Fodbold, Forside

Vidste du at anlægget ved Maglegårdshallen engang var en arvefæstegård- endda den største i Gentofte sogn? Maglegård blev dengang forhøjet med en etage. Man kunne jo håbe, at det også bliver tilfældet med den travle Maglegårdshal. God fornøjelse med sjette udgave af vores ugebrev, Flaskepost fra P. 

Artikelfoto: Maglegård. Familien Larsen foran ejendommen med deres tjenestefolk. (danskkulturarv.dk). Se flere billeder her: Maglegård

Nørrebro FF (her står FF for FodboldForening) er sidste skud på Nørrebro-fodboldfamilienavnet; stiftet 10 dage før seneste juleaften og med hos DBU København ½ år efter som ny i Serie 5 pulje 17 – er efter det første halvår ubesejret og fører Serien. Forgængerne er i rækkefølge Nørrebros Boldklub fra 1924-40, Nørrebro Boldklub 1989 (spiller stadig på 27. år), Nørrebro Fodboldklub 2007-08 (hed tidligere FC du Nord), Nørrebro United 2008 (spiller stadig på nu 8. år). Nørrebro FF har i sin debutkamp Malamin Bah med – han nåede 74 kampe som U19- og U17-spiller for HIK 2010-13 – i dag er hr. Bah 22 år.

Både tennisanlægget på Hartmannsvej og fodboldbanerne ved Maglegårdshallen ligger på jorder, der i 1765 udskiftes fra Bernstorffs Gods og blev til arvefæstegården Maglegård. Maglegård havde sine jorder helt fra Tranegårdsvej til Charlottenlund Skov på den ene led og fra Øresund til Kystbanen på den anden led. Maglegård – opkaldt efter Maglemosen – var med sine 105½ tønder land langt den største gård i Gentofte sogn. Gården blev ret hurtigt opkøbt af storkøbmænd fra København, der ville have området som lyststed med Øresunds-herligheds-udsigt. Passende at Gentoftes største idrætsklub ligger her i dag. Det ene lyststed beholdt navnet Maglegård og lå som Strandvejen 221. Hovedbygningen opført 1860 af arkitekt Ferdinand Meldahl for baron F.C. Holsten Charisius. Meldahl kendt som arkitekten bag Frederikskirken (Marmorkirken) tæt ved Amalienborg. Senere blev Maglegård af næste ejer, grosserer P. Karberg, forhøjet med 1 etage. Kendere dømte det ”ikke –kønt”, men hvor ville vi dog gerne se kunststykket gentaget med Maglegårdshallen. Maglegård måtte vente 31 år på sin ekstra etage, – der måtte gerne gå kortere tid med Maglegårdshallen, men foreløbig er der gået 14.  Maglegård rives ned i 1930erne for at give plads til Blidahpark, men navnet hænger ved både skolen og vores hal.

HIK s store ønske var at komme med i Københavns Boldspil Union straks fra dag 1, hvor vi flyttede ind på det splinternye og elegante Phistersvej-baneanlæg i 1915. Men den gik ikke, Granberg. Vi var i KBUs øjne ikke en ægte københavner – vi hørte efter deres mening til hos landklubberne i Nordre Birk Boldspil Union. Vi indledte en meget langvarig og besværlig forhandlingsrunde – veg ikke tilbage fra at invitere hele KBUs Bestyrelse ud til flere frokoster med diverse våde varer i det sommerlune HIK tæt ved Øresund – men de var svære at få overbevist. Kompromiset blev, at vi kunne få lov til at deltage på prøve. I starten spillede vi på 2 heste – både KBU og Nordre Birk. Vi satte os tilmed – ved Henning Petersen – på formandsposten i Nordre Birk, selv om vi helst ville ud her. Problemerne for KBU var både vores navn – vi måtte skifte navn til det besynderlige dobbeltkonfekt ”Boldklubben Hellerup Idræts Klub”, vi fik besked på at skifte fra hvid trøje til en anden trøjefarve, og vi måtte spille alle hjemmekampe på udebane inde i København (på Fælleden). Kravet om at skifte trøje – vi lovede faktisk at gå over til at spille i blå trøje med en hvid stribe på langs både for og bag – droppes igen på grund af, at det ikke er muligt under 1. verdenskrig at skaffe de nye trøjer udover at de var meget dyre. Så vi forblev i hvidt. Vi træder ud af Nordre Birk efter 1915 og ind i KBU, hvor vi spiller vores første KBU-kamp mod Union 5. oktober 1915 på Fælleden.

HIK for 4 år siden – 2012 – et år med kunstgræsbaner i fokus. Kraftige efterårsstorme skulle lige vise, at de kunne dreje skærmene endnu en gang på vores egen bane. Yndlingsanklagen fra naboerne var nu ellers skiftet til at være mere larmen end lyset – det er sandt for dyden heller ikke på mange lux. På Gentofte Stadion blev der lagt nyt kunstgræstæppe på den ældste af de to kunstige baner. Og så kom der en helt speciel lillebror – som voldte DBU København hovedbrud. For fodboldloven siger, at kunstgræs-fodboldbaner skal være grønne. Men denne bane blev helt blå af hensyn til hockey-sporten. Heldigvis gav man banen dispensation til fodboldkampe – bolden er sikkert også ligeglad med hvilket farve underlag, den skal trille på. Men stueren til fodbold bliver du aldrig, min lille blå ven. I Maglegårdshallen blev hjørneværelset udstyret med alskens træningsmaskiner – stadig her 4 år efter meget populært og benyttet.

Når man læser gamle beretninger, kan man undre sig over, så mange år man har samme ledelse. I vore dage – med kortere arbejdstider på arbejdsmarkedet – skiftes der hurtigere ud. HIK Fodbold ingen undtagelse. I 2012 fik vi ny fodboldformand – Claus Christiansen. Og så skete det – seniorformand ikke længere Jørn Kønig. Det blev i stedet Thomas Wex, der fik come back på en ledelsespost. Jørn kompenseret med ½ af årets Claus Rode-pris. Lone Falsig rykket frem fra børne- til nu ungdomsformand – børneformandsposten forsvandt samtidig. Nyt til gengæld en breddeformand – i skikkelse af Allan Darre. Kort før nytår sagde Christian Hill Madsen farvel som 1. mand i HIKs 1. senior-gruppe. For at holde sammen på det hele blev Christian Larsen ansat som full-time Sportschef med opgaver både i Senior, Ungdom og på tværs af det hele. 2012 blev også året, hvor pige/kvinde-storfamilien med det ikke særlig mundrette navn  B. 93/HIK/Skjold søsattes. I efteråret 2012 kom der elektroniske info-skærme i Maglegårdshallen, der viser dagens fordeling af omklædningsrum og baner. Kronprinsparrets ældste, prins Christian, rykkede op til de kampspillende hold. Hoffet blev HIK-leverandør og ikke omvendt!!

Divisionsholdet skulle blive endnu bedre i 2012 end årene før – en historisk lang serie af kampe uden nederlag, herunder et nærmest ubeskriveligt come back mod Hvidovre, hvor vi nede 0-3 endte med at sejre 5-3. Det udløste 2 oprykningskampe mod FC Fyn om en plads i 1. division. Vi tabte – retfærdigt – men fik sat tilskuerrekord på det gamle Gentofte Stadion i dette årtusinde. Vi kom langt i DBUs Pokalturnering – endte med et nederlag til AC Horsens, der i 2012 var den ene part af DBUs Pokalfinale. De øvrige seniorhold havde ikke samme succes – oprykning til et debuterende 4. senior, men både 2. og 3. senior rykkede en række ned. Masters erobrede Københavnsmesterskabet – et mesterskab, vi aldrig tidligere havde vundet.

Med T-licensen blev træningsmiljøet mærkbart ændret – nærmest daglig træning for de 20 bedste i hver af ungdomsårgangene. Ikke straks den store afsmitning på den elitemæssige rangering – vi sluttede 2012 lige under top 5 i København i ungdom. I sommerferien blev der afviklet en meget besøgt fodboldcamp inden også kunstgræsbanen blev sommerlukket på forlangende fra Kommunen for at please naboerne. I vintersæsonen fik vi endelig taget os sammen til at tage hul på Futsal-karrierer. Den nyudnævnte Breddeformand kunne glæde sig over, at vi næsten rundede 100 turneringshold og at det blev til samlet 10 rækkevindere i DBU København, heriblandt 2 Københavnsmesterskaber. 2 hold i pokalfinale – U18 og U15 pigerne – med sejr til de yngste. Oveni skrev vi historie ved for første gang at deltage i en DBU Sjælland-række, – tilmed to. For både U13 og U14 piger fik denne særlige tilladelse i erkendelse af, at de var sportsligt overkvalificerede til København.

Ugens debutant Isaac Møller U14 drenge 3 – nåede det lige inden lukketid. Denne uges kamp er faktisk to, nærmest tre – spillet onsdag 26. og torsdag 27. oktober af Senior 4. Vi mødte onsdag Skovshoved og dagen efter FA 2000 – kravet var 1 point for at sikre sig 100% mod ikke at rykke ned. Skulle det kikse ved egen hjælp var der et skud til i bøssen – FC Randoms måtte ikke vinde deres sidste kamp mod Øresund FK om søndagen. Hvorfor vente – 1-1 i første hug mod lokalrivalerne fra Skovshoved, der stillede med et par spillere med baggrund som HIK-ungdom, lukkede og slukkede for bekymringerne. Lørdag tog U14 pige 7M (6-2 ude over FB) point nr. 600 – søndag scorede U13 drenge Øst mål nr. 1.100 (6-0 over Hvidovre).

Frem til næste onsdag kan følgende HIK-fodboldmedlemmer ønskes tillykke :
2. november : Carl Johan von Lowsow (U14 drenge 2, 13) – Harald Jensen (U13 drenge 2, 12) – Thomas Moll Berg (U13 drenge 5, 12) – Daniel Wagner (U13 drenge 4, 12)

  1. november : Joachim Løvgreen Bang (U16 drenge 2, 15)
    4. november : Flora Thorø (U13 piger 2, 12) – Sophus Vöge-Widding (U14 drenge 4, 13) – Joel Samuelsen Schütze (U13 drenge Øst, 12) – Andreas Leerbeck (U19 drenge 2, 18)
  2. november : Frederik Thorup-Sørensen (U12 drenge 4, 12)
  3. november : Omar Mashinesh (U19 division, 18) – Villas Spliedt (U14 drenge 4, 14) – Mathias Stidsen (U11 drenge 4, 10) – Ziggy Hvidt (U11 drenge 1, 10)
  4. november : Villads Welløv Jensen (U12 drenge 2, 11) – Hubert Jensen (U11 drenge 2, 10) – Alexander Dalgaard (U16 drenge 2, 15)
  5. november : William Tranberg (U15 drenge 2, 15) – Jens Ulrik Bjerg-Raft (U16 drenge 2, 15) – Erik Luplau Larsen (Grand Veteran Masters, 73).