Fodbold, Forside

I dag kan man i løbet af få sekunder læse overalt på internettet, hvem der er udtaget til udvalgte hold under DBU. Førhen måtte man vente til det årlige Fodboldmøde i HIK for at få besked. Masser af anekdoter og gode historier i denne uges Flaskepost fra P. God fornøjelse! 

Artikelfoto: Ivan Jessen Petersen overrækkes blomster før en rund HIK-kamp. Overrækkes af sønnen Søren.

1953 ligger 65 år tilbage – passende pensionsalder i vore dage – og identisk med 50 års jubilæum for KBU (nutidens DBU København). Samtidig skulle der rundes af på sæson 1952/53. Yderst glædeligt – man havde kunnet tage 2 nye anlæg i brug : Kløvermarken og Bavnehøj (dengang stavet med ”u”). Begge har overlevet de 65 år. På minussiden var der nedlagt en bane i Sundby Idrætspark – så man måtte fortsat spille kampe meget tidligt søndag morgen. Netop i Sundby Idrætspark fandt KBU, at der var for mange klubber, – kunne en-flere dog ikke flytte til Kløvermarken spurgte formand Kurt Nielsen direkte i sin årsberetning. Det må man i sandhed sige er sket siden. Tilbage i Sundby Idrætspark er i dag kun Fremad Amager og B 1908 fast og Olympia med nogle 1. holdskampe. Der var nu over 25.000 aktive i 59 klubber fordelt på 664 hold – det løb op i mere end 5.200 kampe. Man kunne i 1953 oprette en D-række i Senior – så man nu skulle rykke op 9 gange og dermed bruge mindst 9 år for at havne i landets bedste række. Til at dømme de kampe rådede man over 160 dommere. Med udgangen af sæson 1952/53 stoppede Svif, – Sydvestamager Idrætsforening – mens en ”renoveret” Posten igen ville deltage efter et års hvile side om side med udbryderen Chang.

PTIF (Post- og Telegrafvæsenets Idræts Forening) deltog i DAI-fodbold fra sin start i 1932. Senere melder man sig som Boldklubben Posten – af sportslige ambitioner – over i KBU. Men – ledere og spillere på 1. holdet var ikke ansatte ved P&T. Derfor fremsatte formanden for Idrætsforeningen Posten i 1952 krav om at medlemmer skulle være ansatte ved P&T. Det fik fodboldafdelingen til at udmelde sig og danne Boldklubben Chang Valby, der fortsætter under KBU. Chang besejrer i sin første kamp i Mellemrækken Politiet 3-0. Chang slutter i KBU foråret 1956 og opløser sig på en ekstraordinær Generalforsamling. Nogle havde dog valgt at blive i IF Posten og stiftede en ny BK Posten 23. februar 1952, der blev tilmeldt Postens IFs landsturnering. Straks efter tilmeldte man sig DAI – men efter kort tid bliver man uenige med DAI og søger derefter ind i KBU. Dem har man dog også en kontrovers med – p.g.a. arrangement af en række interne kampe mellem de enkelte postkontorer var KBU bange for, at det var en skjult fiske-turnering. I stedet bliver det til en række deltagelser internationalt i Post-regi og om det danske Post-mesterskab inden man kommer indenfor hos KBU igen.

Man havde måttet opleve det ubehagelige, at et KBU-hold var rykket ud af Danmarksturneringen. Lige så ubehageligt når det sker i vore dage – men desværre langt mere almindeligt nu. Det klarede man ved at udvide Københavnsserien til 11 hold og så ekstraordinært have 2 nedrykkere efter sæsonen. KBU-jubilæet var fejret med et kort bestyrelsesmøde på jubilæumsdagen, 29. april, – efterfulgt af det obligatoriske ”holdfoto” af Bestyrelsen, men også hvor der var afsløret og ophængt fotografier af KBUs hidtidige formænd. Kommer man på besøg i vore dags hovedsæde øverst i den lyserøde bygning Ved Sporsløjfen kan de stadig besigtiges. Der var spillet jubilæumskamp mod Wien festligt startet med indmarch af 700 deltagere i klubdragter fra alle KBUs klubber – også et par drenge fra HIK deltog selvfølgelig – overværet af 20.000 tilskuere. Forud havde der været en konkurrence mellem klubberne om hvem der kunne sælge flest billetter – den vandt Hero (fra Gladsaxe) og dermed et par bolde til klubben. KBU var vært for et Landsynglinge-stævne – det første af sin art i Danmark og med økonomisk støtte fra Idrætsparken. Dertil kampe for Udvalgt Seriehold mod Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm og en ekstrakamp KBU-Provinsen. Nyt er, at man afholder instruktionsmøder i dommerudvalgets regi. Forbavsende nok – for generelt er kendskabet til Fodboldloven ikke helt i top hos klubledere – ret ringe søgt af ledere fra de mange klubber.

Det var et hårdt arbejde i 1953 at holde styr på, hvilke HIK-spillere der havde spillet på udvalgte hold. Den slags skulle som det mindste læses op på det årlige Fodboldmøde til almindelig anerkendelse. Vi havde haft to spillere på Danmarks B-landshold – først Ole Jensen i 3-1 hjemme over Norge, dernæst Helge Hansen i 1-3 ude mod Finland. Helge havde også været med på Københavns Byhold mod den samlede Provinsen – en kamp, der var spillet i Odense og tabt 1-5. Og på KBUs udvalgte juniorhold deltog Ole Pock i årets landsjuniorstævne, der passende fandt sted i København som led i KBUs 50 års jubilæum. I sommerferien havde Alliancen med HIKerne Poul Bech, Helge Hansen, Ivan Jessen Petersen, Ole Jensen og Mogens Schultz Hansen hjemme dystet i 2 kampe mod Besiktas fra Tyrkiet – og tabt først 4-5, så 2-4. Den første dag i juli tog man så imod Juventus – her fandt Ole og Helge nåde for UKs øjne – og tabte 2-4. I juleferien stak Alliancen til Tyrkiet – her var kvintetten fra sommeren udvidet med Ralf Ginsborg, så der nu var 6 HIKere med. Man spillede næsten hver dag en kamp – men truppen var også rimelig stor, så man kunne nå at restituere lidt.


Ivans barnebarn, Mathias Elvers, vogtede HIK-målet en meget regnfuld dag på en mudderbane i Fælledparken.

Fodboldalliancen – eller slet og ret ”Alliancen” – stiftes 23. januar 1940 af en række københavnske klubber med det formål at arrangere fodboldkampe såvel her i landet som i udlandet. Initiativtagerne var HIK og Fremad Amager, der indbød ØB, KFUM og B 1908 til et møde i Parkteatrets restaurant, Østerbrogade. Det blev vedtaget at etablere Fodboldalliancen og samtidig nedsættes et Forretningsudvalg på 3 mand, hvoraf den ene var formand. Første formand bliver Axel Frederiksen, Fremad Amager. HIK og KFUM er de eneste, der er med helt fra starten i 1940 – og Alliancen er ikke formelt nedlagt i dag. Man rettede straks henvendelse til Stævnet for at koordinere kampdage og samtidig til Idrætsparkens ledelse for at indgå lejemål. Desuden ville man tage kontakt til Jyske Stævne, Gøteborg Alliancen, IF Elsborg og evt. senere nogle italienske og schweiziske klubber for at få modstandere. Idrætsparken giver imidlertid afslag til trods for, at Danmarks Idræts Forbund kort forinden p.g.a. 2. Verdenskrig nu er i gang direkte havde opfordret Idrætsparken til at intensivere det sportslige samarbejde med udlandet. Det viser sig, at Stævnet straks ved modtagelsen af Alliancens opfordring til koordinering har reserveret et hav af spilledage i Idrætsparken og samtidig betinget sig, at andre ikke kunne indgå lejemål. Den slet skjulte dagsorden selvfølgelig at holde Alliancen fra fadet.

Senere bliver samarbejdet mellem Stævnet og Alliancen bedre og man har gennem årene flere arrangementer, hvor man stiller fælles hold – f.eks. mod Bologna med Harald Nielsen på holdet for øjnene af 41.200 tilskuere i Idrætsparken. Der lægges også op til en årlig kamp mellem Stævnet og Alliancen, men i starten vil Stævnet kun møde med sit B-hold og først når Alliancen evt. har slået det, så stille op med sit A-hold. Alliancen afslår at mødes på de betingelser med henvisning til, at det ikke har den store publikumsinteresse. En kamp Stævnet-Alliancen bliver dog en realitet med kort varsel i 1941. Årsagen er, at Stævnet skulle have mødt Admira, Østrig i 2 kampe – men da de østrigske spillere heiler efter den første kamp som kvittering for publikums klapsalver opstår der bataljer mellem danske tilskuere og tyske soldater blandt publikum. Admira sendes hjem af den tyske besættelsesmagt. Stævnet står derfor uden modstander – i første omgang går kampen i vasken, da Stævnet vil have hele entreindtægten selv, men det løses over et par dage.

Ugens hold : De 4 herreseniorhold, der alle vandt. 1. holdet 3-1 over B 93, 2. holdet 3-2 over Skjold, 3. holdet 5-0 over KB og 7M-holdet 8-4 over Vigerslev.

Fødselarerne :

26. april : Sylvester Ravn Johansen (12)
27. april : Frederik Gudik (Fulton, 15) – Elias W. Olesen (17)
28. april : Lisa Skjoldager (12), Carl Frederik Engel (8), David Faurschou Bloch (9), Emil Faurschou Bloch (9), August Holm (10), Nikolaj Rye (22), John B. Hansen (67)
29. april : Anton Højlund (8), Holger-Emil Højlund (8), Anton Nannestad (12), Jesper Philipsen (22), Adam Rosenberg Asmussen (23)
30. april : Asger Lønborg (9), Silas Sveistrup (12), Jacob Riis (52), Peter Kamedula (eks-træner, 67)
1. maj : Siri H. Madsen (11), Magnolia Bau (15), Emil Gacka (7), William Nath (14)

2. maj : Anna Kauffmann (16), Sasha Hartman (10), Philip Hildebrandt (18), Valdemar Sylvest Johansen (23). Frank Lottenburger (47)