i omklædningsrummet:

”Der hersker desværre en kultur, hvor ’bøsserøv’ og ’svans’ bliver brugt i flæng, på banen og især i omklædningsrummet. Jeg har ofte oplevet – særligt blandt de yngre spillere – at afsenderen end ikke har været klar over betydningen ordene. Det er med til at skabe en fordomsfuld kultur, som vi arbejder med at udrydde, f.eks. gennem foredrag i samarbejde med Pan Idræt, og ved at lægge ansvar på anførerne,” fortæller Adam Holmegaard.

Foruden indsatsen på HIK’s talenthold, har Adam Holmegaard bl.a. deltaget i debat på Folkemødet, i TV Avisen og ved Pride Cup, ligesom HIK Fodbolds trænere regelmæssigt dyster med Pan Idræt ved venskabskampe.

Du kan læse mere om kandidaterne – og afgive din stemme – til ”En Del af Noget Større”-prisen her.

Det første skridt

Problematikken omkring homoseksualitet i dansk fodbold begrænser sig ikke alene til talent- og elitehold. Det er ifølge Adam Holmegaard en virkelighed, der findes i omklædningsrum på alle niveauer.

Derfor er italesættelsen af udfordringen da også blot første skridt på vejen mod et fordomsfrit fodbold-Danmark:

”Vi er bevidste om, at problemet ikke kun begrænser sig til førsteholdene. Det strækker sig langt ned i serierækkerne. Det har været kritisk for projektets succes, at vi har kunnet arbejde fokuseret med en afgrænset gruppe. Med hjælp fra fonde kan vi forhåbentlig være med til at udbrede projektet til andre hold, klubber og idrætsgrene,” fortæller Adam Holmegaard.

Sammen med bl.a. DBU, DIF, Amnesty og Pan Idræt, er Adam Holmegaard en del af ’Idrættens Regnbuekoalition’ – en sammenslutning af flere af idrættens ledere, som skal bekæmpe homofobi i sport. Ved seneste møde hos kulturminister, Rasmus Prehn, var HIK-spillerne Mads og Bertil inviteret med for at fortælle om deres oplevelser med projektet. Et møde, der også havde deltagelse af Superliga-profilen, Viktor Fischer, som det ses på billedet herunder.

Foto: DBU. 

”En Del af Noget Større”-prisen uddeles den 28. februar. Der kan stemmes frem til d. 20. februar.