Fodbold, Forside

Gentofte Sportspark er i dag et stort og prægtigt anlæg i den anden ende af kommunen, stadig flittigt benyttet af HIK. Det er dog for alvor et område, der de seneste år har vokset sig større med både hal og et nyt stadion. Få historien om Gentofte Stadion/Gentofte Sportspark og hils på HIKs andet æresmedlem, Jørgen Silcowitz, i denne uges udgave af Flaskepost fra P. God fornøjelse!

Foto: GS-plantegning- en utopi. 

Om mindre end et halvt år kan Gentofte Stadion fejre sit 75 års jubilæum – helt præcist blev det, der nu også delvist hedder Gentofte Sportspark, indviet 27. september 1942 – dagen efter Kong Christian Xs fødselsdag. Det var midt under Danmarks Besættelse, at man for første gang kunne hæve Dannebrog på den høje flagstang, der dengang stod på højen. Det hele indviet med taler og idrætsopvisning af ungdommen – ikke mindst skoleungdommen. Også en kortvarig fodboldkamp blev det til – mellem B 1903, der dengang var førende i kommunen, mod et udvalgt hold fra de andre fodboldklubber i Gentofte Kommune. Kampen endte 1-1 og der blev kun spillet i 15 minutter. Nok var nok.

Gentofte Kommune tænkte med købet af Tjørnegården i 1921 på at lave et stort idrætsanlæg på de gamle lergrave fra Teglværket. Først 1936 var man dog klar til at udskrive en arkitektkonkurrence. Vinder blev en blot 28-årig Arne Jacobsen, der netop havde stået bag HIKs tennishal og Bellevueteatret. Der blev tænkt meget stort. Centrum skulle være opvisningsbanen til atletik. Mod nord et svømmestadion med svømmehal og friluftsbad – mod øst kaste- og hockeybaner – og længst væk tennisbaner. Dertil bryde, bokse- og gymnastikhaller samt et overdækket fodboldstadion. Det ville have været Nordens største idrætsanlæg. Men det gik som med så meget andet – en spareløsning så til slut dagens lys. Detailplanlægningen var ellers færdig i 1937 – men byggeriet gik langsomt. En stor del blev udført ”som tvang” af arbejdsløse – de undgik så at skulle drage til Tyskland på “tvangsarbejde”, som mange arbejdsløse københavnere ellers måtte affinde sig med.

Anlægget blev fra start et større Øst-afsnit incl. Opvisningsbanen, Tribunen og Omklædningsbygning (også tegnet af Arne Jacobsen) og 4 fodboldbaner, der også kunne bruges til cricket samt hockeybanen inde i “skoven” – i dag er de Jægersborg Boldklubs baner. Vest lå brak de første mange år. Opvisningen fra start omgivet af en cindersbane – som har snydt mange gennem årene. For en omgang var ikke som ellers på Stadions 400 meter – men 40 meter længere. Snød bl.a. betjentene da de et år skulle bestå en løbetest – og man ikke havde kontrolopmålt banen, men gik ud fra at den var 400 meter. Ak, mange panserbasser dumpede – før miseren blev opdaget. I de første år brugte man cindersbanen som speedway-bane, ligesom der et par sæsoner i pausen i HIKs divisionskampe var hundevæddeløb. En stor del af de omgivende jorde bebygges, så de planlagte haller og stadionanlæg gik fløjten. Forinden var GBKs badmintonhal dog opført i 1936, – men den blev ikke en officiel del af Stadion. Idrætsbladet skriver i 1943, at leje af Opvisningsbanen koster 30 kr. for Gentofte-klubber, 50 kr. for udenbys + 16 2/3 % af omsætningen. Og man kan forhandle kontrollør-antal med ledelsen – stilles i udsigt, at man kan komme helt ned på 2 kontrollører som minimum, men så på eget ansvar.

I 1954 opføres den overdækkede tribune med plads til 5.000 – står endnu i nærmest samme skikkelse – suppleret af 1.300 udendørs siddepladser på modsatte side og ca. 10.000 ståpladser “på de grønne skråninger”. I 1965 udvides med et mindre Vest-afsnit med 2 baner og en grusbane med lys samt i nogle år en græslysbane. En overgang forsynet med en omklædningsbarak med gasopvarmet vand – det blev så HIKs baner. Øst udvides med bueskydningsområde samt udendørs ishockeystadion, der i midten af 1970erne erstattes af en skøjtehal, der får følgeskab af en kombineret skøjte/curling-hal som vinterhal nr. 2 kort efter 2010. Men HIK havde fra 1965 en ishockeyafdeling, der altså trænede og spillede kamp udendørs – meget intimt, men koldt og vådt.

HIK benytter fra 1950erne Gentofte Stadion Opvisning som hjemmebane til sine divisionskampe. B 1903 har også benyttet opvisningsbanen til enkelte af sine kampe – bl.a. en Europa Cup-kamp mod Bayern München, som B 1903 vandt 6-1, og hvor det tyske hold var trænet af Søren Lerby, selv gammel B 1903er. Det kommer så langt, at Kommunen i 1960 aftaler med B 1903, at de SKAL spille enkelte af sine 1. holdskampe på Gentofte Stadion (det er tiden før FCK dannes og B 1903 selv ligger fast i datidens Superliga med titel af 1. division med Idrætsparken som hjemmebane) mod til gengæld at få kommunalt tilskud til banedriften på Lyngbyvejen.

Efter år 2000 etableres en kunstgræsbane i den nordligste del af anlægget – i 2012 omdannet fra 1. generation sandblandet filt til 4. generations gummigranulatbane – hedder i dag Kunst 1 og er nabo til Skater-anlægget. I den mellemliggende periode omdannes grusbanen med støtte fra DBU til 3. generation kunstgræsbane – den hedder så meget naturligt Kunst 2 med øgenavnet ”den amerikanske”. I 2012 opføres en række mindre klubpavilloner til cricket, hockey, amerikansk fodbold, rullehockey spredt ud på hele arealet og den blå Kunst 3.

2014 kom planerne om at omdanne Opvisningsbanen til et mere tidssvarende, men mindre fodboldstadion – så der også bliver plads til en dobbelt-boldhal med tilskuerplads til håndbold, basketball, volleyball og futsal. Gentofte Sportshal indvies februar 2016 – det nye Fodboldstadion vendt 90 grader i forhold til det oprindelige indvies 16. april 2016 – på Dronning Margrethes Fødselsdag – med opgøret kl. 13.00 i 2. division Oprykningsspil mellem HIK og Fremad Amager. En kamp HIK vinder 1-0.

Efter Leifs Sørensens enlige år som træner for HIKs bedste seniorhold – i dets sæson nr. 2 i Danmarksserien – tog en anden Hvidovre-mand over : Kurt Stendahl. Han fik en enkelt A-landskamp – med i 1973 mod Ungarn, hvor han udligner til slutresultatet 2-2 med kun 6 minutter tilbage. Heller han formår at skaffe os tilbage til Divisionen – vi slutter nr. 3 både i 1987 (vinder blev Skovshoved) og 1988 (her vinder B 1903s 2. hold DS). Så skred også Kurt i svinget.

Gentofte Pokalturnering – en årlig begivenhed, der samtidig kunne bruges som træningskampe op til efteråret. Finalen naturligvis eftertragtet – ville HIK nå den og så formentlig møde B 1903 eller Skovshoved i finalen, der selvfølgelig spilles på Gentofte Stadions Opvisningsbane, som af flere betegnes som Københavns bedste græstæppe til fodbold igennem mange sæsoner. Nogle år også gennemført for ungdomsholdene – før Kommunen sparede deres Ærespriser (en pokal) væk og klubberne ikke selv kunne finde ud af at overtage hele herligheden. Vi brugte bl.a. denne turnering til at holde Ole Madsen fodboldklar i den periode, hvor han havde den obligatoriske karantæne på ½ år, som alle fik, når man skiftede fra at have spillet på en københavnsk klubs 1. senior (Ole havde spillet for Boldklubben Stefan) til at ville spille for en anden klubs 1. senior.

Jørgen Silcowitz blev fodbolds æresmedlem nr. 2 – efter ”Strup”. Kom på HIKs æresvæg i 1963 og udnævntes til æresmedlem i 1995. Engang HIKer – altid HIKer gælder om nogen for denne herre. Nåede selv at få kampe på HIKs divisionshold, men ellers er det som mangeårig fodboldleder i HIKs seniorafdeling – dengang vi havde et A-spilleudvalg til at tage sig af divisionsholdet og 2. senior. Og medlem af HIKs bestyrelse gennem 3 årtier – så inde, så ude og så igen valgt ind. Altid parat – nåede også frem til være ”reserve” til KBUs Bestyrelse, men den private tøjvirksomhed skulle jo også passes, så det blev ved reservetjansen trods flere opfordringer til at træde ind. 


HIK-æresmedlem, Jørgen Silcowitz. 

Ugens kamp spillet 20. maj, hvor U13 drenge Øst satte Jægersborg effektivt på plads med en 3-0 sejr.

Fødselarerne i de kommende 7 dage :
25. maj : Ellen Mallet (12 pige 2, 12) – William Secher-Jacobsen (15 drenge 3, 15)
26. maj : Sebastian Saxov (11 drenge 1, 11)
27. maj : Alexander Mondrup (11 drenge 2, 11) – Sebastian Fuchs (12 drenge 4, 12)
28. maj : Frederik Klyver Jess (11 drenge 3, 11) – Markus Riis (13 drenge Øst, 13) – Henrik Hattens (Veteran, 47) – Arne Skovsen (Onsdagsholdet, 71)
30. maj : Olivia Harboe (12 piger 2, 12) – Henriette Riparbelli (7M Kvinde) – Alexander Friis (12 drenge 1, 12) – August Lauridsen (14 drenge 3, 14)