Fodbold, Forside

HIK har på trods af næsten 120 års eksistens, ikke omfattende mange æresmedlemmer. Én af dem er Henry Astrup, der var fodboldleder i hele 40 år. Mød manden, der var blandt pionererne for kvindefodbold i HIK, i denne uges udgave af Flaskepost fra P. God fornøjelse!

Artikelfoto: HIK Fodbold første æresmedlem, Henry Astrup. 

Det er svært at finde ud af, hvor man skal spille sin turneringskamp. Det gælder både, når vi er hjemmehold, og når vi skal på udebane. I dag bruger man nettet, DBU-app og andet elektronisk udstyr som navigatør. Men man skal kunne læse – for vi har hele 6 ”elektroniske” hjemmebaner : ”HIK”, ”kunst, HIK”, ”Gentofte Stadion Opvis. kunst”, ”kunst 1, Gentofte Sportspark”, ”kunst 2, Gentofte Stadion” og ”Gentofte Stadion”. ”HIK” – ja det er bane 3, græsbanen i HIK. De to kunstgræsbaner i HIK er – endnu – ikke opdelt i 2 på nettet. Den dag kommer måske, hvor vi også her skal til at skelne mellem ny – eller kunst 1, måske bare kunst – og gammel – eller kunst 2, måske kunstlysbanen. Og i 2820-postnummeret er det et misk-mask mellem Stadion og Sportspark hvornår det skal være det ene og hvornår det skal være det andet. Kunst 1 er så den ”oppe ved Skaterbanen”, kunst 2 ”den amerikanske” og ”Gentofte Stadion” er for os græsbanerne på Vestarealet i Sportsparken. Man må ikke håbe, der kommer grænsebomme og grænsekontrol mellem Stadion og Sportspark – så skal man møde i virkelig god tid før kamp og ansøge om tilladelse til at hente en bold, man har skudt ud.

Det kan kun blive værre, hvis og når også klubnavnene ligner hinanden. Kik en ekstra gang om det er Fremad Amager eller Fremad Valby, I skal møde. De ligger bestemt ikke samme sted og har ikke samme klubdragt. Også væsentligt at kunne skelne ”3” fra ”8” – B 1903 og B 1908 ligger langt fra hinanden ! Det var man bestemt også opmærksom på i gamle dage. Især var KBU meget opmærksom på, at der kunne ske forveksling med årstalsklubberne – og så sagde årstallet jo intet om, hvor klubben lå. De meget gamle lod man passere – B 93, B 1903, B 1908 fik lov at bevare deres navn. Men nytilkommere – de blev bedt om at skifte navn. B 1912 blev til Valby f.eks. Og da B 39 ville melde sig ind i 1942 fik de besked på – ja, I kan godt komme ind, men I skal skifte navn. Tænk hvis man får byttet om på jeres tal – så er det jo B 93. Den går ikke. De valgte så navnet Velo – for det var ledigt efter at en tidligere kub, som de dog intet havde til fælles med, med samme navn var gået ind. De indgik så et fornuftsægteskab med FIX – så kunne de reelt spille med begge steder. Som Velo i KBU og som FIX i Dansk Arbejder Idræt. I dag er de væk – spillede sidste kamp for 40 år siden.

Efter den korte – kun sæson 1985 blev det til – ansættelse af Niels Erik Rasmussen som træner for HIKs 1. hold i Danmarksserien, skulle der findes en erstatning. Valget faldt på Leif Sørensen, der i HIKs klubblad blev præsenteret på følgende vis : ”Leif Sørensen har en aktiv karriere i Hvidovre og på Landsholdet bag sig, samt en trænergerning i Hvidovre og Køge. Det er en virkelig toptræner vi har fået og et samarbejde vi alle glæder os meget til. Jeg tror han kan føre os frem til divisionsklub igen. Dette er jo vores alle ønske”. Forfatteren var Jørn Kønig, der efter et år ude i mørket – godt nok med titel af ”kommitteret” – igen var blevet valgt ind som seniorlederen. Hans tro rakte nu ikke – vi røg ikke op, og Leif fik kun denne ene sæson. Selv med prædikatet toptræner kan man ikke overleve manglende succes – det gjaldt også for 30 år siden.


Hvidovres divisionshold fra 1960’erne. Leif Sørensen som højeste mand i bagerste række. 

Når man ikke kan få sportslig succes at berette om, så må man forsøge i en anden boldgade. Ledere – ja, dem kan man da altid hylde. De har jo kun på afstand det sportslige ansvar, hvor træneren står med det fulde her-og-nu. HIK har trods sine næsten 120 årige historie bemærkelsesværdig få æresmedlemmer. Og fodbold har overvægt her. Den første var Henry Astrup, der blev udnævnt til æresmedlem i 1978. Han nåede at være fodboldleder i 40 år fra 1942 til 1982. Allerede i 1950 kom ”Strup” på HIKs æresvæg – den næstfineste udmærkelse man kan opnå i HIK-regi enten for sine sportslige bedrifter eller for sine bedrifter som leder. Henry havde aldrig selv spillet fodbold i HIK, så det skete for hans lederbedrifter og i forbindelse med HIKs 50 års jubilæum. Det skal med i ligningen, at Henry spillede en aktiv rolle for, at HIK optog kvindefodbold på sit program – selv var han ugift. Henry døde i klubbens 100 års-jubilæumsår – 2000 – han nåede aldrig at opleve hverken 100 års-festerne eller Maglegårdshallen og nedrivningen af Phistersvej. Det sidste var vist meget godt.

27. juli 1927 stifter 9 unge mennesker, der samledes på Skærbæksvej 9, klubben Rødovre Idræts Club – R.I.C. I starten nøjedes man med private kampe, før man meldte sig ind i Sjællands Boldspil Union. Vintertræningen foregik i starten ved boksning hos ”onkel Sven” i Brædehytten på Roskildevej 333. Efter nogle år hos SBU fik man ondt i økonomien af de mange lange rejser på Sjælland og gik så over til Dansk Arbejder Idræt i 1933. I 1940 stemmer man om at søge optagelse i KBU – men den gik ikke glat igennem : KBU kunne ikke godkende klubbens bane på Tostedgaard. KBU ville ikke acceptere, at badning skulle foregå i køernes vandtrug på gårdspladsen, og at banen før kampe måtte tømmes for køer og deres ”kasser”. Man måtte spille på Engdraget, – hvor i dag Hellas huserer, – men flyttede kort tid efter ind på Rødovre Stadion. Her får man en tyskerbarak – siden forbedret med centralvarme, koldt og varmt vand samt et par skurvogne. Tiden hos DAI slutter med at man vinder Københavnsmesterskabet i Arbejderfodbold. I efteråret 1946 starter forhandlinger om at slå RIC sammen med Orients Boldafdeling – det sker 3. marts 1947 under navnet Boldklubben Rødovre. Rødovre formår at spille sig op i divisionerne 1958 – men må hurtigt ud igen. Kvinde(Dame)fodbold startes i 1960 af Bent Nielsen, der i starten selv må arrangere en turnering, for DBU ville ikke. Rødovre har Solveig Hansen med på det danske hold, der 1971 uofficielt vinder WM i Mexico – og så kommer damefodbold på KBUs og DBUs program. Rødovre er den ene deltager i KBUs første damekamp – møder på Jens Jessensvej Mariendal.

Nu i klubbens reelle 90. jubilæumsår – 70 året for det nuværende navn – henslæber Rødovre tilværelsen i DBU Københavns Serie 1, landets 6. bedste række. Klubben stiller i dag 3 seniorhold – men blot et enkelt ungdomshold, hvor holdet i U13 drenge 8M række 6 møder vores 5. hold – samt 4 hold samlet på børnesiden fra U12 og nedefter. Det tegner jo ikke ligefrem lyst for fremtiden. På kvindesiden ser det lige nu lidt lysere ud – kvindeholdet ligger i Kvinde Øst og man har et 7M-hold som 2. hold, men Rødovre har ingen pigeungdomshold! At det er en gammel klub understreges af, at man stiller hele 10 hold i Old boys og ældre – præcis samme antal som de yngre afdelinger for begge køn kan præstere samlet.

I år fejrer vi 10-året for 2 nyskabelser i københavnsk fodbold. 2007 gik man over til halvårsturnering for ikke-1. hold i senior og overalt i ungdom – 1. hold i senior spiller stadig helårsturnering, og det samme gælder i DBUs ungdomsrækker. Alle andre kan fejre oprykning 2 gange samme år – men på den anden side også risikere at rykke ned 2 gange på et og samme år. Den anden nyskabelse var, at U-betegnelser i ungdom og børn – lettet ved at man i parentes angiver årgangens fødselsår – afløste de gamle Ynglinge, Junior, Drenge, Lilleput, Miniput, Microput, Pode og tilsvarende Dameynglinge, Dame/pigejunior, Piger, Lilleputpiger, Miniputpiger og Microputpiger. Tallet efter U’et angiver den alder, som spillerne IKKE må være fyldt 1. januar det år, hvor turneringsåret starter. Og da det starter 1. juli, så betyder det at ”U-tallet” sammen med fødselsåret skal give det nuværende årstal her i foråret, men være 1 højere end årstallet i efteråret. Nemt blev det ikke.

Ugens kamp(e) – dobbeltopgøret for U19 og U17 division mod Thisted. Fuldt hus med 2-1 til U19 og 3-2 til U17.

Fødselarerne :
18. maj : Nicolai Holst Vinther (11 drenge 1, 11) – Theodor Wamberg (15 drenge 2, 15)
19. maj : Helena Seureau (12 piger 1, 12) – Loui Grønnegård (12 drenge 4, 12) – Troels Ulslev (11 drenge 2, 11) – Nicolai Carlsson (Senior 2, 26)
20. maj : Mathias Reimar Larsen (Divisionsholdet, 26) – Thomas Wex (Grand Old Masters, 62)
21. maj : Glenn Hvidt (U11 træner, 25) – Leif Johansson (Veteran, 50)
22. maj : Marius Daugård (12 drenge 1, 12) – Mads Jul Jørgensen (15 drenge Øst, 15)
23. maj : Ellen Gehl (12 piger 2, 12) – Andreas Melchior (12 drenge 3, 12)
24. maj : Isak Torjani (11 drenge 1, 11) – Fabian W. Lopez (12 drenge 4, 12) – Magnus Malmberg (14 drenge Øst, 14) – Thomas Lundgren (Senior 2, 26) – Anders Schøler (Senior 2, 27)