Fodbold, Forside

HIK er fortsat med i hele 4 pokalturneringer. Første skæbne afgøres allerede i aften, hvor U16-drengene skal op mod Ballerup-Skovlunde. Pokalhistorie og meget mere i denne uges udgave af Flaskepost fra P. God fornøjelse!

Artikelfoto: HIKs ynglinge pokalmestre fra 1983. 

HIK mærker, at foråret også er tiden hvor pokalturneringerne afsluttes. Vi er med i 4 kvartfinaler – U17 drenge mod FC Nordsjælland, U16 drenge mod Ballerup-Skovlunde, U15 drenge mod FC Nordsjælland (Farum) og U14 drenge mod Næstved. Bare for at sammenligne – hvilke engelske topklubber har 4 chancer på nuværende tidspunkt for at tage 4 titler ? – svaret er INGEN ! Manchester United har som den eneste vundet 1 allerede nu og 2 skud mere i bøssen, dog det ene om PL-mesterskabet fra meget lang afstand; Europa League noget tættere på. Chelsea, Arsenal, Manchester City og Tottenham har alle 2 muligheder endnu, – PL-mesterskab og FA-Cup. Liverpool kun PL-mesterskabet at klynge sit håb til. Så vi har ikke noget at lade de fine og store at høre.    

I dag er der fælles pokalturneringer for Sjælland, Lolland-Falster og København i ungdom – 10 i alt. 6 for drenge (U19, U17, U16, U15, U14, U13) og 4 for piger (U18, U16, U14, U13). Sådan har det været i nu 4 sæsoner. Før da var der københavnske pokalturneringer. Pokalturneringer er altid dukket op nogle år efter at man først spillede i den pågældende ungdomsklasse – man skulle lige se om skidtet nu også fungerede og fængede. Man skulle tro, at man startede fra toppen med U19 drenge pokalturnering. Men det er ikke tilfældet. U19 drenge pokal – dengang hed den Ynglinge – dukkede først op i 1933. Da kunne U17 drenge-pokalen – Junior – fejre 10 års jubilæum. U15 drenge – hed slet og ret Drenge i gamle dage – kom 25 år efter Junior i 1948. 21 år efter i 1969 dukkede så U13 drenge – Lilleputterne – op med deres pokalturnering. Siden fik også Miniputter (U11) og mikroputter (U10) deres pokalturneringer, så det toppede med hele 6 – ja tilmed 7, for et par år var der både 11mands og 7mands pokalturnering for miniputter – på drengeungdomssiden. Den første pigepokal – dengang hed det damejunior og svarer til vore dages U16 piger – kom i 1978. Fulgt allerede året efter af U14 piger – hed blot Piger. Siden kobledes lilleputpige og miniputpige på også.

HIK har udmærket sig som en ungdomspokal-klub både før og nu. Vi vinder den første ungdomspokaltitel i 1952 – for 65 år siden. Det var i Drenge – U15. 4 år senere vandt vi Ynglinge (U19) og det gentog sig så 27 år senere med en vis Henrik Larsen på holdet. Både i år 2000 og 2003 vandt vi Miniput-finalen – U11 – der blev spillet i Parken. Så tog pigerne over – vandt Lilleputpige (U13) både 2005 og 2006 før Piger (U15) vandt i 2007. 2011 vandt U19 drengene så for 3. gang pokaltitlen – finalen spillet på Gentofte Stadion. 2012, 2013 og 2014 tog U15 pigerne med det kombinerede HIK/B 93-hold 3 år i træk pokalen med hjem og i 2014 vandt U18 piger sandelig også. 2014 var første år med hele Østdanmark i lodtrækningsbowlen, så det var en prima start. Siden har vi været i finalen sidste år i U14 drenge, hvor vi måtte bøje os for FC Nordsjælland (Farum) med 1-3.     

Bagsiden af HIKs græsbane er Vingårds Allé, der er anlagt i 1918 – få år efter HIK var dukket op i området med sit fodbold- og tennisanlæg på Phistersvej. Vejen ligger på en del af den jord, der var udstykket fra Taffelbays Avlsgård. Almevej var allerede etableret, så det lå lige for også for næste vej at mindes den tidligere planteskole. Man valgte derfor navnet Vingårds Allé, der jo også smager bibelsk, hvor vingårde optræder i mange sammenhænge i Testamenterne. Tro mod sin nabo havde vi for nogle år tilbage HIK-vin, der kunne købes i Rays Corner – det kan man så ikke lige nu.

Da Tom Søndergaard takkede af som træner i HIK for divisionsholdet tog en endnu større profil over – HIKs første udenlandske træner, Mario Astorri. Ikke nogen årsunge – 60 år, da han blev ansat i HIK. Med en fortid i fødebyen Venedig og siden centerforward i så store italienske klubber som Juventus, Atalanta og Napoli inden Mario flyttede til Danmark. Her blev det til en kort karriere som spiller for Fremad Amager inden Mario gik trænervejen – og med ”kolonorm” succes. Inden turen kom til HIK havde Mario været træner for Skovshoved, Køge, AB, Hvidovre, Holbæk og KB med et par DM i bagagen. Han var ikke bleg for et par bryske bemærkninger om sin nye arbejdsgiver, HIK – vi var i hans øjne en klub med for ringe bredde og ikke i stand til selv at producere talenterne til et godt divisionshold. Vi kunne max. stile efter en plads i landets næstbedste række var Marios vurdering – vi lå, da Mario kom, i 3. bedste så det lød jo som sød musik i vore ører. Og så skulle vi spille fodbold – ikke losse, tackle og fighte fodbold, som vi var kendt for i de år. Visionerne havde Mario på plads – vi skulle ikke drukne i systemer, men spille bolden op og så basere os på zoneopdækning. Missionen lykkedes i første hug – vi blev i 1980 nr. 3 i 3. division og rykkede op – efter 17 års fravær var vi igen i landets næstbedste række. Men vi røg ned efter denne kun ene sæson – det var første gang Mario måtte opleve at rykke ned med sit hold. Skade, at det var HIK der skulle lægge navn til denne negative bedrift. Mario blev her nogle år mere. Vi havde og tiltrak mange gode boldspillere – ofte lidt oppe i årene og med ganske flotte CV’er incl. landskampe; men vi fik ikke hentet nok point til at rykke op. Men bredden fik vi – vi spillede vores 2. senior helt op i Danmarksserien (der hvor GVI, Skovshoved, Jægersborg i dag ligger med deres 1. hold) og opnåede i de 3 sæsoner vi var med som det bedste en 6. plads. Så Mario fik sat sine tydelige aftryk på HIK. De, der har oplevet ham i levende live og ellers kunne forstå, hvad han sagde, fik et minde for livet.

FC Ø hedder den fodboldklub, der blev stiftet 19. september 2012. Den har hele tiden været noget så sjældent som en ren kvindeklub – med blot et enkelt 7M-hold. Spillerne bag holdet kom fra Ertholmene – Christiansø og Frederiksø ud for Bornholm. Deres klub spiller på Kløvermarken. Første kamp var en grum oplevelse – de skulle møde HIKs amazoner og fik en lærestreg på 0-14 oven i købet på hjemmebane 18. april 2013 for snart 4 år siden. I dag ligger både vi og FC Ø i Kvinde 7M 2, men ikke i samme pulje.

Vanløse præsterede fra 1972 til 1974 at spille sig fra 3. division frem i 1. division – det ville svare til at spille sig fra 2. division til Superligaen i dag. På den optur præsterede Vanløse det unikke – skulle man da tro – at gå ubesejret gennem 42 kampe. Men det var nu kun en tangering – KB havde præsteret præcis det samme antal kampe i træk uden at tabe, men det var mange år før. Fra 20. august 1951 til 25. april 1953 havde KB spillet 32 divisionskampe og 10 pokalkampe uden at tabe (så tabte man til gengæld også – 0-7 til Køge 3. maj 1953). Vanløse – ja de vandt oveni DBUs landspokalturnering i 1974 ved at besejre OB med 5-2 i Idrætsparken. Havde Vanløse været en provinsklub, så var den uden tvivl blevet modtaget på Rådhuset, og de stedlige Pengeinstitutter havde hyldet ”mestrene” med en kontant bundskjuler i den slunkne klubkasse. Vanløse måtte nøjes med folkefest på Vanløses hovedstrøg og pæne ord fra øvrigheden.

Boldklubben Absalon er stiftet en af de sidste dage i 2012 og deltager i DBU Københavns 7M for herrer. Klubben er opkaldt efter Biskop Absalon, stifteren af København, og navnet er valgt for at understrege klubbens og spillernes kærlighed til den gamle hovedstad. Klubbens logo er inspireret af middelalderens våbenskjold og vil i den færdige udgave forestille de to remedier Biskop Absalon oftest er afbilledet med, nemlig en økse og et kors. Da klubbens kerne udgøres af en relativt stor gruppe gamle venner, er der naturligvis også (relativt) fast opbakning fra Absalons Fanklub, der dog primært består af spillernes kærester, samt øvrige venner med mindre imponerende boldføling. Fanklubben møder mest talstærkt op, når kampene afvikles på solskinsdage. Klubben rykker ret hurtigt frem i hierakiet. Mangler dog endnu at vinde sin første række i DBU København, men er i dag kun et enkelt skridt fra at spille sig op i 7M Mesterrækken.

Ugens kamp er forårets pige-debut – U13 piger mod Ølstykke i søndags – vi vandt 3-2. Årets blot 2. sejr.

De kommende fødselarer :

6. april : Maria Boesdal (16 piger, 15) – Jonas Petersen (Senior 6, 35)

7. april : Sofie Maja Storm Pedersen (13 piger 1, 13) – Noah Dines Larsen (12 drenge 3, 12) – David Ajit Sauer (19 division, 19)

8. april : Nikolaj Müller Kristiansen (13 drenge 3, 13) – Andreas Bundesen (Senior 3, 23)

9. april : Alexander Mostrup (12 drenge 1, 12)

10. april : Jakob Ebbesen (16 drenge 1, 16) – Lars Winther (Veteran, 51)

11. april : Emil Ingvar Hansen (19 division, 18) – Christoffer Green (17) – Peter Andreasen (GOM, 65)