Fodbold, Forside

Fodboldåret er officielt startet, med de første HIK-hold i aktion i den forgangne weekend. I ugens Flaskepost sejler vi også tilbage til dengang det hele startede, og det med en lidt længere fodboldpause end de 14 dage mellem jul og nytår. I starten af 1900-tallet holdte HIK hele 8 års fodboldpause. God fornøjelse med denne uges udgave af Flaskepost fra P!

Hovedbillede: Banen på Tranegårdsvej, som HIK benyttede for 100 år siden til ungdomstræning. 

Vi har spillet de første kampe i Futsal og VinterBold-træningsturneringen i 2018. Danmarks ældste – en tidligere telefonistinde fra Herning – er født for snart 110 år siden. Da så meget anderledes ud også her. Maglegårdsskolen var slet ikke opført, og HIK-fodbold var i 1908 midtvejs i et 8-årigt fodboldhi. Vi fik ikke lov til at være alene ret længe om fodbold i Hellerup, da vi stiftede HIK i 1900 – 3 år efter stifter en gruppe unge klubben Orion med Johannes Hansen som formand og stud. polyt Arnold Quistorff som kasserer. Da HIK mister sin fodboldbane ved Øresund, skynder Orion sig at tage navnet Hellerup Boldklub. En væsentlig del af spillerne fra HIK søger ind i klubben – de ville jo gerne fortsætte med at spille fodbold, også selvom det ikke kunne blive i HIK. Orions første bane lå ved C.L. Ibsensvej nær jernbanen – her besejrer man en tredje klub fra Hellerup, “Baldur,” med 7-1 – der var ikke fodbolddødt i Hellerup selv om HIK var gået i hi. I foråret 1905 får man bane ved Tranegårdsvej – begrænset på de andre sider af Gersonsvej, Lindorffs Alle og Gruts Alle – på Øregårds Mark. Banen var ikke god meddeler Idrætsbladet – men til gengæld var der stil over klublokalerne. Det var to smukt udstyrede lokaler i en villa ved Lindorffs Alle. Hellerup Boldklub melder sig i 1905 ind i Fælledklubbernes Sammenslutning, selv om de ikke har fast banetid/kamptid på Fælleden – deltager som extraordinært medlem. Da havde man 2 seniorhold og 3 juniorhold – samlet 110 medlemmer, heraf 75 aktive.

Fælledklubbernes Sammenslutning bliver til Fælledklubbernes Boldspil Union (FKBU) dannet af 1903 (den senere B 1903) og 10 andre klubber, der spillede fodbold på Fælleden, men som på det tidspunkt ikke havde meldt dig ind i KBU. De 10 andre var B. 1900, C.O., Dana, Freja, Dania, Melchior Boldklub (MB), Silva, Skjold (ikke den Skjold vi kender i dag), Urania og Velo. Stiftelsen sker på et møde i Arbejderlogen på Blegdamsvej – på mødet deltog også Lydia, NKUB (den senere Union) og Hellerup Boldklub. De når at gennemføre deres første egen turnering i 1905/06, hvor Hellerup Boldklub er med – Velo vinder foran Dana, Urania, 1903, Hellerup Boldklub, Lucas og Lydia. Kort efter henvender FKBU sig til KBU for at drøfte muligheden for at blive optaget her. På et stort fællesmøde 23. august 1906 accepterer KBU Fælledklubbernes ønsker til en fremtidig turneringsordning. KBU får en A- og en B-række, hvor klubberne kan melde sig frit til i hvilken, de ønsker; men hvor KBU forbeholder sig ret til at reducere i antal, såfremt tilstrømningen til række A mod forventning blev for stor. 7 klubber melder sig under fanerne hos KBU til sæsonen 1906/07 – blandt dem Hellerup Boldklub.

HIK sad ikke med foldede hænder i sit ufrivillige fodbodhi. Allerede i 1906 søger HIK – der da er en ret velstående klub med kun tennis som boldspil – at gå sammen med Hellerup Boldklub, der som alle andre fodboldklubber lever under stadigt mere trykkende økonomiske vanskeligheder. Det løber ud i sandet – dog ikke uden dramatik. Man var tilsyneladende enedes om hvordan bestyrelsen skulle se ud i en sammenslutning og også hvordan lovene skulle se ud. Modstander – tilmed så meget, at han efter at have sat sit mandat ind på, at de to klubber ikke skulle slås sammen, men så var blevet overstemt og derfor i vrede havde forladt Generalforsamlingen – var Hellerups daværende formand Arnold Quistorff. Han får sin vilje – det går i vasken. Hellerup Boldklub stortrives – en enkelt søndag stiller de 11 hold – og når at fejre sin 5 års fødselsdag med et stort stævne på Tranegårdsvej, men i deres KBU-tid når de kun at gennemføre med et enkelt hold i juniorturneringen 1907/08 ud over det enlige seniorhold i BI-rækken. Sæsonen 1908/09 formår man ikke at gennemføre – seniorholdet i BI trækkes ud med virkning fra 27. november 1908 – noteres for 10 kampe, 1 uafgjort og 9 nederlag og målscoren 2-20 for hele sæsonen incl. de kampe, som man taber uden kamp. Juniorholdet trækkes ud med virkning fra 7. februar 1909 og er noteret for 7 kampe, 7 nederlag og målscoren 2-8 incl. de kampe, man har tabt uden kamp. Så var Hellerup ikke længere repræsenteret i KBU.

Klubben ophører reelt. Som Distriktsbladet skriver 22/9 1909 : ”Der er ikke andre Minder om den end dens forhenværende Bane, som nu ligger hen som en knudret Mark fuld af dybe Huller, der efter onde Tungers Påstand skal være gravet en gang i Klubbens Storhedsperiode for at hjælpe Spillerne til Sejr – man kommer til at tænke på Kartagos Ruiner”. Den formelle udmeldelse af KBU sker dog først i 1910. Klubben genopstår 21. maj 1912 – og nu er Arnold Quisttorff kommet ned fra sit træ og er fortaler for, at man skulle formå HIK til at oprette en fodboldafdeling, fordi man så ville være bedre økonomisk stillet. På samme møde meddelte Torben Frederiksen – da formand for Hellerup Gymnasiums Boldklub – dog, at han og nogle kammerater fra 3g havde planer om at ville stifte en fodboldklub i Hellerup, når de var færdige med studentereksamen og at de under ingen omstændigheder ville ind under HIK og styres af tennisspillere. Så det ender med, at man genstarter “Hellerup Boldklub” – lejer en bane ved Store Tuborgvej umiddelbart vest for den nuværende Mindelund. Klubben stiller ikke op i KBU – man vil spille hjemmekampe hos sig selv og det vil ikke kunne ske i KBU – men i Nordsjællands Boldspil-Union for Landklubber. Det hele ender dog året efter med, at man går ind i HIK – og den ellers meget kritisk indstillede Torben Frederiksen bliver et yderst aktivt og betydningsfuldt HIK-medlem. Det lykkes i foråret 1914 at komme tilbage til den gamle bane ved Tranegårdsvej, som kommuneingeniør Westergård lader indhegne og planere med den kommunale damptromle. Der indgås aftale med Gammel Hellerup Gymnasium om at et større træhus tilhørende dem placeres på en plads bag banen mod at Gymnasiet så kan benytte banen i dagtimerne. Det hele er lejet af A/S Ny Hellerup for 100 kr. årligt. Banen bevares som trænings- og kampbane for HIKs junior efter indflytningen på Phistersvej – banen ved Store Tuborg opgives.
Navnet Hellerup Boldklub forsvinder, da de går ind i HIK, men senere – 13. april 1922 – beslutter Boldklubben Veto at tage navnet Hellerup Boldklub, der jo var ledigt, og deltager under dette navn i Nordre Birk Boldspil Union. Senere går denne Hellerup Boldklub, der faktisk er nr. 3 med det navn, ind i Skovshoved IF.


OL-holdet 1908. 

1908 starter for KBU med en ekstraordinær generalforsamling – emnet er forslag til revision af KBUs love og herunder hvor mange repræsentanter man kan møde med som klub. Man enes om, at klubber med op til 149 aktive medlemmer over 16 år får 2 repræsentanter, – de med 150 eller flere får 4 repræsentanter. Samme år beslutter DBU, at Danmark skal deltage med et fodboldhold ved OL i London og overlader det til KBU både at træne og udvælge holdet. Man binder an med at engagere en engelsk træner til holdet – Charles William, en tidligere målmand for Manchester City. Man træner 4 gange ugentlig på B 93s bane – 2 gange med bold, 2 gange konditræning. Man beslutter at spille en opvisningskamp før afrejsen til London – overskuddet skulle bruges til at finansiere rejse og ophold. Man leder med lys og lygte efter en passende modstander, men ender med at tage til takke med Berliner Ballspiel Club. Dem basker man 14-1 for øjnene af 6.000 betalende tilskuere. Det er første gang man optræder i landskampdragten – rød trøje, hvide bukser. 14. oktober rejser man via Esbjerg-Parkesh til London – 17 spillere fra 5 klubber (KB med 7 heraf 3 brødrene Middelboe, B 93 med 4, Frem med 3, AB med 2 og den sidste fra Olympia) og 4 ledere ført an af Ludvig Sylow, KB. Man bor på Hotel Osborne, – dog må enkelte indkvarteres på nærliggende steder. Chelsea lægger Stamford Bridge til som træningsbane – og her kan man få noget så luksuriøst som et varmt bad. OL giver 3 kampe – 2 mod Frankrig A og B (9-0 og 17-1) og så finalen mod England (0-2). England havde slået Sverige 12-1 og Holland 4-0. Men OL-SØLV til Danmark. Det bliver også til en kamp inden hjemrejsen mod Fulham – taber med 3-6.

Ugens hold : U13 drenge årgang 05, der i Futsal mødte Kastrup – endte 4-4 – i årets første turneringskamp.

Ugens fødselarer blandt vore kampspillere i rækkerne med holdkort :
11. januar : William Sonne (13)
12. januar : Anders Jensen (71)
13. januar : Oscar Riis-Kofoed (16)
14. januar : Mathias Mejer Knudsen (24)
15. januar : Jonathan Lassesen (15)
16. januar : Julie Provstgaard Kjær (13)
17. januar : Yousef Salech (16)