Fodbold, Forside

Danmarks første landshold blev sat for 120 år siden. Det skulle blive en kærkommen revanche for slaget ved Dybbøl Mølle 33 år tidligere. Få den historie og meget mere i denne uges udgave af Flaskepost fra P. God fornøjelse! 

Artikelfoto: Danmarks første landshold fra 1897. 

HIK står for Hellerup Idræts Klub. Hvad betyder egentlig ordet Idræt? Jo, idræt er sammensat af de oldnordiske id – der betyder virksomhed – og drott – der betyder kraft og udholdenhed. Det blev brugt om enhver tillært eller udviklet færdighed – og man skelnede ikke mellem om den var af åndelig eller legemlig art. Man talte i gamle dage om idræt i såvel legemsøvelser som i lægekunst, digtning, musik og astrologi. Tilmed broderi og vævning kunne betegnes som idræt. Det har vi nu aldrig dyrket i HIK – i hvert fald ikke åbenlyst. I dag bruges idræt side om side med ordet sport, der er hentet fra engelsk. Idræt bruges om færdighederne, som man øver og træner for ”deres egen skyld” og bruger ordet sport om at dyste i kamp, hvor det går ud på at bruge færdighederne til at besejre en modstander. Men vi hedder altså Hellerup Idræts Klub – og dermed går man til fodbold i HIK for at få flere og bedre kundskaber i at beherske bolden og udnytte eget samspil og stoppe andres samspil – lære fodbold. Når vi så møder andre hold i kamp er vi forvandlet til sportsfolk, der vil vise hvad og hvor meget vi har lært i HIK. Så kan du selv finde ud af, hvor du hører til. Er du mest til træning – så er du idrætsmand ; er du mest til kamp – så er du sportsmand.

Vi skal hele 120 år tilbage i tiden – til 1897. Der fik Danmark sin første indbydelse til at stille et fodboldhold til en sportskamp i udlandet. Tyskerne inviterede til landskamp i Hamborg. Det blev til et ja fra DBU, der stillede et rent københavnsk hold med 4 fra KB, 3 fra AB, 2 fra Frem og 2 fra B 93. Vi vandt med knusende 5-0. Det er så både Danmarks første landskamp og første kamp med et københavnsk byhold. Rejsen til Hamborg et kapitel i sig selv – landsholdspillerne måtte selv betale billetten. Først tog på 3. klasse til Korsør, – hårde træsæder – så dampskib fra Korsør til Kiel på åben dæksplads. De måtte sove under åben himmel i kulde og regn. Og så havde man sagt ja til at spille kampen 18. april – selvsamme dato, hvor danskerne var blevet løbet over ende ved Dybbøl og havde tabt krigen 33 år før i 1864 til netop tyskerne. Det var et meget velkomment plaster på såret – ikke mindst for den danske presse – at vi så vandt stort og at tyskerne i deres egen presse ikke kunne undgå at omtale dette nederlag til ”lilleputnationen” Danmark. Først mange år efter anerkendte DBU kampen som en ”ægte” landskamp og tildelte alle 11 spillere DBUs landskampnål.

Vi vover os længere frem i tiden – til for 70 år siden i 1947. På det tidspunkt er alle de, der i dag spiller kamp for vores Grand Veteran Masters, født. De ældste blandt dem – Bjarne Lundberg et godt eksempel – tilmed startet i skole ! Det er også sidste gang, vi i Danmark har skiftet konge. Kong Christian X (den 10ende) dør og hans søn, Kong Frederik IX (den 9ende), bestiger tronen. I virkelighedens verden foregår det ved at statsministeren fra balkonen på Amalienborg udråber den nye konge i alle verdenshjørner – tronen bruger man ikke længere; den er alene til tilskuernes besigtigelse, når og hvis de mod entre besøger Rosenborg-museet.

For 70 år siden blev Københavns Boldspil Union forøget med 3 klubber – NKU, Sporvejene og Vestia – mens en enkelt lukker og slukker i KBUs rækker : Zero. Af dem er kun Vestia tilbage – i virkeligheden er de meget ældre end de 70 år. De havde inden spillet fodbold i KFUMs Boldspil-Union under navnet Vesterbro KFUM. KBUs formand Edvin Hansen forsøger i 1947 at puste liv i bykampene igen – de har ligget stille fra et stykke tid før 2. verdenskrig. Valget falder på Amsterdam. Og her oplever han og andre honoratiores at spille bykampen mod Amsterdam i el-lys – noget sådant må man dog også kunne få til Idrætsparken i Kongens København. Han får hevet nogle repræsentanter fra netop Idrætsparken med til Amsterdam-kampen – men det bliver ved de gode tanker. Det er for dyrt. Så der går grumme lang tid, hvor vi må klare os med den gratis lyskilde, Solen, til fodboldkampe i Danmark. Formand Hansen har også visioner – vil gerne have en særlig Ungseniorturnering for 18-20 årige. Det skulle modvirke det store frafald man så ved overgangen fra ungdomsspiller til seniors noget mere barske tone. Han kommer egentlig igennem med sine tanker – men træder så tilbage som formand i 1948 og formår ikke at få efterfølgeren til at holde fast, så det forsvinder i tågerne igen.

1947 bliver året, hvor man slår Seniorpokalturneringerne i København sammen til én fælles. Den store publikumssucces bliver det aldrig – dertil er der for meget tilskuer- og pressefokus rettet mod DBUs divisionskampe, hvor bl.a. HIK er med. Der må en DBU landspokalturnering til for at give nyt liv til pokalturneringen. Det skulle komme til at vare 6 sæsoner, før det gennemføres. Til gengæld lever den i bedste velgående endnu – DBUs Landspokalturnering, hvor man er fremme ved årets finale : FCK mod Brøndby

Vi spiller 5 landskampe i 1947 – 3 I foråret, 2 I efteråret. Vi møder Finland og vinder 4-1, Norge og vinder 5-3 samt Sverige og taber 1-4 – alle i kampen om det Nordiske Mesterskab. Oveni 2 venskabskampe – taber 1-6 til Sverige (det kan der ikke have været meget venskab i) og spiller 2-2 mod Tjekkoslovakiet. I 1947 spilles også en kamp mellem Europa og Storbritannien – 70 år før Brexit, måske skal vi til at se den slags igen ? Kampen spilles på Hampden Park i Glasgow og Storbritannien vinder 6-1 for øjnene af 134.000 tilskuere. To danskere er med på Europa-holdet – Carl Aage Præst, ØB og Poul Petersen, AB.

HIK 70 år tilbage i 1947 – vi havde 4 seniorhold, 2 ynglingehold (U19), 3 juniorhold (U17), 3 drengehold (U15) og så for allerførste gang et lilleputhold (U13). Fornyelsen i 1946/47-sæsonen var nemlig, at man for første gang spillede turnering med så unge drenge – præ-teenagere. Vi var med i Københavns bedste rækker med alle ungdomshold og vandt turneringen med både U19-2 og U17-3. Vores juniorhold nåede i Pokalfinalen mod B 93. Første opgør endte 1-1, andet opgør 0-0 før vi i 3. kamp tabte 0-1. Vores 1. hold lå i 2. division – og havnede her fremme på en 4. plads. Dansk mester blev AB – der dengang var 100% fuldblods Københavnerklub. Også de 3 næste pladser stod der København på : KB-Fremad Amager-Østerbro Boldklub (ØB). Så fulgte B 1903 som nr. 6, Frem som nr. 7 inden B 93 sluttede som svageste københavner i 1. division på 9. pladsen. HIK havde i 2. division følgeskab af KFUM, der sluttede som nr. 8 – resten var fra Provinsen.

Boldklubben Zero – den enlige klub, der forlod KBU i 1947 – var stiftet 20 år før i kvarteret omkring Thorsgade på Nørrebro. Zero tilslutter sig ABU (Arbejdernes Boldspil Union), da Småklubbernes Sammenslutning tager dette navn i februar 1929. Zero deltager hos efterfølgeren DAI (Dansk Arbejder Idræt) til og med 1944/45, hvor Zero i stedet søger til KBU. Klubben får to sæsoner som KBU-deltager. Begge år i C-rækken og uden at vinde rækken nogen af årene. Zero – ”nullet” – kunne også hentyde til, at klubben aldrig opnår at få tildelt kampe på egen hjemmebane. Klubben er ikke mindst kendt for sin bordtennis-afdeling.

Året efter – 1948 – får T. S. Elliot nobelprisen i litteratur. Som den kloge mand han er, har han også udtalt sig om fodbold. I hans udlægning for næsten 70 år siden var fodbold for ungdom blevet så indviklet, at skoledrengen nærmest må gå lettet til den almindelige skoleundervisning. Har det ændret sig siden frem til nutidens hverdage til træning og kamp med taktiktavle, spilmønstre, tv-optagelser, dødbold-opstillinger ?


T.S. Elliot. 

Ugens kamp var U16 drenge Øst mod BSF – revanchekamp for pokalkvartfinale-nederlaget, hvor vi tabte 1-2. Nu sejrede vi med 4-0.

Fødselarerne :
12. maj : Peter Assam (Grand Old Masters, 65)
13. maj : Philip Bille Clausen (17 division, 16) – Tobias Nisted (15 drenge 3, 14)
14. maj : Rasmus Obling (15 Øst, 15) – Philip Ø. Hansen (senior 6, 30) – Morten Lembke (Super GOM, 69)
15. maj : Christian Borup (13 drenge 2, 13) – Tobias Munk Petersen (19 division, 19)
16. maj : Yuhao Zhang (12 drenge 5, 13) – Erik Larsen (Onsdags-holdet, 65)
17. maj : Gustav Jespersen (11 drenge 4, 11) – Allan Bovin Andersen (U11 træner, 26)