Fodbold, Forside

HIK har som bekendt faciliteret mange andre sportsgrene end nutidens fodbold, håndbold og tennis. Senest har ishockey været på programmet inden den stafet blev givet videre. Flere tidligere HIKere har endda deltaget ved De Olympiske Lege. Få historien om dem og meget mere i denne uges udgave af Flaskepost fra P. God fornøjelse!

Artikelfoto: Jacob Hannibal. 

Da HIK startede med de første aktiviteter i foråret 1901 var vi yderst alsidige. Ganske almindeligt dengang at ville vise sine evner i så mange forskellige sportsgrene som muligt. Fodbold blev samlingspunktet for de helt unge og også for de voksne, når man skulle dyrke noget som hold. Det ser også ud til, at nogle har forsøgt sig i tidens andet holdspil cricket – for da julestormen 1902 tager vores klubhuse med sig ud i Øresund forsvinder også et par cricketbats og tilhørende cricketgærder. HIK har nu aldrig spillet en cricketmatch mod en anden klub. De enkelte HIKere kastede sig med stor iver over både svømning, atletik, fægteformen hugning, gymnastik og ikke mindst tennis. På atletik-siden lægger HIKerne ud med at deltage i Dansk Atletik-Forbunds store internationale Idrætsfest på B 93s baner juni 1901. 74 deltog i dette store stævne – og 7 af dem var fra HIK. Hvordan det er gået melder historien mindre om, og da man i sommerferien er med i en stor idrætskonkurrence i Malmö lyder tilbagemeldingen, at det var med ”ret tåleligt” resultat. Siden har flere HIKere begået sig virkeligt fint udi atletikkens verden i en voksen alder. Mest kendt er Rudy Stjernild. Han vandt Københavnsmesterskabet i fodbold med HIK – som målmand – for junior i 1943. Så kastede Rudy sig ud – snarere op – i stangspring. DM-sølv allerede året efter for Sparta med et spring på 3,70 meter. Året efter bronze, sølv i 1946 – og guld som dansk mester 4 år i træk 1948, 1949, 1950 og 1951. Vandt også det åbne britiske mesterskab i 1950 og blev nr. 8 ved Europamesterskaberne samme år, der blev afholdt på Heysel Stadion i Bruxelles. Sin personlige rekord – dansk rekord dengang også – 4,16 meter. Lyder jo ikke af så meget, når man i dag kommer over 6 meter – men dengang sprang man med bambusstænger !

Ellers har HIKere mest gjort sig på løbebanerne, når de har kastet sig over atletik. Niels Kalhke vandt flere DM-sølv på 800 meter i årene omkring 1970 efter i sin juniortid at have ryddet bordet som DM-mester, hvor Niels gik direkte over fra en karriere som fast angriber på HIKs bedste juniorhold. Og 26. august 2012 blev Jacob Hannibal dansk mester i 5000 meter løb. Ved seneste OL – i Rio de Janeiro – stillede Ole Hesselbjerg med en flerårig karriere ligesom Jacob i HIKs fodboldafdeling op i 3000 meter forhindringsløb. Så OL-deltagere, EM-deltagere og danske mestre har forinden hvirvlet hen over græstæpperne i HIK. Om vi opnår samme succes efter indførelsen af plastik-fodbold vil tiden vise.

Rygtet går, at vi næste forår vil se en fodboldturnering for spillere fyldt 75 år for første gang i verden. Og det bliver hos DBU København – der i dag har verdens ældste turnering i Grand Veteran Masters for over 70-årige med HIK som regerende mestre tæt på at genvinde mesterskabet. Den nye række skulle have heddet Super Grand Veteran Master – men nu har man besluttet at fodbold for spillere ældre end senior skal hedde M+ og så alderen. Så nytilkomlingen vil få navnet M+75 – knap så prangende navn, men det kommer ikke til at hæmme spillerne i at udfolde sig. Og HIK – i holdfællesskab med Skovshoved – vil givet være blandt debutanterne. Måske lykkes det at trække en sådan verdensbegivenhed ned til vores bane i HIK næste år.

75 år er også hvad Lennart Strøm passerer som HIK-medlem 1. juni. Indmeldt som 12-årig i 1942 og medlem ubrudt siden. Blandt de sportslige bedrifter er flere mesterskaber hentet i KBUs turneringer som ungdomsspiller i tiden hos og efter Fritz Weiss – og HIK-divisionsspiller fra slutningen af 40erne op i 50erne med 69 divisionskampe. Direkte videre inden eget karrierestop som leder – i Junior-spilleudvalget ved klubbens 50 års jubilæum 1950 (sådan hed Fodboldungdoms ledelse dengang). Siden klubbens sidste valgte kasserer inden det job overgik til en lønnet ansættelse og dertil talrige poster som HIK-revisor – fungerer stadig som det for HIK Old Boys. Ikke mærkeligt at Lennart er på Æresvæggen. Det skete i 1987 – et fint 30 års jubilæum i dag.

Lennarts træner på HIKs divisionshold var da hans karriere toppede Arno Kaj Nielsen. Som så mange andre HIK-trænere kom Arno fra B 93 – de har virkelig produceret trænere gennem mange år i den klub. Arno var nr. 2 blandt 5 brødre. Ældst var Henry ”Brormand”, der nåede 6 landskampe. Arno ”Tju-hej” nåede selv 2 landskampe, lillebror Helmut ”Denger” nåede 2 U-landskampe, næste Bent ”Bitter” nåede ”kun” frem til B 93s divisionshold før yngste Svend ”Boston” topper med 13 landskampe. Er du længe nok i din klub, så opnår du at få et ”øgenavn” – så kan du selv regne ud om du har været her længe nok. Arno nåede at spille 111 kampe i træk på B 93s 1. hold – den rekord har 2 andre B 93ere dog siden slået ! Men Arnos 111 blev afbrudt meget brat – Arno måtte flygte fra tyskerne til Sverige august 1943. Her kom han på Danmarks Flygtninge-landshold, hvor også HIKs Ralf Ginsborg spillede. Måske var det venskabet herfra, der siden trak Arno til HIK efter han var vendt tilbage til Danmark efter 10 år i Sverige og et par år som træner i B 93 ungdom. Arno førte os frem til 7. pladsen i 2. division før han i 1959 returnerede til B 93 som træner for deres divisionshold, der netop var rykket op i 1. division. Det trænerjob blev absolut ingen succes. 22 kampe indbragte sølle seks point (to sejre og to uafgjorte). B 93 havde givet Arno en uriaspost, – han var simpelthen for flink til at være divisionstræner i B 93 lyder den ”hårde” dom fra B 93. Måske var det også derfor, at han på posten i HIK var blevet afløst af Ivan ”Jernmanden” Jessen-Petersen.


Arno Nielsen. 

HIKs klubblad nåede ikke at fejre 75 års jubilæum. Det første nummer så dagens lys i 1944 – og det sidste trykte er fra december 2009 – så det blev til 65 år. Så fulgte nogle sæsoner som ”elektronisk klubblad” før som nu alt må følges på hjemmeside og face-book.

Nej, hvor er de en gammel klub siger mange, når de møder vores nabo B 1903. Ja, det er de da – men HIK er altså 3 år ældre !! Skovshoved Idræts Forening – ja, de er også gamle, men må tage til takke med broncepladsen blandt Gentofterne for SIF er stiftet 1909. Næste i Gentofte-søskendeflokken er GVI, der selv er fra 1921 – men som har Gentofte Boldklub fra 1914 som forgænger inden den slog sig sammen med Vangede Idrætsforening som GVI. Efternøleren er Jægersborg Boldklub, der er fra 1949. Generationen efter huser Gentofte Fodboldklub fra 1981. Så følger NB (Nordsjællands Boldklub) 99 – de er så stiftet 1998, – Aakanden IF fra 2011 og så den absolutte Benjamin i FC Græsrødderne, der nu er konverteret til at blive Gentofte-klub. De er så unge som fra 2015. Der har været andre undervejs – Hellerup Boldklub fra 1903, IF Gentofte 05 fra 2005 og Hellerup Sportsvenner (HSV) fra 2010 nåede alle at blive medlem af KBU, men er siden gået ind. Og uden for KBUs domæne har Gentofte set Boldklubben Veto, der gik ind i Skovshoved ; en lokal B 1908, der holdt til ved Gentofte Skole og intet har med B 1908 ude i Sundby at gøre; Charlottenlund Boldklub fra 1909, der førte sig frem på banen ved Ordrup Skole og Talio fra 1910, der ikke opnåede at få sin egen bane.

Ugens kamp var mandagens opgør på Kløvermarken, hvor vore kvinder mødte Real l’Hôpital. Klubben opkaldt efter den franske matematiker Guillaume de l’Hôpital. Vore kvinder bestod i matematik – vandt 21-1.

Fødselarer :
1. juni : William Wagner (11 drenge 4, 11) – Julius Melchior (14 drenge 2, 14)
2. juni : Christine Borre Strand (16 piger, 15) – Elisabeth Falkenberg (7M Kvinde) – Arthur Matzau (12 drenge 4, 12) – Hans Christian Bøggild (13 drenge 4, 13) – Jonathan von Spreckelsen (14 drenge 5, 14)
3. juni : Hugo Dalmose Boston (13 drenge 2, 13) – Henrik Carlslund (Veteran, 43)
4. juni : Aliya El Rrami (13 piger Øst, 13) – Oscar Danielsen (Senior 2, 26) – Per Frimann (talentchef, 55)
5. juni : Lukas Blazek (17 division, 16) – Jonas Grønbech Hansen (19 division, 18)
6. juni : Jakup Helt Hansen (14 drenge Øst, 14)
7. juni : Curtis Lister (12 drenge 5, 12) – Niels Johan Haug (13 drenge 3, 13)