Fodbold, Forside

I denne uges Flaskepost kigger vi tilbage på dengang, HIK kæmpede om DM, og så skal vi hilse på en træner, der valgte en lidt alternativ form for fodtøj til sine træninger. 

Artikelfoto: En lille nisse rejste..

Snart går vi ind i slutspurten om fodbold-DM. Har HIK nogensinde været så langt fremme, at vi har været part i den dyst? Ja, da – 7 gange. Allerførste gang i sæsonen 1928/29. For 89 år siden startede man med 5 puljer på hver 5 hold, der kun mødtes en gang. HIK i Kreds IV, hvor vi dystede mod B 93, Korsør, B 1901 (Nykøbing Falster) og B 1913 (Odense). Vi slog begge Provins-årstalsklubber – B 1901 med 4-1, B 1913 med 4-0 – spillede 2-2 mod Korsør, tabte 1-6 til B 93 og sluttede som runner-up. B 93 blev senere dansk mester. Det placerer os på en delt 6. plads for hele Danmark. Vores selvevaluering : ”Vi opnåede en fin 2. plads i den indledende pulje efter B 93 – men det var ikke nok til at være med i slutrunden”. Men ellers var der ikke stor tilfredshed med den måde, man afviklede DM på – der var for få kampe, så en enkelt tabt kamp fik for stor indvirkning på om man slap videre fra indledende pulje. Ikke mindst var man ofte ramt af, at spillere ikke kunne skaffe sig fri fra arbejde til at tage med til en kamp i Provinsen. Man klagede også over ”dårlig bane” – ikke så meget, at den var knoldet og græsfattig, men at hjemmepublikum opførte sig usportsligt, ja direkte fjendtligt over for Københavnerholdene. Hvordan tacklede man det – ligesom i dag : nedsatte et udvalg. Så næste år spillede man en turnering med 10 hold – Nr. 1-5 fra København, Nordjyllands Nr. 1, Sydjyllands nr. 1, Fyns nr. 1, Sjællænds Nr. 1 og Lolland-Falster Nr. 1. HIK – ja, vi havnede lige uden for den københavnske top 5 og røg i Oprykningsserien i 1929/30 sammen med Københavns nr. 7, Nr. 3 og 4 fra Jylland, nr. 2 fra Fyn, Nr. 2 fra Sjælland og Nr. 2 fra Lolland-Falster. Bornholm – ja de kunne bare passe sig selv. Som kompensation fik Bornholm besøg af en ”udvalgt klub”, der ville spille et par propagandakampe ovre på klippeøen.

Hvordan gik det så dansk fodbold for 85 år siden – når denne nye DM-struktur havde virket et par år. Vi spillede 5 landskampe. Lagde ud Grundlovsdag i Idrætsparken mod Belgien – førte 3-0 et stykke inde i 2. halvleg, men endte med at tabe 3-4. Så mødte vi samme sted 14 dage senere Sverige og vandt 3-1. For svenskerne var nederlaget til Danmark svært at kapere – de havde forberedt sig ekstra. Var taget herover dage i forvejen og indlogeret sig i træningslejr på Bellevue Strandhotel, og mange svenskere tog med færgerne over for at støtte deres ynglinge. Straks efter sommerferien tog vi til Finland og tabte 2-4, for så at møde Norge, der var forsvarende nordiske mestre, i Oslo – vi sejrede 2-1. Landskampåret sluttede med en hjemmekamp mod Skotland, som vi vandt 3-1 – vel at mærke det skotske amatørlandshold. KB blev danske mestre – vandt turneringen med maximumpoint, hvilket ikke var set før. Horsens blev sidst og rykkede helt ud – oprykker blev Esbjerg, der næste år skulle dyste i DM-rækken.

HIK – ja vi var stadig i bedste række i København i 1931/32, men sluttede som nr. 8 og sidst efter at have tabt omkampen om 7. pladsen til AB. Så bød det på 2 kampe mod B 1908 om at bevare pladsen i rækken. 2-2 i første kamp og vandt så det nødvendige 1-0 over 08erne i den anden dyst og bevarede pladsen i det fine selskab. Ikke mindst anføreren Svend Åge Mortensen tillægges en stor del af æren for, at det lykkedes. I det daglige skomager med butik i Skanderborggade – i HIK nød han øgenavnet ”Kniven”, for når han skulle heppe holdkammeraterne op skete det ved at han råbte ”Vi gi´r dem Kniven, Drenge !”. Dermed var vi deltager i DBUs Oprykningsserie – landets næstbedste række – der var opdelt i 2. Vi røg i Vest og dystede mod Esbjerg (nr. 1). AIA, Århus (2), Ålborg Chang (3), Vejle (4) – og så Skovshoved, som slog os og tog 5. pladsen – B 1909, Odense (6) og B 1913, Odense (8). Vi nr. 7 med blot sejren på 4-3 over B 1913. Vi havde for 85 år siden 4 seniorhold – alle sluttede fra midten og nedefter. Et enkelt Ynglingehold (U19) som nr. 11 i bedste række, som AB vandt og hvor Skovshoved var en af de tre, der måtte opgive at fuldføre. 1. junior sluttede midt i bedste række, 2. junior formåede ikke at gennemføre, mens både 3. og 4. junior sluttede lidt over bunden. Ikke noget Jubelår.          

Hvad skete ellers i københavnsk fodbold for 85 år siden ? Det år blev den store gevinst i Klasselotteriets 6. trækning udtrukket på nr. 77764. Det viste sig, at loddet var solgt som ¼-lod – der var 4 der skulle dele gevinsten på samlet 50.000 kr. Altså 12.500 rare danske kroner til hver. Dengang tjente en arbejdsmand ca. 2.500 kr. årligt – så alene den kvarte gevinst svarede til 5 årslønninger ! Et af B 1908s meget gode medlemmer mente ikke, at han var i stand til at finde pengene til at forny sin kvarte 77764- seddel. Det var for mange penge for en almindelig familieforsøger – 22,50 kr. for en gennemgående serie og han tjente jo kun 50 kr. om ugen for 48 timers arbejde. Klubben var villig til at overtage sedlen. Lykken stod B 1908 bi – den tidligere indehaver melder historien mindre om. B 1908 rumsterede med tanken om at købe jord for gevinsten – man ville gerne eje noget af jorden over for Sundby Idrætspark til sin egen fodboldbane. Der, hvor ”Urbanplanen” senere blev opført. Man nåede langt med planerne – så langt, at man holdt en generalforsamling om emnet. Med bare én enkelt stemme faldt forslaget. I stedet satte man pengene ind på 2 bankbøger. Gennem de næste 10 år var gevinsten med til at holde klubben ”oven vande”. 10 år efter – i 1942 – var der nu kun 400 kr. tilbage. Klubben beholdt sedlen i en del år – klogt nok. Den kom senere ud med både 2.000 kr. og et par af de små gevinster. Hvem har mon i dag lotteriseddel nr. 77764 i Klasselotteriet?

Leo Thorvald Nielsen næste HIK trænerkoryfæ for divisionsholdet. Leo var Frem’er med en enkelt landskamp i 1946 mod Island – Leo i forsvaret i 3-0 sejren. Det var Islands første landskamp – spillet på datidens nationale stadion, Melavöllur, som var en ren jordbane. Danskerne fik en tur ud af det – rejsen varede i 16 dage. Leo var en høj og kraftig spiller med en god teknik og et fænomenalt hovedspil, og så kunne han sparke til en bold. Han spillede for det meste centerhalf, men sluttede af som centerforward i sine sidste 6 kampe. Da han senere blev træner, foregik målmandstræningen med bare tæer og tynde gummisko, og så kunne han i timevis stå og sparke til boldene, som var både hårde og skæve. Var med på Frems DM-vinderhold under Besættelsen – dansk mester både 1941 og 1944. Holdbilledet med Leo som træner hænger i Maglegårdshallen. Før stod træneren på fløjen bagest. Leo – han sidder i midten i forreste række med alle sine spillere udenom og bagved på samme måde som statsministeren sidder i centrum på Regeringsfoto og Regentparret når der laves holdfoto på f.eks. Kongeskibet Dannebrog.

Gersonsvej, som man skal tilbagelægge når man vil fra Hellerup Station til HIK, er anlagt i 1888. Vejen er opkaldt efter digteren og læreren Julius Gerson (levede fra 1811 til 1894), der udover undervisning udgav en lang række fortællinger, børnebøger og digte. Mest kendt i dag er: “En lille nisse rejste”. Traditionen tro opkaldte man først vejen efter ham efter hans død – før da hed strækningen fra Hellerupvej til nuværende Margrethevej netop Margrethevej, og strækningen fra Tranegårdsvej til Duntzfelts Allé hed Krygers Allé.

Ugens kamp var U16 drenge 2 dyst i søndags mod Prespa – en test forud for vores møde med dem i forårsturneringen. Vi sejrede 4-1 ude og har dem hjemme om 3 måneder.

Fødselarerne :
16. marts : Signe Bertelsen (16 piger, 14) – Laura Bidstrup (16 piger, 16) – Elias Blom (12 drenge 2, 12)
17. marts : Emil Herk-Hansen (12 drenge 2, 12) – Martin Balstrup Madsen (12 drenge 2, 12) – Sylvester Jul Rasmussen (13 drenge Øst, 13)
19. marts : Frederik Kjøbæk (19 division, 18) – Andreas Smed (2. division, 20)
20. marts : Nikolai Bjerkander (13 drenge 3, 13)
21. marts : Nikolaj Due Olsen (15 drenge 2, 15) – Jonathan Tholstrup (15 drenge 4, 15) – Søren Pilgaard (Grand Old Masters, 66)
22. marts : Clement Michelsen (11 drenge 4, 11) – Julius Kressner (14 drenge 4, 14) – Dante Reimann (14 drenge, 14) – Sebastian Hjelt (Senior 4, 22)