Fodbold, Forside

Én af vores naboklubber i Gentofte Kommune, Jægersborg Boldklub, fylder næste år 70. Klubben har dog ikke altid heddet Jægersborg Boldklub. Kan du gætte, hvad vores naboer har heddet inden JB? Find svaret i denne uges Flaskepost fra P. 

Artikelfoto: Helge Hansen (indendørs i HIK hallen) 

1948 ligger 70 år tilbage i tiden. Vi har i dag spillere født en del år før, så vi er i fodboldhistorisk nutid. Der sker det år et formandsskifte i Københavns Boldspil Union – Kurt Nielsen fra Frem afløser Edvin Hansen fra AB. En rutineret herre udi Bestyrelsesarbejdet – så i 1948 er han ingen årsunge udi metieren. I hans tiltrædelsesår stiger antallet af hold markant – fra 425 i turneringen 1947/48 til 528 for 1948/49. Det kræver, at man fremover har en heldagssekretær – og tilmed supplerer med kontorassistenter og ”løs hjælp”. Vi har også lige oplevet et formandsskifte her 70 år senere – fra Henrik Ravnild fra Union til Christian Kofoed, der oprindelig stammer fra B 1903. Tipstjenesten ser dagens lys i 1948 – man håbede at det ville tilføre klubberne så mange penge, at de kunne afskaffe andespil, baller og lodsedler – reklamer og sponsorer havde man slet ikke i tankerne. I stedet skulle lederne bruge deres tid på sportslige arbejder var tanken. København var stadig meget dominerende i dansk fodbold. Intet hold fra Provinsen har endnu formået at vinde Danmarksmesterskabet – alle titler er havnet i København. I 1948 vinder KB – Frem tager sølv og AB Bronze. Også B 1903, Østerbro Boldklub, B 93 og Fremad Amager spiller i fineste række, 1. division. I 2. division har København både KFUM (nr. 6), os (nr. 7) og Brønshøj (nr. 8) og i 3. division Skovshoved (nr. 5) og Dragør (nr. 10 og sidst). 12 ud af i alt 30 divisionsklubber – 40 % – er københavnske. I dag er tallet 8 ud af 40 – 20 % eller præcist det halve.

HIK havde for 70 år siden 4 seniorhold – 2. holdet næstsidst i Københavnsserien, 3. senior vinder A-rækken og 4. holdet slutter i bunden af B-rækken. Ungdom – en mærkværdig blanding af godt og skidt. Både 1. og 2. ynglinge – U19 holdene – bliver Københavnsmestre ved at vinde bedste række. Ynglinge 2 endda ubesejret med maximale 28 point for 14 kampe og målscoren 108-12 (i snit vindes hver kamp med 7-1). Det var resterne af det, der gik under kælenavnet ”Fritz Weiss-drenge” – en af mestrene Lennart Strøm, som stadig nu 70 år efter troligt tropper op ved Old Boys arrangementerne. Så kommer det ”skidte” : 1. junior (U17) nr. sidst i bedste række, 2. junior næstsidst, 3. junior trukket i utide – 1. drenge (U15) nr. 6 af 9 deltagere i bedste række, både 2. og 3. drenge sidst og 1. lilleput (U13) næstsidst kun foran B 93. Der måtte og skulle ske noget – man måtte finde en ny ”Fritz Weiss”. Og man fandt en ”arvtager” i Knud Larsen hentet i Frem. De kommende år gik det markant bedre i ungdom. Det danske landshold fejrede 1948 store triumfer ved Olympiske Lege i London. Vandt bronze ved at besejre Italien i kvartfinalen og senere England i broncekampen. HIK fik ingen med på holdet – hvad det så ellers så ud til meget længe, men så brækkede Helge Hansen benet i en HIK-turneringskamp og måtte afløses på holdet af Johannes Pløger fra Frem. Han fik så både OL-bronzemedalje og en prof-kontrakt oveni. HIKs Helge – ja han måtte nøjes med at læse aviserne og høre radio fra London den sommer, og så ellers lade op til vinterens indendørs, der bl.a. foregik i en fyldt HIK Tennishal på Hartmannsvej, hvor en hær af frivillige masede med at få sat de hjemmetømrede bander op og sat et sæt håndboldmål ind. Dengang var senior ikke for ”gamle” eller ”fine” til at spille indendørs om vinteren.

Vi har her i kommunen 3 fodboldklubber, der alle ikke er startet i Københavns Boldspil Union(KBU) – vore dages DBU København – men i stedet slog sine fodboldfolder i Sjællands Boldspil Union (SBU) : Skovshoved IF, GVI og Jægersborg. Både Skovshoved og GVI ville nok gerne være startet i KBU – men KBU nægtede at tage dem indenfor. De lå for langt mod nord – så dem måtte SBU tage sig af. Først senere åbnede man døren på klem for dem – først smuttede Skovshoved IF ind og nogle år senere GVI. Jægersborg burde vel være kommet med i første hug, men de valgte selv at prøve lykken i SBU selvom alle de andre i Gentofte Kommune nu var i KBU. GVI oplevede at få sin formand valgt til SBUs formand – fik en senere formand valgt til KBU-formand. Først Skovshoved og nu Jægersborg har de seneste år formået at knytte den tidligere SBU-formand Kurt Bagge Hansen til sig i sin fodboldledelse – så alle 3 har fået bundet en markant sløjfe på hele deres fodboldhistorie.

Jægersborg Boldklub er fra 9. juni 1949. Hvis fodboldklubber har samme barselsperiode som os mennesker, – ja, så undfanges de i 1948 og kan altså næste år fejre 70 års fødselsdag. De er ikke startet som Jægersborg Boldklub, men har været ad en omvej for at få det navn. Stiftet som Boldklubben Gentofte 49 i Menighedshuset på Vældegårdsvej i Gentofte med ”samle senior- og juniorhold til fodboldtræning” som formålsparagraf. Aktiviteterne skulle foregå på Gentofte Stadion og ud over fodbold startede Gentofte BK 49 også med kvinde-håndbold. Den første bestyrelse valgtes på det stiftende møde til at få Politibetjent Børge Andersen som formand. Kort efter var man 32 medlemmer og havde følgende træningstider på Gentofte Stadion : senior tirsdag og torsdag 19-21 samt junior onsdag og lørdag 16-18. Indmeldelse kunne ske til klubben, men kunne også ske – anføres det i Villabyerne 16. juni 1949 – til Gentofte Stadions forvalter E.M. Andersen. Klubben besluttede sig for at tilmelde sig SBUs fodboldturnering.

Første navneskifte er til Boldklubben Stadion. Det sker i forbindelse med optagelsen i KBU i 1950. KBU ønskede ikke flere “årstalsklubber” – så Gentofte BK 49 gik ikke. Efter afstemning på en ekstraordinær generalforsamling faldt valget på “Jægersborg Boldklub”; men dagen efter gik KBU med til, at klubben i stedet kunne kalde sig Boldklubben Stadion. Boldklubben Stadion starter i KBUs rækker fra starten af sæsonen 1950/51 med 4 seniorhold og 5 ungdomshold. Første KBU-kamp vinder Stadion med 3-1 i C-rækken over Svif (Sydvest-Amager Idrætsforening). I 1965 ansøger Stadion om at måtte afvikle nogle turneringskampe på grusbanen ved Gentofte Stadion (grus med savsmuld angives det) – men KBUs Bestyrelse meddeler 12. marts 1965 afslag. Grusbanen lå i sin tid, hvor nu Kunst 2 (den amerikanske) ligger. Fra 1969 tager man navneforandring til Jægersborg BK – en beslutning truffet 12. november 1968 og meddelt KBU ugen efter. Nu var man 5 seniorhold, 1 old boys og 6 ungdomshold. Først i 1981 får Jægersborg råderet over eget klubhus – med adresse på C.L. Ipsensvej – den tidligere transformatorstation.

Hvorfor møder jeg frem som tilskuer til fodboldkampe ? Det må man så erkende, at det er der også en meget stor del af Gentoft’ere og Hellerup’ere, der ikke gør i vore dage. Det er mærkeligt, så tit man bliver spurgt om, hvorfor man gider se på fodbold – denne tåbelige sparken til en bold. Men hvorfor er du – som da selv regner dig for hørende til Åndseliten – så trofast overfor fodbold ? Er det fordi du hylder sætningen ”En sund Sjæl i et sundt Legeme” og gerne vil opleve det live ? Næppe – det er nemlig meget sjældent at møde en sund Sjæl i et sundt Legeme. Den tidligere og navnkundige socialdemokratiske justistsminister og socialminister K.K. Steincke (i 1948 var han formand for Landstinget) udtalte 23. januar 1948 på Christiansborg følgende : ”Som gammel fodboldspiller i al beskedenhed går jeg til fodbold særlig af tre grunde : 1) Fordi der ikke er nogen totalisator (hvad skulle man da også med det i vore dage, hvor man kan oddse og bette direkte over sin mobil-telefon) 2) Fordi fodbold er en sport, der i særlig grad stiller krav til en række værdifulde egenskaber såsom hurtighed, kraft, snarrådighed, kombinationsevne samt hensyntagen til medspillere – helst også til modspillere (det bilder vi os ind også gælder i dag 70 år efter) 3) Fordi jeg i al magelighed selv kan sidde ned i fri luft og nyde udfoldelsen af de nævnte egenskaber og den dermed forbundne passende spænding (kan jo godt være lidt svært i et par graders frost og i bidende vind på upolstrede plasticsæder). Men derfor er jeg ikke ”Fodboldidiot”. Jeg foretrækker Søren Kierkegaard for Lundberg, og Johs. V. Jensen for Carl Aage Præst.


K.K. Steincke – fodboldtilskueren, der ikke var fodboldidiot.

Ugens hold : 7M herre, der i pokalen besejrer et af FB-holdene 4-2, deler æren med U18 pigerne, der startede foråret med en udesejr over B 1908 fra Amager på 5-1.

Fødselarerne :
19. april : Anne L. Kristensen (11), Oliver Scott (12), Gustav Therkildsen (23), Niels Gangsted-R. (77)
21. april : Columbus Heilmann (14)
22. april : Valdemar W-Schmidt (14), Oliver Ralsted Poulsen (14), Morten Dupont (38)

23. april : Gustav Markholt Hansen (9), Finn Precious (12), Albert Lind Seidel (15)
24. april : Isak Ludvigsen (11), Daniel Roshani (13), Bertram Tranberg (14), Miki Malik Jensen (16)
25. april : Peter Wreford (14), Villads Westh (14), Simon Bornkessel (16), Jonas Nielsen (16)