Fodbold, Forside

Ugens flaskepost tager os et godt stykke tilbage i tiden. Til 1. verdenskrig og sågar før det forrige århundredeskifte. God fornøjelse!

DBU, KBU, HIK – hvad kom først, hvad sidst og hvad indimellem ? Svaret : DBU er ældst, KBU yngst, HIK indimellem. Dansk Boldspil Union – DBU – stiftes 1889 og runder sit 128. år i 2017. Det skete på et tidspunkt, hvor cricket var det acceptable boldspil for borgerligheden i de større byer, mens man så lidt skævt til fodbold – anså det for at være lidt uværdigt. Hvordan kom fodbold så ind i billedet ? Jo, cricket var og er et spil, man dyrker om sommeren. Man savnede derfor noget, som man kunne dyrke i den koldere halvdel af året for at holde formen ved lige. Her faldt man over fodbold som det bedst egnede. Dermed blev cricket og fodbold bundet til hinanden – og fodbold godtaget som et nu acceptabelt spil også for de mere uddannede borgere at dyrke. I maj 1889 tog Frederik Markmann – i det daglige ministersekretær og i sportens verden formand for KB, hvor han selv kun dyrkede cricket – initiativ til at indbyde ledere fra andre klubber til et stiftende møde. Det lykkedes – DBU blev dannet med cricket og fodbold i samme forbund. Frederik Markmann var uddannet jurist fra Københavns Universitet 1872 og derefter ansat ved Overformynderiet. Han havde meldt sig ind i KB og bliver valgt til formand i 1880 – 4 år efter KBs stiftelse. Efter sin tiltræden får han stiftet KBs ungdomsskole, hvor 100 drenge dyrkede forskellige boldspil – mest cricket fulgt af langbold og fodbold – på Rosenborg Eksercerplads. Han er også en af mændene bag at få oversat fodboldreglerne fra engelsk. 1888 – året før DBU – gennemføres den første rigtige fodboldturnering ”Medalje Fodbold Konkurrencen”, som KB vinder i overlegen stil 40-0 over ”tre omgange”. Den første DBU-turnering i 1889 har 7 deltagere og vindes af AB foran KB.

HIK stiftes som bekendt i 1900. 3 år efter overgår københavnsk fodbold fra at være arrangeret af DBU til i stedet at blive et anliggende for DBUs nystiftede underorganisation Københavns Boldspil Union (KBU). Fra sæsonen 1903/04 til i dag har KBU – hedder i dag DBU København – ledet og organiseret den københavnske fodbold. Fra 1915 med HIK som deltager. Hvordan så fodbold så ud for netop 100 år siden i DBU, hvor 1916/17-sæsonen afsluttedes ved sommerferien ?

DBUs formand var i 1917 fra KB – Ludwig Sylow (i det civile postkontrollør). Der var store planer – selvom 1. verdenskrig var på sit højeste med ufattelige lidelser i skyttegravene på Vestfronten syd for os. Planerne gik ud på at Danmark skulle møde USAs landshold. Det blev dog ikke til noget – amerikanerne turde ikke tage turen over Atlanten efter at Tyskland havde erklæret den uindskrænkede u-bådskrig. Krigen var også skyld i, at Bornholm ikke deltog i kampen om det danske mesterskab – minespærringen i Østersøen stoppede den spas. I stedet mødtes den jyske mester (Vejen) med den fynske (OB) i den ene semifinale – OB vandt 3-2 – og mesteren fra Lolland-Falster (B 1901) med den sjællandske (Fredensborg), hvor B 1901 vinder 1-0. Så skulle OB og B 1901 efter reglerne mødes om retten til at dyste mod Københavns nr. 2 om hvem, der skulle møde den københavnske mester, KB, i den endelige finale. I sandhed var dansk fodbold for 100 år siden domineret af København – at to klubber fra samme område/by/land mødes i den fineste finale er ikke forbeholdt Champions League. B 1901 slog OB 3-2. Men KBU havde ikke fundet sin nr. 2 til skæringsdatoen 10. juni, så KB og B 1901 mødtes direkte. Efter 0-0 ved pausen vandt KB 4-0. Nu var KBU blevet færdige – nr. 2 var AB. Så kampen om DM blev KB-AB – med en 6-1 sejr til KB. DBU stod for Danmarks landshold. Vi mødte Sverige i København – 1-1 – og returkamp i efteråret i Stockholm – her vandt vi 2-1. Norge mødte Danmark i Kristiania (det hed Oslo dengang) i foråret – Danmark vandt 2-0 – og med returopgør i efteråret i København – Danmark vandt 12-0 !

1888 stiftes Boldklubben Dana. Dana optages 1896 i DBU, der derved nåede op på samlet 7 københavnske og endnu havde 3 jyske klubber som medlemmer. Dana deltager 3 år i DBUs række – sidst i 1898/99, hvor de slutter som nr. 6 og sidst efter nederlag i alle 10 kampe og målscoren 4-46. De omtales i daglig tale som Amatørforeningen Dana, der afholder fodboldtræning hver søndag kl. 1-3 ved Faste Batteri (lå på Amager), men ellers har atletik som sin hovedsportsgren. Dana er blandt de 11 klubber, der stifter FælledBoldKlubbernes Union (FKBU) op til sæsonen 1905 og melder sig til i KBU 1906. Her når de kun at være med i sæsonen 1906/07, – med 2 seniorhold og et juniorhold. De spiller på Nørre Fælled. Året efter opløses klubben, og spillerne går samlet ind i B 1903.

Julie Sødrings Vej hedder en af vejene i vores nabolag – nord for os. Den er dog anlagt så sent, at der da allerede i 15 år var dyrket fodbold og tennis af HIK på Phistersvej. I det forhold var HIK klart først. Vejen er opkaldt efter kongelig skuespiller Julie Sødring, der var født med efternavnet Rosenkilde tilbage i 1823 – dør i 1894, men måtte allerede som 52-årig trække sig tilbage som skuespillerinde på grund af sygdom. Julie Sødrings navn er knyttet til fremstillingen af konerne og de borgerlige jomfruer i vore nationale lystspil, – en af de ypperste blandt Holbergs fortolkere. Julie Sødring var hjemmets og moderpligternes fortolker – og så kom hun til at lægge navn til en nabovej til en københavnsk idræts-storklub.

1896 skete noget, der fik ret så afgørende betydning for fodbold. Det år vedtog man en skolereform – det kan vel være fodbold ret så ligegyldigt. Nej, deri tager du fejl. For i den nye reform anbefales fra højeste sted – Rigsdag og Undervisnings- og Kulturministeriet – at der spilles fodbold i folkeskolerne. Derfor fik skolelærerne specialundervisning i fodboldspillet. Fodbold kom på skoleskemaet. Fodbold fik – sammen med gymnastik og til dels svømning – en fortrinsstilling sammenlignet med andre sportsgrene og dermed vejen banet til at fodbold er blevet Danmarks nationalsport. Skolelærernes nyerhvervede viden om fodbold betød også, at denne erhvervsgruppe blev af stor betydning for stiftelsen af nye klubber – ingen af HIKs stiftere var dog skolelærere. Men skolelærere har igennem tiderne – og også i HIK – virket som trænere og ledere i fodboldklubberne ikke mindst for ungdommen udover at de selv ofte spillede.

I starten var der ingen, der havde klubhuse med omklædningsrum. De mest fremgangsrige klubber lejede sig ind i små lejligheder i de nærliggende gader til de store Fælleder på det ydre Østerbro for at have et omklædnings- og mødested. Boldklubben Frem var en af de, der i starten klarede sig med omklædning i Guds frie natur indtil man 1888 lejer sin første lejlighed. Midt i september 1891 får man en 4-værelses lejlighed på hånden på Blegdamsvej – huslejen 27 kr. om måneden. Værten skaffede en pålidelig rengøringskone, Madam Petersen, der selv boede i Lille Blegdamsstræde som enke med to halvstore børn. Man gav hende tilladelse til at sælge øl, sodavand, frugt og andre slikkerier i lejligheden. Madammen var et driftigt menneske. Hun fandt hurtigt ud af, at der var langt mere salg, hvis hun solgte sine varer helt ude ved sidelinjen i stedet for at vente til spillerne dukkede op i lejligheden. Så hun anskaffede sig en lille trækvogn – fyldte den op med varerne og fulgte Frem overalt hvor de nu spillede på Fælleden. Pilsnere til 13 øre, røde sodavand til 6 øre og store dejlige stykker Blokchokolade til 5 øre stykket – endda seks stykker for 25 øre. En sådan Madamme – måske i dag erstattet af en teenagepige med transportabel dankort/mobile pay automat – kunne det gå i HIK i dag ?


Madam Petersen servicerer Frems spillere med sin trækvogn omkring år 1900. 

Ugens kamp spillet søndag 8. januar – årets første tællende kamp – af U14 pigerne ude mod Greve endte 3-2 til hjemmeholdet. I den kommende uge er fødselarerne i HIK :

12. januar : Emil Michaelsen (Senior 5, 22)

13. januar : Oscar Riis-Kofoed (U15 drenge Øst, 15) – Jonathan Schlos (Veteran, 47)

15. januar : Jonathan Lassesen (U14 drenge Øst, 14)

17. januar : Yousef Salech (U15 drenge Øst, 15)
18. januar : Laura Pagano (U12 pige 1, 11) – Marc Hentley Boye (U16 drenge 1, 16) – Carl Christian Winther (Senior 3, 22) – Søren Lamberth (Old Boys, 40)