Fodbold, Forside

I dag kan man i løbet af få sekunder læse overalt på internettet, hvem der er udtaget til udvalgte hold under DBU. Førhen måtte man vente til det årlige Fodboldmøde i HIK for at få besked. Masser af anekdoter og gode historier i denne uges Flaskepost fra P. God fornøjelse! 

Artikelfoto: Niels Bohr

For 55 år siden måtte man erkende, at der var en nedgang på ca. 400 eller lidt over 1 % af det samlede antal fodboldspillere i København. Det slog dog ikke igennem på antallet af tilmeldte hold, der fortsat steg år efter år. Der var heller ingen ændringer i antallet af KBU-medlemsklubber – hverken afgang eller tilgang. I vore dage ser vi næsten hvert år 5-6 nye klubber og et tilsvarende antal, der siger farvel og nogen gange også tak. Langt det meste af KBUs årsberetning optages i 1963 af en gennemgang af hvordan de københavnske topklubber har klaret sig i DBUs rækker – de 75 % af andre københavnske fodboldklubber levnes kun få ord. Man kunne dengang glæde sig over to nye KBU-1. divisionshold, Frem og B 93 – de ligger i dag i 2. division, B 93 tilmed stadig i fare for at ryge helt ned i Danmarksserien. I 1963 måtte man som københavner græmme sig over, at både Skovshoved og HIK – 2 gentofteklubber – røg ned fra 2. division til 3. division. For så igen at sætte det store smil på : Hvidovre rykker op i 2. division. Så måtte tilhørerne til formandens lange tale på det årlige repræsentantskabsmøde igen skifte ansigtsudtryk, når det skulle fortælles, at både KFUM og Rødovre røg ned fra 3. division til Danmarksserien. Ingen af de to er i dag at finde i divisionsklubbernes rækker.

Selv om AB formelt i 1963 var skiftet fra KBU til at være SBU-klub, så afholdt det dem ikke fra at have været deltager i en af årets KBU-ungdomspokalfinaler. Tilmed den fineste – ynglingenes – og her havde AB slået Brønshøj. AB deltog også som KBUs repræsentant i kampen om DM for ynglinge i kraft af sejren i KBUs Ynglinge A. Og sandelig om ikke de blev 3-dobbelt vinder ved også at tage den titel. Det var sidste gang, man kunne bruge en AB-triumf til at fremhæve københavnsk fodbold – fremover ingen tvivl om, at den AB-hæder ville smitte af på Sjællands Boldspil Union – og det er der ikke ændret ved i dag.

En flok studenter fra Fredericia rejste 80 år før – i 1883 – til København for at studere. De holder sammen i det for dem store København og stifter året efter Fredericia Studenternes Kricketklub (FSK). Deres kasketter – noget som dengang hørte med til spilledragten – var syet sammen af lærredsstykker i grønt og hvidt. FSK tager i 1887 også fodbold på tapetet. Lidt senere stiftes Polyteknisk Boldklub, der også spiller fodbold. De to samles 26. februar 1889 på La Reine ved Dr. Louises Bro og stifter i fællesskab Akademisk Boldklub – og vælger som deres første formand en præstestuderende. Klubdragten i fodbold blev kasketfarven – grøn og hvid spilletrøje og så hvidt for resten i bedste kricketstil. Ifølge lovene skal man for at blive medlem i AB som klubben forkortede sit navn til have taget adgangseksamen til Universitetet eller til Polyteknisk Læreanstalt eller være student fra et andet skandinavisk universitet. Helt nagelfaste er man dog ikke – der er mulighed for dispensation, hvis man var en god boldspiller; men det kræver enstemmig bestyrelse eller ja fra 15 medlemmer. AB er med til at stifte DBU 18. maj 1889 – og vinder det første mesterskab foran KB. Det lykkes AB at erhverve 6 tønder land på Lammefælleden ved Tagensvej. Pengene – 60.000 kr. – tegnes som rentefri obligationer hos klubbens supporters, og blandt dem er professor Christian Bohr – far til Niels og Harald Bohr. I 1903 kan man tage banerne i brug og der anlægges desuden 11 som man selv skriver gode tennisbaner. Man er dog på ingen måde sikker på at have arealet i al evig fremtid. 1922 er det endeligt slut på Tagensvej og man må tilbage til, hvor man kom fra – Fælleden – hvor man får adgang til en stump af grunden op mod Rigshospitalet med et tilknyttet skur uden indlagt vand til omklædning. Ikke lige frem et sted med akademisk snit over sig. Man når heldigvis hurtig til en ny overenskomst om at få nye baner incl. tennisbaner i tilknytning til det nyopførte Statens Gymnastikinstitut lige på den anden side – på Nørre Alle. Staten står for jordarbejdet, men AB må selv stå for anlæggelse af baner – en udgift til i hvert fald 100.000 kr. De sidste penge lånes hos Frem – der afholder ekstraordinær generalforsamling for at få den transaktion godkendt. Generøst – AB kommer ikke siden Frem til hjælp på samme måde, da Frem tilmed et par gange er gået konkurs i nyere tid.


ABs gamle klubhus på Nørre Alle, der stadig står som et minde om Abs tid på anlægget..

Heller ikke det nye område er sikret i al evig fremtid. Men AB ser ud til at klare frisag og udvider undervejs i 1949 bl.a. klubhuset for et anseligt beløb. Fra slutningen af 1950erne kommer hvert år nye skrivelser med varsling af opsigelse og fremlæggelse af byggeplaner for området til diverse universitetsinstitutter. Det får AB til at skrive til en række omegnskommuner om der dog ikke er en af dem, der vil genhuse AB. En bider til bolle, – Gladsaxe Kommune styret af den socialdemokratiske borgmester Erhard Jacobsen, der senere brød med sit gamle parti og stiftede Centrumsdemokraterne. Formelt indgår Bagsværd IdrætsForening i en sammenslutning med AB. I starten gik planerne på en udvidelse omkring Bagsværd Stadion, men det droppes til fordel for planer om at anlægge nyt på Skovbrynet, hvor AB i dag trives som om de altid har ligget dér. Det har de så ikke – det er ”kun” på 55. år. Det betød så, at AB skiftede KBU ud med SBU – en klub mindre i KBU fremoverAB slutter sin KBU-tid med at fremsende KBU et takkebrev for samarbejdet igennem årene vedlagt en check på 500 kr. KBUs bestyrelse beslutter at beløbet skal anvendes til at sende 2 københavnske juniorspillere til landskampen mod Sverige i Stockholm 5.-6. november. Valget faldt på Poul Aabling (B 1903) og Birger Petersen (Hvidovre). AB har vundet det officielle danske mesterskab i fodbold 9 gange. De 8 første – i 1919, 1921, 1937, 1943, 1945, 1947, 1951, 1952 – som københavner, og kun den sidste gang – i 1967 – som sjællænder med en stamme, der som ungdomsspillere havde fået deres fodboldopdragelse i det københavnske.

AB hørte fra start til de fine – de, der var sammen i Stævnet og som reelt sad på al magt i Københavnsk fodbold sammen med de 4 medsammensvorne KB, B 93, Frem og B 1903. Det kan ikke undgå at give kontroverser med de mindre fine længere nede. HIK klagede i hvert fald i 1940 over AB og beskyldte dem for at fiske. Fiske var ”slanget” for på uetisk vis at lokke spillere fra andre klubber over til sig. Sagen røg til tops i KBUs Bestyrelse, hvor HIK ikke fik medhold – AB hurtig med straffen : al sportslig samkvem stoppes fra dags dato med HIK på nær de turneringskampe, som man er ”tvunget” til at stille op i. Senere har Brønshøj en sag mod AB – her er det AB, der protesterer over, at AB selv havde tændt lyset i den sidste halve time af en kamp i 1. division mod Brønshøj. Også her klarer AB frisag – omkamp blev der dekreteret. AB får ikke uventet et ry for bestemt ikke at sætte sit eget navn og levned nederst. I det uofficielle fodboldleksikon over fodboldklubber hedder det om AB : AB er klubben, hvor 1. holdet altid er stærkt på papiret, men hvor det desværre for AB jo er på banen, spillet skal spilles, og at AB roser sig af at have de bedste hjerner, der står bag de groveste frispark. En af de største hjerner havde Niels Bohr – en af fædrene bag atombomben. Han har også begået sig på mere fredelig vis – såmænd spillet fodbold i AB. Startede som markspiller, men endte som målmand – var tilmed god til det. Deltog for AB mod et udvalgt tysk hold ”Mittweida”. AB var jævnt overlegen i kampen og dets markspillere var det meste af tiden over eller nær midterlinjen. Pludselig kom der dog en bold trillende ned mod ABs mål – alle ventede at se Niels Bohr løbe ud for at tage sig af den. Men til almindelig forbavselse reagerede han slet ikke – i stedet stod han med næsen klistret op mod den ene målstang. Efter kampen undskyldte han sig med, at han var kommet i tanker om et videnskabeligt problem, som optog ham meget stærkt. Derfor havde han været midt i nogle udregninger udført på målstolpen og ikke fulgt spillet. Det kostede et mål, men gav siden en Nobelpris i fysik og en æresbolig på Carlsberg.

Ugens hold : U16 drengene, der i et dobbeltopgør mod Kastrup vandt 5-3 (i Mester) og 1-0 (i Række 1).

Fødselarerne :
17. maj : Theodor F. Espensen (5) – Sebastian Vestergaard Brandt (10)
18. maj : Nicolai Holst Vinther (12)- Morgan Oppenheimer (12) – Theodor Wamberg (16)
19. maj : Rohullah Kharoti (7) – Troels Ulslev (12) – Loui Grønnegaard (13)
20. maj : Anh Le Huy (7) – Thomas Wex (63)
21. maj : Stephanie Charnouby (17) – Alexander Wagner (10) – Subis Messi (15) – Glenn Hvidt (træner)
22. maj : Mads Jul Jørgensen (16)
23. maj : Sofie Baastrup (13) – Karl Henningsen (7) – Andreas Melchior (13) – Nicolaj Bagge (14) – Marco Marinos (15, Fulton)