Fodbold, Forside

Ingen jule- eller nytårspause på flaskeposten, som fortsætter ufortrødent. Vi skal bl.a. hilse på den siddende rekordholder for flest ungdomskampe i HIK. God fornøjelse- og rigtigt godt nytår!

Foto: Landstedet Blidah, – det lille hus på den store grund – der blev revet ned efter HIK var flyttet ind på Phistersvej, så der efterfølgende blev plads til Blidahpark-byggeriets 22 huse.

Bud på to klubber, som godt måtte have som nytårsfortsæt at vende tilbage til ”gamle tilstande” som klubber for både herrer og kvinder – FC Udfordringen og Amager FF. I denne søde juletid kan der være flere grunde til at rette fokus på FC Udfordringen – en kristen fodboldklub, hvor stifteren havde en vision om at samle den uorganiserede fodbold med lukkede kirkefodboldhold i etablerede klubber i en ny fodboldklub med de kristne grundværdier som fællesnævner. Gennem den årligt tilbagevende Frelsens Hær Cup fik han kontakt til de aktuelle hold. Det førte til klubbens stiftelse i november 2004 som Exercitus FC (FC stod for For Christ). Foreningen blev godkendt i Folkeoplysningen, trøjer blev lånt af landsorganisationen, mens KBU-indskud blev lagt ud af en af spillerne. Klubben kom med i KBUs Serie 4 fra foråret 2005, mens det tog yderligere 2 år før træningsbanerne i Valby var sikret. I 2010 skifter man navnet fra Exercitus til Udfordringen. Har kvindehold tilbage fra 2006 – men det måtte man lægge i mølposen efter foråret 2016, selv om man i sidst spillede kamp besejrer FC Nyhavn 11-0. Herrerne spiller lystigt videre – er fremme i Serie 1 og 2. holdet er lige så højt rangeret som vores 2. hold !

En gruppe udbrydere fra Kastrup Boldklub stifter 5. september 1998 Amager FF – med det fine formål, at klubben skal være for alle uanset om du er tyk eller tynd, er god eller dårlig. Klubben får hjemmebane på John Tranums Alle. Det lykkes dem i 2000 at få startet det første kvindehold – 16 år efter slutter man i 2016 på toppen i Kvinde Københavnsserien. Holdet slår i sin afskedskamp GVI 1-0 på Prinsgemalens fødselsdag. Derved bliver Amager FF fodboldklub nr. 2, der drejer nøglen om for kvindefodbold i 2016 – den første var FC Udfordringen – begge er nu ”rene” herreklubber, hvor kvinderne kun ser på, og har det til fælles, at de kan se mændene ligge i Serie 1.

Olaf Poulsens Vej ligger nord for os – her er vejene ikke på samme fine måde som på vores side af Maglemosevej ordnet rent navnemæssigt. På den anden side er det en ret tilfældig blanding af kongelige, skuespillere, postmestre m.v. man har villet beære med at opkalde en vej efter dem. Olaf Poulsen var kongelig skuespiller og levede fra 1849 (året hvor Danmark fik sin Grundlov) til 1923. Han var især kendt som en fremragende Holbergfortolker – derfor også meget betegnende, at hans vej før da hed netop Ludvig Holbergsvej. 5 år efter Olafs død skete navneskiftet.

For 100 år siden – i turneringen 1915/16, HIKs første år i Københavns Boldspil Union –  deltog vi med 2 seniorhold og 3 juniorhold. Systemet dengang var, at man udpegede 6 ”superklubber” til at møde hinanden i A-rækkerne. I A1 med 1. holdene, i A2 med 2. holdene og tilsvarende i A3 og A4. De 6 var KB, – der blev mester det år, – B 93, AB, Frem, B 1903 og ØB. Faktisk lever alle 6 klubber i dag – 100 år efter. KB og B 1903 er både sig selv og FCK. AB er nu en sjællandsk klub efter udflytningen fra Nørre Alle i København til Bagsværd i 1965. ØB er en del af Østerbro IF. Fodbold er i sandhed levedygtigt og ikke mindst overlevelsesdygtigt. De andre klubber – dem var der for 100 år siden 7 af – mødtes i B-rækkerne. Her var HIK med som debutant og sluttede som nr. 3 med 10 kampe 11 point (man mødtes både ude og hjemme og fik 2 point for en sejr) og den meget fine målscore 19-19. Vinder af B1 blev Velo foran KFUM og efter os kom så Union, Viktoria og HB. På sin vis godt vi ikke vandt, for Velo er den eneste af de klubber, der er bukket under siden da. Vi og de 4 andre lever endnu her 100 år efter. Den 13. og sidste klub for 100 år siden var Bankembedsmændenes Boldklub. Den følte sig ikke stærk nok til at møde de andre ”sekundaklubbers” 1. hold – så den trådte først ind i B2-rækken. Her deltog vi også, – måtte dele 6. og sidstepladsen med HB. Vi fik dog i vore 12 kampe 8 point og +målscoren 17-16. Vore 3 ungdomshold deltog i Junior 1, Junior 3 og Junior 4. Junior 1 var for spillere, der var født i 1800-tallet men ikke var fyldt 17 år inden 1. september 1915, hvor turneringen startede – så vi har haft fodboldspillere fra 3 århundreder og 2 årtusinder. I junior deltog alle klubber på lige fod – super som sekunda – og vi klarede en 8. plads ud af de 10 deltagende (Viktoria, Bankembedsmændene og HB stillede ikke hold her) med 4 point for vore 9 kampe og scoren 6-21. I Junior 3 – for spillere, der var født i 1900-tallet, men ikke fyldt 15 år inden 1. september 1915 – blev vi også nr. 8 med 7 point for 11 kampe og scoren 8-28. Og i Junior 4 for spillere, der ikke var fyldt 14 år inden 1. september 2015, blev vi nr. 6 ud af 9 med 6 point for 8 kampe og scoren 4-31.

Den første KBU-sekretær, Hans Katberg, – der havde været med lige fra KBUs start i 1903 – trådte tilbage netop for 100 år siden. Han havde først siddet som bestyrelsesmedlem og dermed ulønnet sekretær – man omtalte den periode af hans virke som ”æressekretær” – siden aflønnet og dermed uden for bestyrelsens kreds. Han var meget afholdt og havde formået at holde sammen på KBU og få afviklet de mange aktiviteter i ofte stormfulde perioder. Han blev behørigt fejret ved en privat fest på Søpavillonen. Hans kunne i Årsberetningen for 1915 meddele, at der ikke var nogen nye medlemsklubber – dog havde man givet HIK tilladelse til uden at være blevet optaget som medlem endnu at deltage fra sæson 1915/16. 1915 betegnede han i øvrigt som en ekstraordinær sæson. Årsagen var den hærgende 1. verdenskrig i det lidt mere sydlige Europa. Derfor ingen oprykningskampe og ingen uddeling af vandrepokaler. Internationalt måtte man ty til opgør mod hold fra Sverige og Norge. Svenskerne ville gerne være med og med 2 hold, – et fra Stockholm, det andet fra Göteborg – mens Oslo vel af beskedenhed ikke ønskede at deltage. Heldigvis var Krigsministeriet forstående – så de meddelte via Overkommandoen at man ikke ville lægge hindringer i vejen for, at udtagne spillere til Københavns byhold kunne deltage i kampene i Sverige. Man var vel inde i en national stærk periode – så et nederlag heller ikke på fodboldbanerne kunne accepteres. Vi vandt de 2 hjemmekampe – men tabte 0-1 på udebane til Göteborg, før vi sluttede af med ude at slå Stockholm.

Årsberetningen for 1916 var meget summarisk – man kunne skam fatte sig i korthed dengang på skrift : ”Det er et problem at Generalforsamlingen afholdes så kort tid før turneringsåret starter. Hidtil afholdt i juni – men nu vedtaget at afholde den i februar.” Om det var årsagen kan man selvfølgelig kun gisne om – men Velo vandt oprykningskampen og slog ØB af pinden som deltager i den bedste række, A-rækken. HIK havde fået sneget sig med i Pokalturnering 1915 og fik en enkelt kamp her, hvor vi tabte 1-5 mod AB. I 1916-udgaven gik det markant bedre. Vi startede med at besejre HB 3-0, slog så nysoprykkede Velo med 2-1, før vi i semifinalen tabte 0-5 til de senere pokalmestre fra KB.

Placeringer her i 2016 – 100 år efter vores KBU-debut – har vi tidligere fisket frem. Den mest aktive spiller i efteråret – i hvert fald rent kamptals-mæssig – er Jesper Brahm. Jesper når at blive noteret for 26 optrædener i Grand Old Masters (11M) – Super Grand Old Masters (7M) – Grand Veteran Masters (5M). En i sandhed alsidig fodboldspiller, der skal holde styr på både banens størrelse, antallet af med- og modspillere, om man må være off side eller ej, når han træder ind over kridtstregen eller den limede hvide streg i kunstgræstæppet.  Hans nærmeste konkurrent er en pigespiller – Clara Bødtcher-Jensen når 19 registrerede kampe på U13 piger Øst incl. pokalkamp, U13 piger 1, U12 piger 1 – alle altså i 8M.

Ungdomsspilleren med flest spillede kampe er lige nu Marcus Falsig Price med 175 – han har 1½ år tilbage endnu som ungdomsspiller. Skal han nå den absolutte topscorer – Nilas Monberg fra årgang 1992 med 240 ungdomskampe opnået over 12 sæsoner 2000-2011 – så skal Marcus i sandhed stramme ballerne.  Nilas spiller i dag for FC Sukkerbold.

nilas
Nilas Monberg fra sin ungdomstid i HIK. 

Vi har ikke en ugens kamp at referere fra i år. Vi må ty 63 år tilbage, – da mødte Alliancen 26. december 1953 i Ankara Carmizion og slog dem 2-1 (her deltog 5 fra HIK) – dagen efter tabte man så 2-3 til Besiktas (her deltog 3 fra HIK, de 2 af dem gengangere fra dagen før) – helårs udendørs dengang som i dag.

Frem til næste onsdag fejrer følgende fødselsdag :

29. december : Markus Dyhr-Mester (U16 Mester, 16) – Johan-Emil Pind (U11 drenge 1, 10) – Albert Daugaard (U15 drenge 3, 14) – Sebastian Grydgaard (Senior nu 6, 26)
01. januar : Adam Winther (U11 drenge, 11) – Morten Carlsson (Senior 2, 28)
02. januar : Oscar Hjerl (U15 drenge 3, 14) – Christina Wex (Kvinde 7M)
03. januar : Laura Scheur (U16 piger, 15) – Ludvig Bendixen (U14 drenge 4, 14)

  1. januar : Tobias Schmidt Christiansen (U19 division, 19) – Jagvir Singh Sidhu (U17 division, 16) – Emil Olufsen (U19 drenge 2, 17)