Fodbold, Forside

Så er der igen nyt fra historie skuffen- og som vanligt et tillykke til de HIK’ere, der fylder år den næste uge. God læselyst:

IBP United er et meget eftertragtet fodboldklub-navn. Aldrig så snart var den første IBP – klubben for studerende på International Business and Politics ved CBS (Københavns Handelshøjskole) – væk, før den næste med præcis samme navn melder sig på banen. Den første – IBP United I for at blive i pavers og kongerækkers sprogbrug –  deltager fra foråret 2011 med et enkelt herre-11M-hold og når at udvide sig til også at stille op i Kvinde 7M året efter. Men så kom mægtige FC Græsrødderne på banen i 2015 – spiste IBP United op indefra og smed IBP-navnet i skraldespanden til fordel for sit eget. 3 mænd mødtes på IBP/CBS – 2 jyder og 1 fynbo. De spillede alle på det “gamle” IBP United I, der “blev overgivet” til FC Græsrødderne kort før årsskiftet 2015/16 – men dem var der naturligvis ikke plads til på FC Græsrøddernes hold. De tre besluttede derfor at danne et nyt IBP United – IBP United II. Der var ikke så meget tvivl om navnet – det signalerer tilknytningen til CBS-studiet ved IBP; og at det er på engelsk signalerer, at der er mange udenlandske studerende ved dette studie, som man ønsker at integrere i klubben og på holdet. Man ville gerne have en frisk start i forhold til IBP United I, så man fravalgte deres hvid/blå spilledragt til fordel for bordeaux trøjer, sorte shorts og strømper. Klubben lægger ud lørdag 27. august 2016 kl. 13.30 – ja tro det, om du vil : med ude mod HIK at tabe 1-3 i 7M Herre række 4.

Hultmannsvej – en vej tæt på HIK; men vi ser og hører kun til husene og deres beboere. Vejen rammer ikke vore baner. Hultmann – med fornavnet Fritz – var oprindelig maler. Født 15 år efter H.C. Andersen (i 1820) og død 6 år før århundredskiftet (årstallet må du selv regne ud denne gang). Også han kastede sig ud som skuespiller – ellers var hans navn ikke endt på en vej her i HIK-kvarteret. Selvfølgelig som elsker – først i ”Et Rejseeventyr”. Holdt sig nærmest evig-ung, så han spillede i mange år de glade og sorgløse ungdomsroller med Klint i Hostrups Gjenboerne som glanspartiet. Omtales som den elegante skuespiller, der på sine ældre dage ernærede sig som konversationsskuespiller – oplæser ved festlige lejligheder. Han virker på de mange års afstand som en helt igennem ”ufarlig” mand at have som nabo – hans genfærd måtte gerne gå igen i husene med afsmittende virkning.

Vi bevæger os frem til HIK for 15 år siden – 2001. HIK lige efter årtusindskiftet i 2001 – hvordan så det egentlig ud ? MaglegårdsHallen stadig ikke bygget – det gamle klubhus og de to omklædningsbygninger lå stadig midt på vores nuværende græsbane, men nu var de omgivet af et vildtvoksende vildnis, for de 10 tennisbaner var alle væk. Vi havde 1 stor (11M) og 1 lille græsbane (nærmest 8M) at boltre os på. I 2001 var HIK eneste københavnske hold i 2. division og sluttede her som nr. 6. I Superligaen lå som i dag kun FCK som københavnsk deltager, mens Frem, B 93, Brønshøj, Hvidovre og Fremad Amager boltrede sig i 1. division et niveau over HIK. Vi havde blot 3 seniorhold – 2. senior helt oppe i Københavnsserien, mens 3. senior først kom til i løbet af året og fik ½ år i Serie 5. I dag har HIK mere end dobbelt op på seniorsiden – så noget er der da sket. Op i kvantitet, ned i kvalitet.

Både Ynglinge og Junior – datidens U19 og U17 drenge – spillede i 3. division, men det var som FS Øresund. Også U19-2, U17-2 og U17-3 spillede som FS Øresund. HIK og Skovshoved IF havde indgået et samarbejde – døbt FodboldSammenslutningen Øresund – i junior og ynglinge 1999. Begge klubber havde et spinkelt spillergrundlag, som man så en stor fordel i at samle i en fælles enhed, men uden at spillerne skulle skifte klub. Efter 2002 vurderede SIF og HIK, at de begge nu havde det stabile underlag til at agere selvstændigt igen – FS Øresund blev lagt i mølposen. Projektet fik støtte fra Gentofte Kommune, der så en fordel i at kunne fastholde de ældre ungdomsspillere i sporten – derfor bevilgede Kommunen et tilskud, der kunne dække indkøb af nye spilletrøjer (eget logo blev fremstillet) samt et indslusnings-træningslejrophold.

Kvinderne – de hed stadig damer i 2001 – stillede kun med et enkelt 7M hold i højeste række, Mester. Pigeungdom – niks. Drengene (U15+U14) stillede 3 hold – det bedste i Mester (dengang var det højeste række, for Øst er af nyere dato) – mens lilleputter (U13+U12) kunne stille hele 7 hold, alle i 11M også her med bedste i Mester. Vi havde i vinterpausen 2000/2001 holdt vores store 100 års jubilæum – det blev sportsligt fejret ved at vore senior blev Københavnsmestre i indefodbold sidst på året, og både U10, U9 og U8 drenge gjorde dem kunsten efter og tog også københavnsmesterskabet i indefodbold – det med bander – hjem til Phistersvej. Vi var nu vokset stærkt – i alt 785 fodboldmedlemmer, heraf 686 i ungdom.

Som i politik, så også i fodbold – der opstår hele tiden nye partier. Da KBU stiftes i 1903 fandtes en ret stor kreds af mindre klubber, der alle spillede på Fælleden (i dag Fælledparken), men som ikke ville ind i KBU fra start og trynes her af KB, AB, B. 93 og Frem. De samler sig i Fælledklubbernes Bold Union (FKBU) – en alvorlig konkurrent til det nystartede KBU. Fra start 11 klubber – 1 mere end KBU – men det tipper over, da Urania når at skride fra FKBU og efterindmelde sig i KBU. Blandt de 10 tilbage var 1903 (den senere B 1903). FKBU når at gennemføre sin første egen turnering i efteråret 1905. Kort efter henvender de sig til KBU for at drøfte muligheden for at blive optaget her. På et stort fællesmøde 23. august 1906 mellem KBUs Bestyrelse og FKBU accepterer KBU Fælledklubbernes ønsker med hensyn til en fremtidig turneringsordning delt i A- og B-række, hvor klubberne skulle kunne melde sig frit til i hvilken klasse, de ønsker; men hvor KBU forbeholder sig ret til at reducere i antallet, såfremt tilstrømningen til række A mod forventning blev for stor. FKBUs formand erklærer herefter, at FKBUs mission kunne betragtes som endt, når klubberne var indmeldt i KBU. 7 klubber melder sig under fanerne hos KBU til sæsonen 1906/07 : 1903, Dana, Hellerup, Lucas, Melchior, NKUB, og Velo. Derefter opløses FBKU. Hellerup Boldklub havde træningsbane på Tranegårdsvej, men spillede KBU-kampe på Fælleden. Hellerup Boldklub gik ind i HIK i 1912.

For 58 år siden debuterede en vis hr. Madsen 15. oktober på det danske fodboldlandshold – mod Holland.  Vi tabte 1-5 uden at Madsen scorede, men han må jo alligevel have overbevist udtagelseskomiteen – dengang var det nemlig IKKE landstræneren, der udtog spillerne, men en lille gruppe kloge folk ført an af HIKeren Erik Spang Larsen. Det blev til 50 landskampe de næste 11 år afbrudt af både en lille uoverensstemmelse om ”tabt arbejdsfortjeneste” når man skulle tørne ud for landsholdet – i dag får man et pænt beløb bare for at sidde på bænken – samt et ophold som professionel i hollandske Sparta Rotterdam. Dengang kunne man ikke komme på landsholdet, hvis man var prof – i dag er det omvendt. Ole Madsen – ja det er ham med hælsparksmålet mod Sverige, der hænger på væggen i Maglegårdshallen.

Denne uges HIK-kamp spillet søndag 8. oktober kl. 15.15 på det Frederiksbergske fodbold-mekka, Jens Jessensvej, af 6. senior mod FB. Intet mindre end slaget om, hvem der formentlig skal slutte som vinder af Serie 5 pulje 19. Inden kampen FB 2 point bedre – vi havde spillet uafgjort mod puljens andet FB-hold, mens FB havde gjort rent bord. Og det skete – HIK sejrede 3-2 og er i front med 2 kampe tilbage ! Kamp nr. 300 spillet af 7M Old Boys mod Valby mandag 10. oktober kl. 20.15 på Gentofte Stadion kunst 2 – sejr 6-0.

Efterårets mål nr. 900 blev samtidig sejrsmålet i U19 drenges flotte 4-3 over FC Roskilde i DBU Divisionen lørdag, mens point nr. 500 og sejr nr. 150 i efteråret blev sikret af U13 pige Øst med 4-0 over Sundby samme lørdag.  Ugens debutanter : August Damm, Gustav Werner og Sigge Svensson – alle U14 drenge 03-3 – samt Alexander Dalgaard (U16 drenge 2).

Frem til næste onsdag kan følgende HIK-fodboldmedlemmer ønskes tillykke :

12. oktober : Albert Grønborg Rostock (U12 drenge 6, 11)
13. oktober : Jonathan Rindom (U14 drenge Øst, 13) – Lucas Haren (1. senior, 19)
14. oktober : Anton Hasbo (U15 drenge Øst, 14) – Morten Valbo Jensen (Old Boys, 37) – Michael Wilhelm Nielsen (GOM, 63)
15. oktober : Tristan Seiersen (U13 drenge 3, 12) – Christian Errebo (U12 drenge 3, 11) – Pr. Christian og Mikkel Hansson (begge U12 drenge 4, 11) – Axel van der Watt (U15 drenge 4, 14)
16. oktober : Daniel Lassesen (U12 drenge 3, 11)
17. oktober : Kenneth Bach (Veteran, 49)
18. oktober : Ayan Ali Ahmed (U13 pige Øst, 12) – Sam Sykes (U12 drenge 5, 12)