Fodbold, Forside

Denne uges flaskepost indeholder et vemodigt farvel til én af de største- og så skal vi til bunds i, hvorfor HIK Fodbold i form af Maglegårdshallen, i dag er en del af Bregnegårdsvej. God læselyst!

Billede: Paul Elvstrøm nummer to fra højre på 2. junior. 

Danmarks bedste idrætsudøver i det 20. århundrede – ændres ikke, når vi regner 21. århundrede med – Paul Elvstrøm døde i den forgangne uge. Berømmet for sin enorme vindermentalitet og mange OL- og WM-guldmedaljer i sejlsport. Han kunne nu også begå sig, hvor man ikke er alene på arenaen – i hans tilfælde søen. For Paul Elvstrøm debuterede i efteråret 1939 som 11-årig på HIKs 3. drenge som centerhalf (5er), hvor han spillede sammen med Torben Ulrich, der blev HIKs bedste tennisspiller nogensinde med talrige tennislandskampe – de hedder Davis Cup – og Ralph Ginsborg, der opnåede 2 fodboldlandskampe 13 år senere. I sæsonen 1943/44 var Paul rykket frem som højre innerwing (8er) på det HIK 2. junior, der vandt Københavns bedste række – den sæson gjorde HIK rent bord og vandt alle tre juniorrækker. Paul Elvstrøm sluttede sin 5 årige fodboldkarriere i HIK efteråret 1944 på Ynglinge (U19) – nåede i alt 43 kampe.

Over en kop kaffe på en cafe i nærheden af Kongens Nytorv fik en gruppe lyst til at starte egen fodboldklub. Nogen var FCK-fans, andre Brøndby-fans. Da man så skulle finde på et navn til sin klub konstaterede man, at man var ret mange, der ofte talte hinanden efter munden – og det er papegøjer jo berømmet og berygtet for at kunne gøre for og med deres ejere. Derfor valgte man at kalde klubben FC Papegøjerne. Klubbens første sponsor blev “Den glade gris” – en københavnsk bar. Denne ”kop kaffe-komsammen” fandt sted 2 dage efter at Vores Majestæt var fyldt 71 år. Klubben spiller sin første kamp hos DBU København 13. april 2012 mod Rikken, som man vinder 3-0. Papegøjer kan ellers blive meget gamle – den ældste kendte skal være blevet mere end 80 år – men Papegøje-fodboldklubben holdt kun 5 år. Klubbens sidste kamp er i 7M Herre 3 pulje 2, hvor man 18. juni 2016 taber 0-3 på udebane i Nørrebroparken til Nørrebro United. De snakkede åbenbart mere end de spillede, for de vandt ikke nogen rækker hos DBU København.

Dinamo Hafnia var en fodboldklub stiftet 21. november 2014. Første kamp 10. april 2015 på hjemmebane i Valby Idrætspark mod Real l’Hôpital, som man taber 1-4. Man kan kun holde gryden i kog 1 år og 12 dage – sidst gennemførte kamp er 22. april 2016 mod BK Kurd, som man taber 0-10. Så var der ikke mere strøm på ”dynamoen”, som godt nok blev stavet med ”i” og ikke ”y” – gad vide om det har haft indflydelse. Blev i hvert fald den fodboldklub, der først trak strømstikket ud her i 2016.

Bregnegårdsvej er navngivet efter Bregnegården – en bondegård, der lå ved de to kratbevoksninger Store og Lille Bregneholm yderst mod nord på Gentofte Oredrev ind mod Charlottenlund Skov. Det, der i dag er Olaf Poulsens Vej 5. Gården nedbrændte i maj 1890, mens gårdejeren hed Hansen. Bregnegårdsvej er selv anlagt 1901 – samme år som de første HIKere dyrkede deres sport noget over 1 km sydligere og østligere på Strandparksvej. I de første år en privat vej, der gradvist er overgået til Kommunen – sidste del først i 1932. 101 år efter sin anlæggelse fik den æren af at give postadresse til nutidens HIK.

Bregnegårdsvej er i dag delt i 2 postnumre – et levn fra dengang, hvor der faktisk kom post ud dagligt – 2900 Hellerup og 2920 Charlottenlund. Det skiller præcist i lyskrydset, hvor man kører ind på vores P-plads og Bregnegårdsvej krydses af Maglemosevej. Det er altid et problem at navngive sådanne hjørnegrunde – skal det være den ene eller den anden der erobrer navnet. Hos os skulle det efter den første plan have været Maglemosevej og 2920 Charlottenlund der skulle være vores bopælsadresse efter at Hallen var opført. Det var vi nogle stykker, der var svært utilfredse med. Vi hed Hellerup IK og ville fortsat høre til i 2900 Hellerup – vi var jo ikke flyttet mente vi selv, blot fordi omklædning nu skulle ske i Hallen i nord mod tidligere i Phistersvej-bygningerne i syd. Gode råd var dyre. Ved at nærlæse tegningerne fandt vi et matrikel-tal, der afveg, men som passede til Bregnegårdsvej. Med uvurderlig hjælp fra en far til en tidligere HIK-spiller – faren var ansat på det rette kontor oppe på Rådhuset – fik vi i absolut sidste øjeblik ændret det til Bregnegårdsvej 25 og så var vi sikret 2900 Hellerup. Vi skylder en stor tak til Gustav Muus Thorkildsens far – Gustav er årgang 81 og var sluttet i 1995 som 1. holdspiller i sin årgang og med 116 kampe på CV’et.

Der var grøde i sporten i årene lige efter at Hellerup blev frit og selvstændigt i 1900. Nordpå stiftedes Lemchesvej Idrætsklub med egen fodboldbane. En anden klub kaldte sig Thor og den fik følgeskab af Baldur – begge med navne hentet fra den gamle nordiske mytologi. Og det i en tid, hvor man opførte sin egen Hellerup Kirke på Margrethevej – at de ikke skammer sig. Baldur tabte til Lemchesvej i 1902 med 2-4. Thor gik hurtigt nedenom og hjem. I stedet blev en klub ved navn Orion stiftet i sommeren 1903 med bane på C.L. Ibsensvej tæt på jernbanen. Tog navneforandring til Hellerup Boldklub, da HIKs bane på Strandparksvej blev nedlagt for at give plads til villaer og HIKs fodboldafdeling blev passiv. Da blev der fri bane i det rigtige Hellerup til en fodboldklub med byens navn. Den erhvervede sig en bane på Tranegårdsvej – grænsede op til Gersonsvej, Lindorffs Alle og Gruts Alle. Og med egne klublokaler i en villa på Lindorffs Alle. Også den kanøflede Baldur – med hele 7-1. Hellerup Boldklub blev af omveje 8 år senere til en del af HIK.

I KBUs første år – 1903 – kunne man efter sæsonen kåre 5 vindere : Frem vandt den fineste kaldet Fodboldturneringen, Olympia vandt Senior II, KB Senior III, B 93 både Junior I og Junior II. I år har KBUs afløser, DBU København, kunnet kåre 200 flere vindere, heraf 105 alene i efteråret. I U16 piger 1 og U15 drenge 02-2 kåres ingen vindere, for ingen af de 3 øverstplacerede opfylder kravet om ikke at udeblive og ikke benytte for gamle spillere; ellers havde det været 107. Af dette efterårs vindere skal vi til Bornholm for at finde en (U16 piger Mester), til Køge (Master 2) og Lyngby (Supermaster 1) for at finde yderligere 2 uden for København. B 93 tog flest – vandt 8, heraf Super Grand Old Master som fælleshold med B 1903 – fulgt af FB (7), AB Tårnby (6) og så os, KB og Skjold med 5. Af vore naboer vandt GVI to (U15 drenge Mester og U14 drenge 5 – dog kun fordi Fulton benytter 1 for gammel spiller), B 1903 et (Grand Old Master) udover det ”halve” i Super-udgaven, Skovshoved et (U13 drenge 8M 3) udover det i Grand Veteran Master med os, Jægersborg et (U14 drenge 7M), Gentofte Fodboldklub et (7M Master 1) og så NB 99 et (7M Old Boys 1).

På papiret kan 19 hold dette efterår erklære sig for Københavnsmester – men det er nu kun 7 af dem, der er ægte mestre. Hos de 12 øvrige findes der oven over DBU København mindst en fornemmere række. De ægte finder vi hos de ældste af de ældste – B 93 (Superveteran), Fremad Amager (Master), Lyngby (Supermaster), B 1903 (Grand Old Master), B 93/B 1903 (Super Grand Old Master), HIK/Skovshoved (Grand Veteran Master) og Nørrebro United (Old Girls). Af de uægte KM tager B 93 tre, HIK to (U16 drenge og U13 piger), mens de 7 sidste erobres af KB, GVI, Dragør, Elite Bornholm, KFUM, Union og Brønshøj.

Årets HIK-hold er det hold, der når tættest på point- og målgennemsnit per kamp, som HIKs 40 tællende hold har opnået. Idealscoren dette efterår hedder 1,7 point og 3,0-2,1 i målscore per kamp. 2 af vore hold havner præcis på pointsnittet – U15 drenge 02-3 og U14 drenge 03-4, men begge er ret langt fra at havne på ”de rigtige” måltal. Derfor må de dele titlen som årets HIK-hold med Super Grand Old Masters, der i sine 9 kampe opnåede at få målscoren 24-16 (+8) – idealscoren havde været 27-19 (+8) – og U13 drenge 04-Øst, der også scorer 3 mål for lidt. De fik begge 1 point over HIK-snittet – det skal de vel egentlig ikke lastes for.

I anledning af vores 116 års fødselsdag spillede vi i lørdags på Gentofte Stadions opvisningsbane en opvisningskamp mellem HIK og Jægersborg i U13 drenge årgang 04 som 11Mands-kamp (dog afviklet som 10 mands !) – selv om denne årgang ½ år endnu skal spille 8Mands i deres rigtige turnering. Kampen endte 4-3 til os ! I den tællende turnering til foråret skal vi mødes igen – til den tid altså i 8Mands.

Frem til næste onsdag fejrer følgende fødselsdag :

15. december : Winston Hueg (U12 drenge 5, 11) – Berkay Sahin (U14 drenge Øst, 13) – Hugo Moreau (U12 drenge 6, 11) – Tobias Alberto (U17 drenge 2, 15)

 1. december : Asger Bach (U11 drenge 1, 10)
  17. december : Victor Cohn (U14 drenge 2, 14)
  18. december : Christoffer Rosman Schwarz (U14 drenge 3, 13)
  19. december : Frederik Grøn (U13 drenge 2, 12)
  20. december : Frederik Hattens (U19 drenge 2, 18)
  21. december : Valdemar Ravn (U12 drenge 2, 11)