Fodbold, Forside

Flaskepost fra P fik en ufrivillig pause over Påsken. Flaskens manglende fremkomst skal ikke tilskrives forfatteren, men en uopmærksom webmaster- om forladelse. God fornøjelse med Ugebrev 16, hvor vi bl.a. skal omkring moderne fodboldformer og tilbage til fodbold under Krigen. 

Artikelfoto: HIKs tennishal. Boldklubben HIK – tennishal. Da HIK skulle ind i KBU – med både tennis og fodbold – i 1917 så måtte vi skifte fra at hedde HIK til at hedde Boldklubben HIK og det skiltede man da også med på den nyopførte Tennishal.

Hvis man for 100 år siden havde sagt, at man ville komme til at spille fodbold indendørs med en bold, der ikke kan hoppe – Futsal – og at spille fodbold udendørs på sand med bare tæer – Beach Fodbold – eller i indhegnede bure på åben gade – Street Fodbold – ja, så var man ganske givet blevet spærret inde for at være utilregnelig og farlig for sine omgivelser. Ikke så mærkeligt.

For 100 år siden havde man næsten ingen haller – og de man havde brugte man til gymnastik, fægtning, brydning eller boksning, og når det gik højt for tennis som eneste tænkbare boldsport. HIKs tennishal er opført 1935 – indtil da kunne man ikke spille indendørs tennis i HIK. Så at spille fodbold indendørs – det ikke engang tænkte man på for 100 år siden. Og da man trak indendørs var det på baner med bander og med en ganske almindelig fodbold. Badminton fik Danmarkspremiere i Skovshoved i 1925 og kun fordi man i Skovshoved rådede over en indendørshal, der var for lille til tennis og derfor søgte efter et andet boldspil, der kunne spilles her. Håndbold spillede man i mange år udendørs som markhåndbold – senere rykket indendørs og ”beriget” med harpiks. Stranden badede man fra og slappede af på. Man har derimod altid spillet på gader, stræder, baggårde – fodbold kan spilles på alle slags underlag – men, fodboldturneringer de foregik nu på græs.

Man var absolut åben for at spille med mindre hold end de på 11mand – helt fra start har man haft mesterskaber i Five-a-side. Men de blev ikke spillet på mindre baner og til mindre mål – 5 a side spillede man fordi det kunne være svært at samle 11 og fordi man så, at det i høj grad fremmede spark, afslutninger mod mål og ikke mindst driblinger. Og det gjaldt jo om at få rørt sig – så kunne man altid korte spilletiden lidt ned. Man var bestemt heller ikke bange for at tage teknologien ind i sit spil – man spillede motorfodbold. Motorcyklister, der drev bolden rundt ved spark, hovedstød og ”spark med motorcyklens hjul” – blev hurtigt populært. Det kom ikke til egentlige turneringer i Danmark – havde man i Frankrig – men Københavns Motorsportsklubs ”Røde Djævle” drog hærgende rundt og besejrede alt og alle i starten af 1930erne.

Fodboldalliancen – eller slet og ret ”Alliancen” – stiftes 23. januar 1940 af en række københavnske klubber med det formål at arrangere fodboldkampe såvel her i landet som i udlandet. Initiativtagerne var HIK og Fremad Amager, der indbød ØB, KFUM og B 1908 til et møde i Parkteatrets restaurant. Man rettede straks henvendelse til Stævnet – der helt tilbage fra århundredets start havde arrangeret kampe mod især britiske topklubber her i Danmark – for at koordinere kampdage og samtidig til Idrætsparkens ledelse for at indgå lejemål. Idrætsparken giver imidlertid afslag. Det viser sig, at Stævnet straks ved modtagelsen af Alliancens opfordring til koordinering har reserveret et hav af spilledage i Idrætsparken og samtidig betinget sig, at andre ikke kunne indgå lejemål. Nu kom så den tyske besættelse på tværs – så Alliancen droslede ned fra start. Man kunne jo ikke få britiske klubber hertil – og tyske NEJ TAK. Stævnet – bestod af B 93, Frem, AB, KB og B 1903 – er havnet i samme situation. Derfor lægges op til en årlig kamp mellem Stævnet og Alliancen, men i starten vil Stævnet kun møde med sit B-hold og først når Alliancen evt. har slået det, så stille op med sit A-hold. En kamp Stævnet-Alliancen bliver dog en realitet med kort varsel i 1941. Årsagen er, at Stævnet skulle have mødt Admira, Østrig i 2 kampe – men da de østrigske spillere heiler den velkendte hilsen til Hitler efter den første kamp som kvittering for publikums klapsalver og der er bataljer mellem danske tilskuere og tyske soldater blandt publikum, bliver Admira sendt hjem af den tyske besættelsesmagt. Stævnet står derfor uden modstander – i første omgang går kampen i vasken, da Stævnet vil have hele entreindtægten selv, men det løses over et par dage.

HIK og KFUM er begge med helt fra starten i 1940. B 1908 deltager 1940-47, hvor de så trækker sig p.g.a. efter egen vurdering manglende sportslig styrke. Fremad Amager og ØB deltager 1940-49, hvorefter de begge skifter over til Stævnet. Køge deltager 1947-55 som afløser for B 1908, men skifter så sammen med Skovshoved til Stævnet efter at de to have stillet et ret skarpt økonomisk og ledelsesmæssigt ultimatum til de øvrige for at blive i Alliancen. Brønshøj kommer med fra 1949 som afløser for Fremad Amager. Skovshoved deltog 1949-55 – afløses af Vanløse, mens Næstved kommer med fra 1957. Sidste nytilkommer bliver Esbjerg, der træder ind i 1965. Utallige HIKere har spillet for Alliancens udvalgte hold – to er med i Alliancens første kamp 18. maj 1941, hvor man besejrer et udvalgt hold fra den Københavnske A-række med 5-1 : målmand Rupert Jensen og højre angriber Helge Hansen.

Da Mario Astorri stoppede som træner for Divisionsholdet i HIK skal man have en afløser. Valget faldt på Johnny (fra start stavet uden h !) Henri Petersen. Født i det jyske – Brande – i 1947 og med 3 landskampe som ABer på bagen. Som Mario selv tidligere angriber og med erfaring også fra FC Sct. Pauli, Hamburg og B 93. Han startede i HIK 1984 – og det blev så kun til dette ene år. Vi røg på sidste spilledag ud af 3. division – ned i Danmarksserien. Det havde vi aldrig prøvet før. Helt uventet – for holdet så stærkt nok ud på papiret med bl.a. den før tid oprykkede Henrik ”Store” Larsen. Men det er som bekendt på banen det hele afgøres. Ned røg HIK – og ud røg Jo(h)nny Petersen. Ikke fyret, men ”blot” ikke forlænget. Oplevede siden at blive fyret i Frem.

For 75 år siden var Danmark besat af Hitlers Tyskland. Trods Besættelsen beslutter DBU at udskrive en Cup-turnering for udvalgte juniorhold fra de 6 Lokalunioner. Den skulle spilles i Pinsen – skiftevis rundt om i Danmark. KBU nedsætter straks sit eget Juniorudvalg, der skulle udtage holdet og træffe – som det skrives – de forberedende foranstaltninger, man fandt fornødent. Det var ikke en helt ubetydelig opgave – den krævede et 7mands stort udvalg. Besættelsestiden betød også forbudstid. I københavnsk fodbold indfører man Firmaforbuddet. Det forbydes KBU-spillere at deltage for klubber, der ikke er organiseret under DBU. Enkelt, klart – og uden vaklen. Reglen helt parallel til, at man jo heller ikke må spille for 2 KBU-klubber eller en KBU- og en SBU-klub samtidig. Og så var der jo også den risiko, at spilleren blev skadet i firmakampen og ikke kunne stille op for sin KBU-klub. Det skete også, at kampene skulle afvikles samme dag – og at nogle foretrak firmakampen, så KBUs kamp enten blev sportsligt forringet eller måske ikke blev gennemført. Straffen hård – langvarig karantæne til spilleren, pointtab for deres klub. Måske kunne man se igennem fingre med at spillere fra lavtrangerede klubber forbrød sig mod reglen – men ikke divisionsspillere.

1942 nedsætter KBU som den første Lokalunion et dommerudvalg. Værd at notere er det også, at man opretter den første række for ældre – Old Boys. Aldersgrænsen sat så lavt som fyldt 30 år. I parentes bemærket interessant, at man slap godt fra i disse tider at give det et klart engelskklingende navn. ”Alte Knaben” næppe overvejet. HIK havde for 75 år siden 4 seniorhold og 6 ungdomshold, hvoraf 3. drenge (U15) vandt sin række. Vi fik en spiller – Leo Henriksen – med på KBUs udvalgte juniorhold, der deltog i Landsjuniorstævnet i Odense.

Ugens kamp – der var kun 3 – var Divisionsholdets mod Odder. 0-2 – Oh Ve, Oh skræk.

Fødselarerne :
21. april : Columbus Heimann (13 drenge 3, 13) – Emil Klein (19 division, 18)
22. april : Valdemar Winter-Schmidt (13 drenge Øst, 13) – Oliver Ralsted Poulsen (13 drenge 2, 13) – Morten Dupont (old Boys, 37)
23. april : Albert Lind (14 drenge Øst, 14)
24. april : Bertram Tranberg (13 dreng 2, 13) – Miki Malik Jensen (15 drenge 3, 15) – Philip Mondrup (15 drenge 2, 15)
25. april : Simon Bornkessel (15 drenge Øst, 15) – Philip Horn Nielsen (17 division, 16)
26. april : Sylvester Johnsen (11 drenge 4, 11)

Fødselarerne i påsken var :
Fødselarerne :

13. april : Valon Salihi (U11 drenge 2, 11) – Jonas Fæster Petersen (U16 drenge 1, 16)

14. april : Mette Skriver (kvindesenior) – Magnus Lindeneg (Senior 5, 19)

16. april : HKH Majestæten (77) – Storm Dreyer (U11 drenge 4,11) – Rasmus Kragh (Senior 2, 29)

17. april : Albert Stig (U12 drenge 6, 12)

18. april : Poul Henrik Theil Olsen (Senior 2, 27)

19. april : Ellen Bryld (U12 piger, 11) – Christopher Halvorsen Mark (U15 drenge 3, 15) – Lukas Zeimer (Senior 5, 21) – Gustav Therkildsen (Divisionsholdet, 22)