Fodbold, Forside

Skovshoved IF rykkede i weekenden op i 2. division. Vi har selv til gode at klare ærterne i sidste spillerunde mod FC Svendborg på lørdag. Få historien om vores kommune kollegaer, samt endnu en sportsgren på HIK-repertoiret:bordtennis. God fornøjelse med denne uges udgave af Flaskepost fra P!

Artikelfoto: To af vore fordums stjerner i bordtennis – Peter Dahlgren og Preben Kønig (i dag æresmedlem af HIK)

HIK er stiftet i en tid med stærk voksende interesse for at dyrke idræt – og gerne flest mulige former. Afhang kun af, hvor man kunne få idrætsfaciliteter. HIK fik et stykke jord fra Strandvejen ned til Øresund. Derfor ikke så mærkeligt, at vi kastede os over boldspil, svømning og fodsport – datidens udtryk for atletik. Kraft-idrætterne boksning, brydning og vægtløftning kunne vi ikke lige skaffe faciliteter til, så de blev ikke HIK-idrætter. Gymnastik – jo, kunne bruges om vinteren, hvis man kunne skaffe sig tid og plads indendørs, men kun som træning til de virkelige idrætter. Boldspil – også her ville man gerne kaste sig over flere slags. Og vel at mærke udendørs – i 1900 kunne man vælge mellem fodbold, langbold, cricket og tennis. Langbold var stærkt på retur rent popularitetsmæssigt – de tre andre var langt mere spændende. Rugby var ikke særligt kendt og håndbold, badminton, bordtennis, basketball, volleyball enten ikke ”opfundet” endnu eller også nærmest umulige at dyrke udendørs og derfor ikke aktuelle for HIK. HIK valgte så fodbold og tennis som sine to boldsporter – og de var meget praktisk begge organiseret sammen med cricket i Københavns Boldspil Union og Dansk Boldspil Union. I dag er DBU kun fodbold – tennis gik selvstændigt i 1920 i eget forbund, cricket først i 1953.

Da HIK flyttede ind på Phistersvej i 1915 fik vi eget klubhus og skippede svømning og atletik som officielle HIK-grene – koncentrerede os om fodbold og tennis. Derved skiftede vi reelt fra at være idrætsklub – bevarede dog navnet – til at være boldklub. Det indgik derfor i vores navn, der fra 1917 ændredes fra HIK til Boldklubben HIK. Ikke med egen sportshal – tennis kunne kun spilles udendørs. Men der var plads til et bordtennisbord i klubhuset – på 1. sal. Medlemmerne skillingede de 20 kr. sammen, som det kostede. Bordtennis blev en del af HIK – i starten på rent hyggebasis, men man var jo sportsfolk. Så det lå lige for at dyste – først i klubmesterskaber, så mod andre klubber. Bordtennis var ikke blevet en del af Dansk Idræts Forbund – det blev det først mange år senere – og heller ikke en del af Københavns Boldspil Union, hvilket er mere mærkeligt. Man havde ikke behov for at oprette en særlig bordtennisafdeling i HIK i 1920erne. Det blev til meget populære matcher mod andre boldklubber. Især opgørene mod KB trak tilskuere og opmærksomhed – man spillede kampene på det store traktørsted Constantia på Strandvejen – entre 50 øre for at se herrer i jakkesæt spille kampe omkring det firkantede bord. Og HIK – ja de besejrede ved flere lejligheder KB. Den dygtigste HIKer til bordtennis var i 1920erne Niels Kaas-Johansen, – så dygtig, at han tilmed nåede at blive dansk mester.

Bordtennis kom senere yderst tæt på at blive en HIK-idrætsgren. Vi deltog allerede i 1920 i dagbladets BTs uofficielle bordtennis-DM udover kampene i den lokale Bordtennis-union, hvor vi mødte KB, AB, B 93 og Frem, men også svenske Malmö FF og Helsingborg. Hjemmekampe i klubhuset på Phistersvej – de største dog henlagt til Constantia og senere Hellerup Park Hotel. Næste bordtennisstjerne blev Fritz Otte, – målmand på HIKs fodbolds 1. senior og senere mangeårig seniorformand – nåede at komme på det danske Bordtennislandshold. Bordtennis svingede i popularitet – men i 1950erne opadgående i tilslutning fra især fodboldungdommen. I 1964 deltog 160 i HIK-mesterskaberne og vi nåede samme år frem til pokalfinalen med vores juniorhold i Københavns Bordtennis Union, som vi dog tabte til Zero. I 1975 er en selvstændig HIK bordtennisafdeling meget tæt på. Gentofte Statsskoles Idrætsforening søgte ind i HIK lige da Kildeskovshallen blev opført – og de spillede bordtennis. Men forhandlingerne strandede.

Erik Spang Larsen var en af de store bordtennis-entusiaster. Som fodboldspiller nåede han 221 kampe på vores divisionshold – et imponerende tal, når man tænker på at man spillede under 20 kampe hvert år. Spang var anfører på vores vindende pokalhold i 1935. Senere kom han i HIKs fodboldledelse og bestyrelse – og så gjorde han karriere i KBU og DBU. 25 år sad Spang i KBUs bestyrelse, nåede i DBU at blive magtfuld formand for den udtagelseskomite, der stod for at udtage spillerne til landsholdet. Hvorfor han ikke nåede at blive æresmedlem af HIK – ja, det er en gåde og må betegnes som en brist. Det var og er en enestående karriere Spang fik også som fodboldleder. Den sluttede brat – Spang stod til at blive formand for DBU, men de københavnske stævneklubber trak deres støtte og fik i stedet Vilhelm Skousen fra Frem valgt. Det fik Spang til at frasige sig alle tillidshverv uden for HIK – gik på pension som fodboldleder kort og godt.


Erik Spang Larsen. 

I det lille fiskerleje ved Øresund nord for København grundlagdes i 1909 en fodboldklub under navnet Skovshoved IF. På fodbold-fronten var den spæde begyndelse kaotisk. Mange spillede i franske træsko. Og det var ikke ualmindeligt, at man efter kampene kom i slagsmål med sine modstandere. Efterhånden kom der dog mere skik på tingene, og stille og roligt udviklede SIF sig til at blive en klub. Det var en flok ældre elever fra Skovshoved Kommuneskole der spillede på Damgårdens eller Teglgårdens jorde – hvor Skovshoved Kirke kom til at ligge. Så sker uheldet – bolden ryger ind på marken og proprietær Brasen bemægtiger sig den slidte bold. Bolden udleveres mod at love ikke at spille der oftere. Heldigvis ordner viceskoleinspektør Magne Kjems det således med Kommunen, at man må benytte Skovshoveds Skoles bane. Så indkalder man til stiftende generalforsamling – de fremmødte indskyder hver 25 øre, og klubben er stiftet. Først ville man kalde sig Skovshoved Fodboldklub, men vælger Skovshoved Idrætsforening – for så var man ikke begrænset til kun fodbold. Træningen krydres af Magne Kjems med sociale arrangementer, sang, musik, foredrag og oplæsning på Skolen. Man rager hurtigt uklar med medlemmerne bosat i Hellerup – de laver nærmest mytteri i pausen i en kamp mod Helsinge, så man i hast må tilkalde 2. holdet for at fuldføre matchen.

I 1911 får man opført en lille pavillon – kostede 2.000 kr. – og indeholdt 2 omklædningsrum med styrtebade og toiletrum både til herrer og damer. Året efter får man egen bane på den anden side Korsgaardsvej og medlemstallet runder 150 incl. passive. Man søger optagelse i KBU – men de afslår. Så da Københavns Amts Boldspil-Union for Landklubber stiftes i 1912 melder SIF sig til. To år senere stiftes Nordre Birks Boldspil-Union ikke mindst på SIFs initiativ. SIF var et problembarn – der protesteres ofte over deres opførsel. Alt går dog fremad – men så kommer 1. verdenskrig og SIFs bane inddrages af militæret, der i stedet opfører en række soldaterbarakker. Tilbage til den elendige skolebane – tog meget af gløden og tillige havde man et internt opgør mod de mange, der ikke ville betale kontingent. Man rydder op, men er så kun 31 medlemmer i efteråret 1915. Det år starter HIK på Phistersvej – betød det noget for SIF og i givet fald hvad ? Det betød noget for HIK, at der var uro i SIF. De utilfredse SIFere gik i Boldklubben Veto, der dengang havde bane lige op til HIK – det der i dag er vores kunst 1. Både på skrift og i virkeligheden et noget uindbydende navn at få til naboklub.

I dette forår er Skovshoved netop rykket op og bliver Divisionshold – vi kæmper endnu for at gøre dem følgeskab.

Ugens kamp var Veterans kamp sidste onsdag – 2-0 ude over Pioneren sikrede endnu en sæson i rækken.

Fødselarerne :
15. juni : Oscar Bang-Andersen (12 drenge 4, 12)
16. juni : Aleksander Halvorsen Mark (11 drenge 4, 11) – Simon Vistoso (14 drenge 5, 14) – Esben Madsen (Divisionsholdet, 35) – Kristoffer Wichmann (Divisionsholdet, 36) – Jacob Bonelli (Veteran, 49)
17. juni : Daniel Boissevain (15 drenge Øst, 15)
18. juni : Rishikesh Bhatt (12 drenge 6, 12) – Elliot Juul Larsen (13 drenge 2, 13)
19. juni : Alberte Sol Christensen (16 piger, 15) – Jacob Bryld Thomsen (13 drenge Øst, 13) – Carl Emil Graves (13 drenge 3, 13) – Mallick Rasmussen (19 division, 18) – Jens Nielsen (Supermasters, 58)
20. juni : Niklas Gundersen (17 division, 17)
21. juni : Thor Zaccho (13 drenge Øst, 13) – Marcus Vedel (13 drenge 2, 13) – Mathias Rasmussen (2. senior, 26)