Fodbold, Forside

HIK har i sin levetid haft 5 forskellige hjemmebaner til 1. holdet. Kan du gætte dem alle sammen? Vi skal tilbage til 2014, hvor vi fik én mere. Ombygningen af Gentofte stadion gjorde, at kunst 1 på Bregnegårdsvej blev midlertidig hjemmebane i både 2. division og DBU Pokalen. God fornøjelse!

Boldklubben Kurd gennemfører Serie 5 pulje 17 B i foråret 2016 – sidste kamp lørdag 25. juni 2016 kl. 11.15, hvor BK Kurd på hjemmebanen i Valby Idrætspark besejrer Street Society med 11-2. Klubben tilmeldes også efteråret 2016, men da holdet ikke stiller op i de tre første kampe trækkes de af DBU København ud af turneringen. København var blevet en fodboldklub færre. Surt for BK Kurd. Det var ellers en ny fodboldklub, som kurdiske unge opretter med base og træningssted i Valby. BK Kurd lagde ikke skjul på, at de så meget op til den svensk-kurdiske boldklub Dalkurd FF, som er i den næstbedste række i Sverige.

Et selvstændigt Hellerup – det kom, da man i 1900 besluttede at skille Hellerup ud som en selvstændig del fra Gentofte. Det skulle selvfølgelig have sin egen idrætsklub og den skulle hedde Hellerup Idræts Klub. Biblen har de tre vise mænd. Uden at sammenligne med fare for storhedsvanvid har HIK også sine 3 vise mænd. De var til stede den dag, HIK blev født – Ernst Schultz, Holger Møller og Georg Christensen. Det skete ikke juleaften – men tæt på : 10. december 1900. En onsdag, hvor man med stemmerne 3-0 besluttede at starte en idrætsforening i svømning, fodsport (=atletik), kroket, tennis og fodbold. Med samme stemmetal vedtog man de første HIK-love. Under ”eventuelt” drøftede man, hvor man kunne finde et sted at dyrke sin sport og blev enige om at forsøge at leje et stykke af den sump, der lå mellem Strandvejen og Øresunds bølger ved Strandparksvej. Ejerne af dette sumpede, ujævne stykke jord havde planer om en Strandpark til glæde for de villaer, man ville sælge jord af til, men som ikke var hverken tegnet eller nøjere planlagt endnu. Lige nu var det hele en strandmark egnet til køer og får – og ikke hverken park eller boldbane. Men det blev HIK nr. 1, der kom til at ligge her og stadig ligger med et mindre antal tennisbaner – ”Havnen”.

Sådan kom HIK til verden kort før nytårsaften 1900. Udbud og efterspørgsel følges ikke pænt ad. Hurtigt blev det hele for småt – lige fra år 0 i HIK har det været sådan, at hver gang vi er flyttet til et nyt og større sportsanlæg, har vi kun i meget kort tid været i stand til at dække stigningen i lokalbefolkningens efterspørgsel efter sportsbaner. Denne naturlov gælder for de første 50 år fra 1900 til 1950 – og noget vi sandelig også i dag kan nikke bekræftende til. Vi er – trods det, at vi nu har betydelig mere plads end i 1900 – og er i gang med 3. anlæg stadig overbefolkede. HIK-anlægget ved Strandparksvej/Onsgårdsvej blev udformet i foråret 1901 efterhånden som frosten gik af jorden. Det bestod af 1 fodboldbane – faktisk med det, vi i dag kalder standardmål 65 x 102 meter – tennisbaner, en 200 meter lang lige og en 350 meter lang krum løbebane, spring- og kastegrave til atletik, nogle kroketbaner samt et haveanlæg med bænke og så en badebro. Godt naboskab var vigtigt syntes man fra start – så naboerne kunne enten kvit og frit eller mod en beskeden leje bruge kroketbanerne, bænkene og haveanlægget. Handelsmænd var de 3 klubstiftere – to af dem var bogholdere, den sidste stud. jur.– så man byttede. Gratis brug af kroketbaner mod at komme med en portal og et malet klubskjold – det tilbud kunne den lokale malermester Bodholt ikke stå for. Frøken Kalmar på Hellerupvej 1 fik lov til – for 4 kr. om måneden – at sidde på klubbens bænke sammen med op til 9 gæster for at se solopgang eller –nedgang eller slet og ret se på det blå Øresund, over mod Sverige eller ind mod København.

På den vis gik det til, at HIK blev udtænkt, stiftet på papir og ved håndsoprækning med fødselsdag 10. december og tankerne omsat til virkelighed. Men vi kom ikke først. For allerede 17. juni 1891 – 9½ år før vores HIK blev født – var der stiftet en Hellerup Boldklub, men som hurtigt gik i sig selv igen. Det var en vaskeægte herreklub – for § 1 i dens love hed ”klubben er kun for herrer”. Det kostede 10 øre at blive meldt ind i indskud – og så hele 25 øre per måned at være medlem. Hvilken slags boldspil, man har dyrket og hvor, ved vi ikke så meget om – det kan meget vel have været langbold, som var en af den tids førende boldspil og som jo ikke krævede så meget til og af sin bane. At det ikke er gået helt stille af i denne klub kan man gætte sig til af en af de sidste paragraffer i klubbens love – for her bestemte man, ”at skældsord som fiskebolle, trusler, eder og slagsmål er forbudt på spillepladsen”.

I starten af 2014 lykkedes det at få plastic-græstæppet med dertil hørende gummigranulat på plads på banen lige ud for Hallen – kunst 1. Dermed blev HIK den første klub i København til på eget anlæg at have hele 2 kunstgræsbaner. Men – det var desværre kun den ene, der havde lysanlæg. Det blev HIK også ene om i København – at have en kunstgræsbane uden lys. Tilbage af græsbaner var og er nu kun den set fra Hallens side fjerneste bane – dér, hvor det gamle klubhus og tennisbanerne lå 14 år tidligere.

Da foråret 2014 gik i gang kunne der trænes og spilles kamp i al slags vejr på nu 2 baner – vi slap ikke for, at et par meget kraftige stormvejrsdage atter drejede lysanlæggets armaturer i uheldige vinkler. Men det kunne trods alt repareres. Indbydende – mange ville træne 3-4 gange ugentlig udover at mange daglig lagde turen forbi styrketræningsrummet i Hallen. Det man tidligere var en måned om, kunne og skulle nu klares på en uge – så der var og er rigelig brug for banerne på Gentofte Stadion også. Og så spiller man jo også fra de helt unge år nu med kampe i 5M og 3M på græsbanen til DBU Københavns børnestævnedage. De yngste blev henover sommeren 2014 til virkelig unge. Nærmest babyfodbold – U4 og U5, der hvor shorts slæber hen ad jorden uden man kan se benene indeni; men de var der nu med lange strømper (hvis man kan tale om længde i den alder) og benskinner i miniformat. For 50 år siden skulle man være fyldt 10 år for at kunne komme ind i en fodboldklub. I den alder er man i dag veteran. Og i den anden ende spillede Grand Veteran Masters. Nu kunne både far/mor, bedstefar og søn/datter spille i samme klub. Endnu er den første bedstemor ikke sendt ud på fodboldbanen – men det må være lige op over.

Den ”nye” bane blev først officielt indviet sidst på foråret – af Borgmester Toft med følge. Det skete, da HIK spillede sin sidste hjemmekamp i 2. division Vest 14. juni 2014 mod Thisted. Og den havde man fået dispensation til at spille på den nye bane. Dispensationen gjaldt ikke underlag eller størrelsen på banen, men det udenom – der manglede jo både lystavle, højttaleranlæg, tilskuertribune osv. Nu fik også Bregnegårdsvej lov til at huse en udendørs fodbold-divisionskamp. Stod dermed ikke tilbage fra Phistersvej. Nu havde HIK i sin tid som divisionsklub haft hjemmebane på både Phistersvej, i Idrætsparken, på Gentofte Stadion og Bregnegårdsvej. Indvielseskampen endte 2-2. Efter sommerferien spillede HIK igen i 2. division Øst – og det lykkedes at hive endnu 2 divisionskampe samt en pokalkamp ned på banen ved HIK. Vi slog Frem 2-1 i pokalen, slog lokalrivalerne fra GVI – som vi for første gang var i division sammen med – 1-0 for så at tabe 0-1 til Avarta. Den nye bane var alligevel ikke et uindtageligt fort for modstanderne.

I den nordlige ende af Kommunen skete der i 2014 ting og sager. Gentofte Stadion – mange mente at det havde stået stort set uændret fra indvielsen i 1942 og nærmest tjente som et herværende museum for ”gamle østeuropæiske stadions” – skulle moderniseres. Fodboldbanen skifte fra øst-vest til nord-syd og overlade den anden halvdel til en super indendørshal. Ombygningen startede i sommerferien 2014. I stedet skulle HIK spille sine divisionskampe i 2014 på den ene af de to kunstgræsbaner på Stadion-arealet. Til lejligheden ombygget mikroskopisk – men kunne godkendes af DBU. HIK blev divisionsklub nr. 2 i Danmark, der fast spiller sine hjemmekampe på kunst – den anden er FC Nordsjælland i Farum.

Ugens kamp – sidste tællende kamp i år – pokalopgør for U17 drenge ude mod Frem onsdag 30. november. En fornem afslutning på 2016 – vi vandt 1-0 og er nu med i 4 kvartfinaler med drengeungdom til foråret.

Frem til næste onsdag fejrer følgende fødselsdag ud over HIK :

8. december : Asger Skov (U16 drenge M, 15) – Jacob Bæk (U11 drenge 3, 11) – Isaac Møller (U14 drenge 3, 13)
9. december : Cassandra Holten (U13 piger 2, 12) – Michael Stig (Old Boys, 36)
10. december : Jørn Kønig (æresmedlem, 73) – Vilhelm Falkentorp (U13 drenge 3, 13)
11. december : Steen Holm (Super Grand Old Masters, 68)
12. december : Mathis Bret (U12 drenge 5, 11) – Connor Mikkelsen (U11 drenge 3, 10)
13. december : Liva Borch (U14 piger, 13) – Anders Hvidt (U15 drenge 2, 14) – Ryan Feasey (U12 drenge 6, 11)
14. december : William Gravengaard (U11 drenge 3, 11)