Fodbold, Forside

Morten Knudsen og Uffe Manich Bech er to af de fremmeste spillere, HIK i nyere tid har sendt videre i systemet. I denne uges beretning skal vi bl.a. kigge tilbage til dengang, hvor HIK blev tildelt DBU’s T-licens- og kun havde en enkelt kunstgræsbane. God fornøjelse!

Artikelfoto: Morten Knudsen i aktion for Inter.

FC Berati – endnu en ny klub, der startede i DBU Københavns turneringer efter årets sommerferie. I Serie 5 pulje 17 sammen med 9 andre 1. hold. Senere er rækken blevet udvidet med 2 efternølere. FC Berati er stiftet af to syrisk/kurdiske flygtninge – Swar på 19 år og Kendal på 21 år, –  der begge stammer fra den kurdiske by Kobane i Syrien tæt ved grænsen til Tyrkiet. De går begge på Skole K Nord i Lyngby i foråret 2016. I et kort interview i Villabyerne 23. august 2016 fortæller de, at de lægger vægt på, at klubben FC Berati skal være for alle nationaliteter, der har det til fælles, at de elsker at spille fodbold. Klubben er dog klar i mælet – markerer i sit logo sin store tilknytning til Kurdistan. De spiller deres første kamp søndag 21. august 2016 i Ryparken mod Nørrebro FF – og taber 2-9 i deres gule trøjer og røde shorts. Vi er jo selv involveret i ”fodbold for flygtninge/asylsøgere” – med tilbud om faste ugentlige træninger her i HIK – og ved af egen erfaring, hvilken glæde legen med bold kan give under opholdet her i det for dem fjerne Danmark.

Det med at flygtninge under deres ophold her i Danmark spiller i deres egen klub er ikke ukendt. Første gang skete det i skikkelse af, at Dansk Røde Kors simpelt hen stiftede en fodboldklub til flygtningene, der dengang boede på et hotelskib ankret op i Københavns Havn. Klubben fik navnet DRK Tåsingegade efter Røde Kors’ kontoradresse på Østerbro. De startede i 1994 og slutter med udgangen af 1995 – med et enkelt seniorhold. Også de i gule trøjer, men her var shorts blå. 1995 blev på ingen måde slutåret – for fra 1996-sæsonen følte de selv og Dansk Røde Kors, at de burde stå på helt egne ben i egen fodboldklub. De gav den navnet Bosna 92 efter deres hjemegn. Det holdt frem til 2010. Vores nuværende FC Berati har nået at få point – uafgjort mod Fodbold For Venner og 2-1 over Sundby KFUM, eneste gammeldanske klub i Serie 5.

Wiehesvej er klart den mindste af vore naboveje. Helt uretfærdigt – for den er opkaldt efter Michael Wiehe, der betegnes som en af Danmarks største skuespillere nogensinde, og i hvert fald klart overstråler Phister, Mantzius, Hultmann og Stigaard. Ud af en teaterfamilie, hvor både to brødre, en søn og en nevø markerer sig. Michael blev kun midt i 40erne – døde på toppen af sin karriere. Født 1820 og døde af sukkersyge samme år, som Danmark blev gennembanket af tyskerne ved Dybbøl og andre steder i det jyske. Han omtales som alle kvinders ideal – på grund af sit smukke udseende og yderst markante og betagende stemme. I talrige forestillinger spillede han sammen med Fru Johanne Louise Heiberg – og det var jo ikke enhver beskåret.

I portrættet af HIK er vi rykket frem til 2011 – for 5 år siden. Et på alle måder begivenhedsrigt og markant år i HIKs fodboldhistorie. Kunstgræsbanen i stormvejr – bogstaveligt talt, for et par efterårsstorme drejede de opsatte ekstraskærme, og så som traditionen byder kom klager fra både spillerne og dommerne – de savnede lyset – og fra naboerne – de havde ikke bestilt det ekstra lys. Men 2011 var også året, hvor kunstbanen (den vi nu kalder gammel kunst eller kunst 2) blev officielt indviet i overværelse af Borgmester Toft og en repræsentant for Mærsk-fonden, der havde ydet milliontilskud. Samtidig blev Panna-banen, som var blevet indkøbt for midler doneret af Gentofte Idrætsfond – her er Borgmester Toft også involveret – indviet. Panna er hollandsk og betyder ”tunnel” – man kan vinde både på mål og ved at lave tunnel på modspilleren. Sidst på året kom turen til Hallen – her blev forrummet til Kiosken indesluttet i glasvægge. Anskaffelsen af et mini-højttaleranlæg til kioskbestyrer Ray med kone og øvrige hjælpere bringer minder frem fra Storebæltsfærgens annoncering af pommes friter og andet godt fra et travlt skibskøkken.

Organisatorisk bestod ledelsen ved årets udgang af Per Garhøj som formand, Jørn Kønig som Seniors repræsentant, Claus Christiansen som Ungdomsformand, Søren Brøchner-Mortensen som Kvinde/piges repræsentant samt Per Frimann som ungdoms 2. repræsentant med titel af talentchef – 2 af dem findes stadig i ledelsen. Tilknyttet Lone Falsig Price som enlig kvinde med titel af Børneformand. Med udgangen af foråret stoppede Christian Knuth-Winterfeldt i HIK for at genoptage karrieren i Superligaklubben Lyngby. Det lykkedes at få Regeringens minister for Ligestilling Lykke Friis, – selv med en fortid som spiller i HIK – til at træde ind som protektor for HIKs og B 93/HIKs fælles pigeafdeling, der blev dannet dette år. Det kunne nu ikke redde VK-regeringen, men satte sig dog spor i at Danmark fik sin første kvindelige statsminister sidst på året – godt nok fra den modsatte side af dansk politik. Divisionsholdet beholdt sit trænerteam – Hasse Kuhn og Dennis Foss Nielsen. Nr. 2 i 2. division Øst ved nytår. 2. senior formåede ikke at holde pladsen i Serie 1 – hele året igennem stillede vi 3 hold i såvel 11M og 7M på herresiden. Kvindesiden måtte sande, at også kvinder bliver 1 år ældre hvert år – måtte rykke en tand ned med 7M-holdet til Række 1. I dag slæber de samme kvinder – stort set da – sig rundt på fødderne i 7M Række 2.

Skulle det lykkes os at blive DBU-licensklub ? Det var det store issue i 2011. Det lykkedes os ikke i 1. ansøgningsår, og heller ikke i 2. omgang i 2011 lykkedes det at få en A- eller B-licens i de ældste ungdomsklasser. Men i oktober 2011 kom den gode nyhed – HIK blandt de klubber, der opnår de første T-licenser for de yngre ungdomsårgange. Så med udgangen af 2011 var HIK licensklub. U15 drenge – årgang 97 – vandt den københavnske mesterrække. Det betød en kvalifikationskamp mod Vanløse om at erobre pladsen fra dem i 1. division. På udebane sejrede vi 3-2 og billetten til foråret 2012s 1. division var vores. Et par af vore tidligere store profiler kom for alvor i fokus. Uffe M. Bech (årgang 93) blev af DBU kåret som Årets U19-profil og Morten Knudsen (årgang 95) sluttede året både som landsholdsspiller og i italienske Inter. Samlet vandt vi 8 rækker i 2011. På pokalsiden den store triumf – vi vandt U19 ynglinge pokalfinalen over AB Tårnby. Klubbladet var nu elektronisk på nettet – det nedsatte nu ikke informationsmængden om fodbold, hverken i omfang, kvalitet, bredde eller dybde. Intet for stort eller småt, for ungt eller gammelt til at danne basis for en god historie.

Tæt ved 100 år før – helt præcist 30. april 1913 – gik Hellerup Boldklub sammen med HIKs på det tidspunkt hvilende fodboldafdeling som Hellerup Idræts Klub (HIK), så det nu var HIK, der deltog i Nordre Birk Boldspil Union. Da 1913 er gået står man med følgende samlede stilling : Nr. 1 Hellerup IK 16 point, Nr. 2 Sorgenfri BK 14 point, Nr. 3 Skovshoved IF 13 point, Nr. 4 Holte IF 8 point, Nr. 5 Hjortekær BK 6 point og Nr. 6 Tårbæk BK 3 point. Succes fra start. HIK vinder også turneringen i 1914 og sommerpokalturneringen i 1915. Af sportslige grunde søger HIK så efter større udfordringer som fuldvoksen byklub og indleder et langvarigt optagelsesforløb i KBU – efter et par år kronet med held – og udtræder af Nordre Birk. Siden optræder en anden Hellerup-klub, Veto, der holdt til på Maglegårdsbanen lige bag HIK samt Lyngby Boldklub (i dag i Superligaen), Søborg Boldklub, Gentofte Boldklub (senere blev den til GVI), Brede IF, Virum Boldklub, Vedbæk Boldklub, Bagsværd Boldklub, Skodsborg IK, Herlev IK samt Hørsholm IK som deltagere hos Nordre Birk – der nu måtte kikke langt i vejviseren uden at finde HIKs deltagelse i deres omegnsturnering.

Denne uges kamp spillet søndag 23. oktober i HIK af U13 piger Øst mod Herfølge-Borup-Dalby-Haslev – intet mindre end 4 klubber til at stille et 8”mands”hold. Godt man ikke sidder som holdudtager her – hvis alle klubber skal have mindst 1 med på holdet og det samtidig skal have blot en nogenlunde fornuftig holdopstilling. Vi ved selv hvor svært det var for 2 pigeklubber at stille hold sammen – og at det var endnu sværere, da vi blev 3. Så at være 4 må være en kæmpe udfordring. Kampen endte nu 1-1 mellem solisten fra København og kvartetten fra Midtsjælland – så noget kan de bestemt greje dernede.

Frem til næste onsdag kan følgende HIK-fodboldmedlemmer ønskes tillykke :
27. oktober : Bilal Iljazovski (U14 drenge øst, 13) – Nikolai Helveg Petersen (træner af og for de yngste, 17)
28. oktober : Laura Haagen (U13 pige 2, 12).
29. oktober : Lucas Wall (U12 drenge 3, 11) – William Ulff-Møller (U11 drenge 2, 10) – Oliver Schau (U13 drenge 2, 12) – Jan Rosiek (Supermasters, 59) .
30. oktober : Magnus Johansen (U14 Fulton, 13) – Jatin Dhar (U11 drenge 4, 10) – Julius Buhl (U16 drenge 2, 15).
31. oktober : Victor Chalmer (U12 drenge 5, 11) – Adam Riis (1. senior, 18) – Oliver Svava (1. senior, 19) – Jonas Ibsen (U14 Fulton, 13).
1. november : Dylan McDonell (U15 drenge 3, 14) – Samir de la Porte (U15 drenge 2, 15) – Tobias Djursø (U16 drenge M, 15).