Fodbold, Forside

Velkommen til nye og gamle læsere på det første ugebrev i 2017. Vi skal tilbage i historien, til dengang hvor kvinder fik adgang som medlemmer i HIK. God fornøjelse!

Artikelfoto: Et af de første HIK-damehold med træner Finn Knudsen på flanken. Nr. 3 fra venstre i forreste knælende række er HIKs landsholdspiller Lise Andersen. HIK er eneste københavnske fodboldklub, der har haft spillere på både det mandlige (4 i alt – Leslie, Reinholdt, Ole og Ralph) og på det kvindelige fodboldlandshold (Lise spillede 4 kampe i 1977-78). Tøjmærket er Admiral !

Hvilke HIK-hold skal ud at fighte for at rykke op til sommer og hvilke, måske de samme, slås for at overleve i sin række ? Hvem skal tage hul på et nyt fodboldliv i 2017 ? Det sidste først – det sker dog først EFTER sommerferien. For 3 årgange er foråret sidste halvår i nuværende form for fodbold. Årgang 2010 har kun dette halvår tilbage med 3M – så skifter de til 5M med større bane, mærkbart større mål og med at have en målmand, der må tage med hænder. Stadig kampe i stævneform med 3 per gang, hvis ellers alle hold møder op. Årgang 2007 skal for sidste halvår spille 5M – skal op på den dobbelt så store 8M-bane og et både højere og bredere mål, farvel til stævneformen og goddag til en kamp per dag – endnu større skuffelse, hvis modstanderen ikke kommer. Med holdkort og kampe registreret og meldt ud til Gud-og-hvermand, at man spiller for HIK. Årgang 2004 skal op til det absolut sværeste : 11mands på den helt store bane, de helt store mål og spille med off side-reglen. Oveni skal årgang 2005 efter sommerferien spille med resultater og stillinger. Nyd det nuværende – men også OK at se frem til det nye, spændende om ½ år.

7 HIK-hold skal i foråret kæmpe for sin plads i rækken. De 5 øverste seniorhold – kun trænerholdet, der nu må affinde sig med at hedde HIK 6 kan slappe af på den konto. De kan nemlig kun rykke op, ikke ned. De 5 andre kan lide den tort at måtte en række ned – og tilmed på nær vores divisionshold ved de ikke på forhånd, hvor højt op i rækken man skal slutte for ikke at rutche ned. Senior 1 i 2. division kvalifikationsrække ved de skal i top 8 – kort og godt. De to øvrige hold i nedrykningsfare er Old Boys – ligesom for divisionsholdet gælder det om at komme i top 8 – og 7M Herre skal klare top 7. Otte HIK-hold kan krone foråret med oprykning. Det gælder 5 seniorhold – kun divisionsholdet har ikke den mulighed. De bør koncentrere sig om én ting – ikke rykke ned. 7M Herre og Kvinde samt Old Boys kan også rykke op – for dem og de 5 seniorhold kræver det en slutplacering som nr. 1 eller evt. 2. Koncentrer jer om at sikre så mange point, at I ikke kan rykke ned ; så kan man tage det andet som en ekstra fjer i hatten.

Blidah er en oase i Algiers del af Sahara – navnet blev også brugt til en lille landejendom ved Strandvejen i 1800-tallet. Et ret lille hus på en stor grund – præcis som en oase er ret lille plet i en stor ørken. Her boede i mange år den kendte tegner Lorentz Frölich. Sammen med et par nabojorde blev det til det nuværende Blidah Park – 22 (2×11 som man jo kender det fra fodbold !) husblokke placeret ret frit i det grønne område og opført i 1930erne, knap 20 år efter at HIK var flyttet ind lidt nordpå på Phistersvej og spillede 11 mod 11.

Der er indkaldt til Fodboldmøde 19. januar. Som regel en ret udramatisk foreteelse. Men der er år, som går over i historien for, at man på netop det årlige Fodboldmøde har truffet vigtige beslutninger. Et af dem finder vi 44 år tilbage. Her var et af punkterne: Ændring i hvem, der kan optages i HIKs fodboldafdeling. Indtil da – de forudgående 73 år havde kun mænd og drenge i stadig yngre udgaver kunnet sluses ind. Nu skulle det afgøres om man kunne tage imod kvinder – de hed nu damer dengang – også. Året før havde Københavns Boldspil Union lidt nølende åbnet for at have damefodbold. Ingen af de eksisterende klubber i Gentofte – HIK, B 1903, Skovshoved, GVI eller Jægersborg – havde taget skridtet eller var parat til at tage det i 1972. Så den gruppe af fodboldtossede damer, der trods alt fandtes i Gentofte Kommune, måtte gå til Gentofte Klampenborg Idrætsforening for at trygle dem om at tage et fodboldhold på sit medlemstapet selv om det var en atletikklub – man lovede så at løbe i kampene. Man havde sandelig også fundet en træner selv – ham, for det var en herre, vender vi tilbage til. Det gik flot – man vandt næstbedste række, DameSerie 2. Så gik turen op i den bedste, DameSerie 1, i 1973, hvor det blev til en midterplacering som nr. 6 ud af 10. Et par herrer, – æresmedlemmerne i HIK Henry Astrup og Erik Henning-Jensen – havde hørt om disse damer, måske også set dem. De stod bag at temaet blev taget på dagsordenen for Fodboldmødet. Mødets dirigent – den gamle 1. holdskæmpe Erik Spang-Larsen havde sit hyr med at styre debatten. En gruppe – anført af den tidligere back på 1. holdet, Bent Klein – efterlyste flere gange om man ikke kunne se prøver på de omtalte damer. Måske ikke få vist deres fodboldevner i det lille lokale på 1. sal i klubhuset, men så i det mindste se damerne i levende live. Men nej, døren gik ikke op og ind trådte en gruppe fodboldhungrende damer – man måtte tage varen ubeset, hvis man turde. Det gjorde man – ville ikke beskyldes for at være tøsedrenge. Så i 1974-sæsonen overtog HIK holdet fra GKI – med træner og det hele. I den første sæson røg vi et par pladser ned, men var fortsat i bedste række. Og træneren – ja, han er den eneste vi i dag har tilbage i HIK fra dengang. Han udfolder sig hver onsdag hos ”de gamle”, men har en fortid som 1. holdspiller i HIK, træner for både fodbold og ishockey (da HIK havde det) og som reparatør af HIKs vandrør, brusere m.v. : Jan ”Pusser” Carlsen.     

Den ældste foldboldspillende klub i København – ja, tilmed i alle lande uden for Storbritannien – er KB fra 1876. En af de andre gamle klubber hed Olympia – inspireret af det gamle Grækenland og fra tiden før man tænkte på at genopvække de Olympiske Lege. Stiftet for 130 år siden i 1887 – kunnet have fejret det, men den levede langt fra så længe – måtte stoppe 4 år efter uden at nå ind i Københavns Boldspil Union. Deltog det sidste af sine år i Dansk Boldspil Unions turnering. Uden den helt store succes må man sige – nr. 7 og sidst, gennemførte kun 5 kampe, tabte dem alle og scorede aldrig et mål, men indkasserede selv 31. Siden er navnet genbrugt, så vi også i 2016 har en Boldklubben Olympia – nutidens hed oprindelig Ydun Amager og er fra 1921, så de nærmer sig sine 100 år; men har først heddet Olympia fra 1928, da de meldte sig ind i KBU, og kun fordi KBU allerede dengang havde en klub med navnet Ydun, og det gik ikke at have to af samme navn.

21 af de 107 københavnske rækker i efteråret blev vundet af et hold med maximumpoint – vandt samtlige sine kampe. Mest imponerende Brønshøj, der i Veteran 1 (en helårsrække) vandt samtlige 26 kampe – 78 point og målscoren 104-11. Vi står for 2 – U16 drenge Mester vandt vi med 8 kampe, 24 point 44-6 og Grand Veteran Masters som HIK/SIF med 10 kampe, 30 point 56-15. Omvendt var der 17 gennemførende hold, der sluttede helt uden point i dette efterår. Vi har heldigvis ingen blandt dem.

Forhåbentlig er alle kommet helskindet gennem Julen og Nytåret 2016. Så let skulle det ikke gå HIK for 114 år siden. Natten mellem 1. og 2. juledag ramtes Hellerup af en yderst kraftig julestorm. Dengang lå HIK på Strandparksvej ned til Øresund – og havet tog den nat begge de lejede bade- og omklædningshuse med indhold incl. alle 3 fodbolde, som HIK dengang havde været ejer af. Vi har endnu ikke spillet nogen tællende kampe i 2017. Vi må atter ty til begivenhederne for 63 år siden, da Alliancen med 6 HIKere i truppen gæstede Tyrkiet. 2. januar tabte man til Ankaras Flyverregiment 2-4, men vandt dagen efter 3-2 over Hacettep.

Frem til næste onsdag bør følgende blive fejret i HIK og hjemme :
5. januar : Christian T. Nielsen (U12 drenge 1, 12) – Thor Ulslev (U12 drenge 3, 12) – Morten Sølling Henriksen (Senior 3, 24) – Jannik Skov Hansen (Senior 1, 24)
6. januar : Neo Strecker (U12 drenge 5, 12) – Henrik Lybecker (Veteran, 50)
7. januar : Theodor Roldkjær (U15 drenge 4, 15) – Jacob Thorup (17 division, 17) – Emil Larsen (19 division, 19) – Bo Bay (SIG m.v., 56)
9. januar : Eliott Høst (U15 drenge 3, 15) – Jacob Hven (Old Boys, 44)
10. januar : Hans Christian Ebeling (U12 drenge 5, 12) – Christoffer Dybkjær (U14 drenge 3, 14) – Rasmus Søberberg (Senior 4, 21)
11. januar : William Sonne (U12 drenge 3, 12) – Marcus Andersen (Senior 5, 21) – Andreas Bredsdorff (Senior 5, 22).