Fodbold, Forside

Om det er fordi vi er nået til det 13. ugebrev vides ikke, men denne uges flaskepost blev ikke desto mindre forsinket en dag pga. tekniske problemer. Nu er den fremme, og det med et forsinket tillykke til HIKs største spiller nogensinde. Ole Madsen ville i går være fyldt 82 år. God læselyst og glædelig jul. 

Foto: Fortsættelsen af billedet fra Maglegårdshallen. Ole Madsen scorer det ikoniske mål med hælen mod Sverige. (Busser/POLFOTO)

Uanset alder har alle behov for at blive ladet op – ikke mindst op til julens strabadser. Det var nu ikke derfor man i 2012 døbte en ny klub Upload 18+ – men Københavns Kommune ville give en gruppe unge, der var involveret i, havde begået, eller var i fare for at havne i alvorlig, personfarlig eller banderelateret kriminalitet, en genopladning via et fodboldhold, der skulle få de unge på bedre veje og videre i livet. 2012 deltog de hos Dansk Arbejder Idræt (DAI) – skifter så til DBU København op til 2014-sæsonen. I efteråret 2014 røg Upload 18 alligevel ind i problemer. Holdet deltager i Serie 5, og her beslutter DBU København at holdet skal taberdømmes i resten af efterårets kampe på grund af hvad man omtaler som ”disciplinære problemer”. DBU København og Københavns Kommune udsender denne fælles pressemeddelelse : ”Københavns kommune og Dansk Boldspil Union København (DBU København) er blevet enige om at gøre en ekstra indsats for de unge spillere fra fodboldholdet Upload 18. Det sker, efter at DBU København har set sig nødsaget til at give fodboldholdet en alvorlig advarsel og suspendere dem for resten af efterårssæsonen, på grund af trusler og usportslig tone/adfærd over for modstandere og dommere.” Men de gode intentioner holdt ikke. 24. april 2016 er sidste gang Upload er på banen – taber 0-1 til Ludo.

Et halvt år efter Upload 18 blev stiftet – uden at de to begivenheder på nogen måde har noget til fælles – samles 7 ildsjæle 1. august 2012 for at starte idrætsforeningen Metropol. I bestyrelsen kom studerende fra forskellige uddannelser på Professionshøjskolen Metropol. Klubben starter i DBU København 13. april 2013 hjemme i Valby mod FB, som man taber 0-1 til. Sidste 11M-kamp er 19. juni 2015 mod SSB, som man taber 3-4. Så besluttede man sig for i stedet at deltage i 7M. For at højne interessen – og holde husarerne til fadet – havde man forinden fremtryllet et kvindehold, der spiller første kamp 26. april 2015 ude mod CBS 2 og taber 0-2. Det bliver til et internt kapløb – drengene mod pigerne – om hvem der kan holde længst ud. Klubben må trække sit 7M Herrehold straks fra start i foråret 2016 uden at stille op – og Metropol bliver derved ren kvindeklub dette forår. Efter afslutningen på forårssæsonen 2016 må man også stoppe på kvindesiden. Så konklusionen må være, at kvinder er op mod ½ år mere udholdende end mænd.

Hartmannsvej er opkaldt efter komponisten Johan Peter Emilius Hartmann, der levede 1805 til 1900 – døde samme år, som HIK opstod. Hartmann holdt i en årrække sine somre på Nordre Onsgård, der lå i det, der blev til Hellerup året efter hans død. Han flyttede simpelthen ud fra den beklumrede luft inde i København til det lyse og venlige Hellerup med udsigten til Øresund. Det ville man gerne fra Hellerups side kvittere for ved at opkalde en vej efter ham – dog først efter at have tænkt sig om nogle år. 1907 besluttede man at omdøbe det, der indtil da havde heddet Henriksvej og var anlagt 1901, til Hartmannsvej. I dag er det en noget kompliceret vej at følge – starter ved Tranegårdsvej, har så en blind afstikker mod sydvest, glider nærmest ubemærket i et sving over i Bregnegårdsvej på vores tennishjørne og fortsætte selv ned til Maglemosevej. Her hakkes den brutalt over, men fortsætter alligevel på den anden side helt ned til den ramler ind i Charlottenlund Stations bagende. Det fik Kommunalbestyrelsen til i 1970 at foreslå, at Hartmannsvej skulle ende ved Messiaskirken, mens den på den anden side skulle skifte navn til Poul Reumerts Vej. Men det ville beboerne meget nødig have – hellere en komponist end en skuespiller, – så kommunen føjede sig og beholdt ét navn til det hele. Fra 1935 har HIK haft hovedsæde i Tennishallen på Hartmannsvej 37 – ”En ny epoke som københavnsk storklub – second to none” spåede man. Holdt det?

Op til jul kommer vi i HIK fodbold ikke udenom Ole Madsen – han ville onsdag 21. december være fyldt 82 år. Ikke HIKer fra barnsben – han spillede sine ungdomsår i Bispebjerg Boldklub og siden i Stefan. Begge klubber lå dengang i Lersøparken, hvor nu kun Bispebjerg hører til, mens Stefan siden har købt sig til Rådvadsvej. Ikke for en del i en overgangssum for Ole Madsens skifte til HIK, for det skete i de ”gode, gamle” amatørdage. Så ”gode”, at et klubskifte fra et københavnsk 1. hold til et andet kostede spilleren ½ års karantæne. Det fik Ole Madsen også, da han i 1957 gik i HIK, så det år blev det kun til kampe for HIK i Gentoftes Pokalturnering. HIK var lige rykket ned i 3. division. Umiddelbart skulle man ikke tro, at et skifte fra Stefan, der på det tidspunkt lå i A-rækken (svarer til Serie 2 i dag), til HIK i 3. division ville vække opsigt. Men Ole var allerede som Stefan-spiller blevet så kendt, at man udtog ham til Københavns udvalgte seriehold. Debuterer 15. oktober 1956 med at score hattrick i Københavns 6-2 sejr over Jylland. Palmerne voksede ikke ind i himlen – er med til at tabe 1-6 til Jylland året efter i Silkeborg, for så at spille sin 3. og sidste kamp på Københavns Udvalgte Seriehold med 4-1 sejr over Sjælland, hvor Ole nettede 2 gange. HIK var med i FodboldAlliancen, og de havde for vane at invitere en gæst med fra en serieklub, hvis han virkede lovende. Og det gjorde Ole Madsen, så han kom med i kampen 6. maj 1958 mod tyrkiske Byoglo Spor, som Alliancen vandt 3-2. Siden blev det til yderligere 18 kampe for Alliancen. Turen gik nu videre til det rigtige Københavns Byhold med debut 19. august 1958 – her slår København Oslo med 6-2 og 13 dage senere Jylland med 4-2 med hattrick af Ole. I alt fik Ole 20 kampe på det rigtige Københavnske Byhold.

Så kunne DBUs B-landshold (datidens modstykke til Liga-landsholdet) ikke holde sig. Gav debut til målsluger Madsen 14. september 1958 i Århus mod Finland, der blev sendt retur til ”de tusind søers land” med et 3-7 nederlag på hele 4 mål af Ole. Så kunne man ikke undslå sig for at tage Ole Madsen med på det rigtige landshold – debut 15. oktober 1958 mod Holland præcis på 2. årsdagen for debuten på Københavns Udvalgte Seriehold. Danmark tabte 1-5, men centerforwarden fik genvalg og spillede over de næste 11 år samlet 51 landskampe, heraf de 29 som anfører og scorede 42 mål – og i alle repræsenterede Ole HIK. Sidste kamp 21. september 1969 i Oslo, hvor Ole Madsen fik et meget kompliceret benbrud i 0-2 nederlaget. Undervejs kåring som ”årets fodboldspiller” i 1964 og 3 år som professionel i Sparta, Rotterdam – før turen gik tilbage til HIK og noget senere til landsholdet. Efter 4 års landskamppause kunne Ole atter trække trøje nr. 9 over hovedet – come back mod Mexico 6. maj 1969 (Danmark vandt venskabsmatchen 3-1) som den første eks-professionelle på landsholdet. Først nogle år senere vovede man at tage aktive udlands-professionelle med på danske landshold og endnu nogle år derefter kom prof-fodbold til Danmark. I HIK blev det over årene til 196 kampe på HIKs 1. hold. Uden sammenligning HIKs største fodboldspiller nogensinde – selv om vognmanden og senere Øl-depotbestyreren var ret lille af højde (1.71). Men yderst hurtig, meget kropstærk, frygtløs og med udpræget målnæse. Det blev også til en kort periode som manager for HIKs 1. hold i den spæde prof-tid, men aldrig en karriere som træner. HIK fik lov at lægge lokaler til Oles 70-års fødselsdag – holdt hårdt at få overtalt fødselaren – inden Ole Madsen døde 25. marts 2006 som 71-årig.

Da Maglegårdshallen blev bygget benyttede Skolen lejligheden til at opkalde den særlige ”hente-bringe-kysse farvel og vel også ”velkommen igen”-vej” Maglegård Skolevej. Det var meget passende, om vi snart døbte den efterhånden meget trafikerede løbebane mellem Kunst 2 og Maglegårdsskolen ”Ole Madsen Boulevard” – boulevard for at markere, at der er et par spinkle træer på skolesiden. Et passende navn til en vej nær og mellem meget aktive fodboldbaner og med hurtighed indbygget ligesom Ole Madsens.

Ugens kampe spillet søndag 18. december kl. 12.30 i HIK – de sidste tællende kampe i 2016. Spillet af U13 drenge 04-5 mod Lundegården og 7M Kvinder mod Fremad Amager. Drengene tabte 2-6, ”pigerne” vandt 7-1 – så et par måls plus som årets finale. Egentlig et meget godt billede på et helt 2016 – mange kampe, men samlet plus til sejre og egne mål frem for det modsatte.

Frem til næste onsdag fejrer følgende fødselsdag :

22. december : Klara Stolborg (U13 pige 2, 12) – Victor Hirsbro (U14 drenge 3, 14)
23. december : Mathias Bojer (2. senior, 25)
25. december : Per Garhøj (62). Per er klubrekord-holder – spilleren med flest kampe på klubbens 1. senior – 381 kampe. Senere fodboldformand.

  1. december : Sofus Fich (U15 drenge 4, 15)
    28. december : Otto Weeke (U15 drenge 2, 15)