Fodbold, Forside

Et lille jubilæum for vores ugebrev, der i dag har sin tiende udgivelse. God fornøjelse!

Artikelfoto: Landstedet Hellerupgård set fra haven, 1950 (danskkulturarv.dk)

Sydsiden Idrætsforening starter hos DBU København i foråret 2013 med et enkelt seniorhold. De blev sat ind allernederst i Serie 5 pulje 22 – ligesom vores nye Trænerseniorhold blev i år. Klubben har både taget navn og klubdragt efter Brøndby IF – Sydsiden er Brøndby IFs hjemme-fans samlingsnavn. DBU København skal ikke beskyldes for at være racister – det var ikke på grund af deres Brøndby-tilknytning, de blev sat ind allerlavest. Det var fordi, de kom til midt i turneringsåret – det starter nemlig ikke 1. januar, men 1. juli og går til 30. juni året efter. Klubben var stiftet 28. november 2012 – meget tæt på præcis for 4 år siden. De spiller første kamp på hjemmebane i Valby – man var ikke så udfordrende, at man lod dem få hjemmebane lige op ad FCK på Jens Jessensvej – mod Machos, som de slår 11-7. Det gik egentlig strygende – strøg igennem Serie 5 for 1. hold, videre igennem Serie 4 og frem til Serie 3. Så trak de selv stikket i år – 20. september 2016 meddeler formanden DBU København, at klubben lukker. Sidst gennemførte kamp er fredag 16. september 2016, hvor man på hjemmebane taber 1-6 til FC Randoms.

Når man nu ved, at det meste af vores kommune har hørt under Bernstorffs Gods i rigtig gamle dage – så kunne man jo let komme til at tro, at en af Bernstorff-greverne har haft et par døtre, som han holdt så meget af, at han ville opkalde et par af sine områder efter dem – Helle-rup og Charlotte-nlund. Ellers en sød historie om en kærlig fader, men sådan er det ikke. Charlottenlund er ganske rigtigt opkaldt efter en kvinde – men det er nu damen selv, der har opkaldt det efter sig selv. Og damen er Prinsesse Charlotte Amalie – søster til Christian 6. En kærlig broder – og ikke far – optræder her. Kongen forærer sin søster en lystgård midt i sit jagtområde ved Ordrup, hvor hun så kan opføre sig et slot, som hun naturligvis opkalder efter sig selv. Og da det ligger i et skovområde, så sætter hun –lund efter sit første navn. Op vups, Charlottenlund er kommet til verden.

Hvem er så Jomfru Helle, der har givet navn til Helle-rup ? Ja, hun eksisterer slet ikke. Men også her er Kong Christian 6 indblandet – han har været en meget aktiv herre i vores område. Men også til vands gjorde han sig – han havde en stor flåde og derfor både admiral og viceadmiral. Den sidste hed Christian Coningh og ejede en lille herregård, der hed Lokkerup og som lå herude. Den solgte han i 1748 – 100 år efter, at en vis Christian 4 var død –  til en tysker, der havde været hans kammertjener. Denne tjener, der nu var blevet toldinspektør og justitsråd, hed Johan Daniel Heller. Viceadmiralen var en god sælger, så han fik mange penge for sit Lokkerup. Johan Daniel gav i stedet gården navnet Hellerup – halvt efter sig selv, halvt efter det plattyske ord for ”op med skillingerne” (Heller-up), for det var, hvad han følte han havde måttet. Mere end 100 år efter – i 1862 – ville kong Frederik 7 anlægge jernbane fra København til Klampenborg og havde brug for nogle stationer undervejs. En af dem blev lagt ved Hellerupgård – og kom derfor til at bære dette navn. På den måde kom Hellerup til at hedde Hellerup. Og det er ganske vist. Da først jernbanen kort før det sørgelige år 1864 var kommet til Hellerup, begyndte folk også at flytte herud. I starten hed det hele på nær stationen Gentofte, men i 1901 blev Hellerup selvstændigt med 4.800 indbyggere.

Havde Heller ikke købt netop Lokkerup, så havde vores klub heddet Lokkerup IdrætsKlub (LIK) eller måske Lokkerup IdrætsForening (LIF). Det havde reklamemænd måske gerne set, for det lå vel så lige for at lave brands med ”I Like LIK” eller ”My life for LIF” – ”lad dig lokke til LIK” ville virke tiltrækkende på nye spillere, hvem ved ? ”Hike med HIK” er jo ikke lige så brugbart (hike betyder på engelsk udflugt eller vandre).

Boldklubben Lokomotiv udvidede i sit 2. leveår her i 2016 med et kvinde 7M-hold. Det er de heldigvis som klub ikke ene om at gøre undervejs i deres fodboldhistorie. Men dette kvindehold fortjener nu lidt ekstra opmærksomhed – gør sig fortjent til betegnelsen ”Københavns sejeste kvindehold”. I ”Hvem vil være millionær” har man som bekendt tre livlinjer. I fodbold har man kun to – i skikkelse af, at man kan ”springe” en kamp over og tabe uden kamp to gange og så alligevel leve videre i turneringen. 3. gang det sker, så siger reglerne, at man trækkes helt ud fra videre deltagelse. Lokomotivs kvinder benyttede deres 2 livlinjer – men i deres 6 gennemførte kampe i rækken fik de 0 sejre, 0 uafgjorte og scorede 0 mål og tabte undervejs i de 6 timers spil 2 gange 0-21, 1 gang 0-19 (i debutkampen mod HIK), 1 gang 0-17, 1 gang 0-10 og i den sidste 0-5. Men de gennemførte – det er sejt.

Da Københavns Boldspil Union endelig besindede sig tæt på afslutningen af 1. verdenskrig – og efter voldsomme sproglige træfninger mellem parterne, der begge havde gravet sig ned i deres form for skyttegrave – og tog klubber fra Forstædernes Boldspil-Union ind under sine vinger, blev det til 13 nye og nu københavnske klubber :  B 1908, Brønshøj, Dan, Frederiksberg Boldklub, FIF, Gefion, Godthåb, Islands Brygge, Rosenborg, Standard, Svea, Sylvia og Virginia. Af dem findes B 1908, Brønshøj, Frederiksberg (FB) stadig – Standard og Sylvia faktisk også, for de er siden gået sammen i Kløvermarkens Forenede Boldklubber (KFB). KBU gjorde det kun på betingelse af, at DBU sørgede for, at dem fra nord – organiseret i Nordre Birk Boldspil Union –  ikke kom i KBU, men under Sjællands Boldspil Unions turnering. Dem ville KBU ikke kendes ved. De lå jo ikke i København og måtte derfor gå til SBU. HIK havde i sandhed trukket kaninen op af hatten i tide – vi nåede lige at hoppe ind i KBU inden døren smækkede i og grænsekontrollen blev 100 % effektiv. I foråret 1921 måtte Nordre Birk med vore naboer Skovshoved IF og Gentofte-Vangede IF (GVI) søge optagelse hos SBU – og fik det bevilget. Nu blev Københavns Forstadsklubbers Boldspil Union opløst, men ikke Nordre Birks – den levede i mange år videre som en særlig afdeling under Sjællands Boldspil Union med egne pokalturneringer; men altså uden HIKs deltagelse.

2013 sluttede vi året med at have 3 hold, der spillede i DBUs rækker (Herre 2. division vest, Kvinde Liga, U18 pige DM), 2 hold i fællesrækker med Sjælland/Lolland-Falster (U19 drenge og U17 drenge) og 3 hold i DBU Sjællands rækker (U16 piger, U14 piger og U13 piger 1). I 2016 er billedet ”værre” – lige bortset fra, at det jo så betyder, at vi er gået endnu mere frem sportsligt set. Stadig 3 hos DBU (nu Herre 2. division, U19 og U17 drenge Divisionen), nu 5 og snart 6 i fællesrækker med Sjælland/Lolland-Falster (U16 drenge Reservehold, U16, U15, U14 og U13 drenge Øst samt U13 piger Øst) samt et i DBU Sjælland-række (U12 piger 1). I 2013 var vi rykket frem til i drengeungdom at være nr. 4 i København efter KB(FCK), B 93 og Hvidovre – i 2016 har vi nappet 3. pladsen fra Hvidovre. Samlet vandt vi i 2013 i alt 10 rækker – heraf 5 Københavnsmesterskaber til de mest rutinerede : Supermasters (+55 år), Super Grand Old Masters (+65 år), 2xGrand Veteran Masters (+70 år) og Old Girls (+29år). I Futsal erobrede vi 4 Københavnsmesterskaber i 2013: U15 piger, U13 piger, U14 drenge (00) og U13 drenge (01). I 2016 står vi ikke tilbage for 2013 – det er blevet til to Københavnsmesterskaber til Grand Veteran Masters (både forår og efterår), to gevinster i Øst-rækkerne (U14 drenge (02) og U13 drenge (03) i foråret), to seniorvindere (Serie 3 i foråret, Serie 5 i efteråret), U17 drenge (99) i foråret, U16 drenge (01) Mester og U15 drenge (02) 4 i efteråret, U13 drenge (03) 8M 1 og 6 – begge i foråret – og U13 piger (04) 8M 1 i efteråret – ja ganske rigtigt talt : 12 ialt. Vi er til gengæld blevet mere vikingeagtige – ”rigtige drenge, piger, mænd, kvinder i alle aldre” spiller udendørs fodbold hele året. Indendørs berømmes ellers af mange for at være vejen til en effektiv boldkontrol og -teknik – forhåbentlig betyder det ikke, at fremtidens HIK-spillere kun kan klare sig på fysik og lange bolde, hvor præcision ikke har den helt store betydning. Futsal har ikke samme HIK-appeal i dag – kun U14 drenge (02) vandt KM i vinters. Vi har kun ungdomshold fra årgang 03 med denne vinter – med mesterambition.

Ugens kamp spillet søndag 27. november i Bagsværd, hvor U16 drenge i Reserveholdsturneringen spillede årets sidste ordinære turneringskamp mod AB – tabte 1-3. Foden har sluppet speederen for i år.

Frem til næste onsdag fejrer følgende fødselsdag :

1. december : Gustav Nemeth (U13 drenge 2, 13) – Benjamin Nemeth (U13 drenge 5, 13)
2. december : Jonathan Langfeldt Jørgensen (U13 drenge 3, 12) – Frederik Havmøller Håkansson (U19 drenge 2, 18) – Sebastian Wamberg (U19 drenge 2, 17)
3. december : Jonathan Simonsen (2. senior, 27) – Mark Fuchs (Veteran, 41)
4. december : Christian Gregersen (U11 drenge 2, 10) – Karl Gustav Breum (U11 drenge 2, 10)
5. december : Noah Maman (U12 drenge 6, 11) – Frederik Philipsen (3. senior, 23)
6. december : Allan Behrendt (Super Grand Old Masters, 73)
7. december : Emilie Just-Bomholt (U12 piger, 11)