Fodbold, Forside

HIK har gennem årene haft flere forskellige klubsamarbejder. Én af dem med Brædstrup IF. Et samarbejde, der kom i stand efter lidt af en tilfældighed. Få historien i denne uges udgave af Flaskepost fra P. God fornøjelse!

Artikelfoto: HIKs lejrskole i Melby. 

Græs vokser bedst og hurtigst om sommeren. Det kan der ikke være to meninger om. Langt de fleste fodboldkampe spilles stadig på græs her til lands. København snart ved at være en undtagelse, men vi har dog stadig de meget store græsfælleder Fælledparken, Kløvermarken og Valby Idrætspark, hvor græsset dominerer – men også her er kunstgræsset repræsenteret. Den første af slagsen her i København blev taget i brug i 1999 – det var Kløvermarken, der præsenterede de københavnske fodboldspillere for den nyskabelse. Så fulgte i 2005 Jens Jessensvej og Sundby Idrætspark og året efter åbnedes den første på Gentofte Stadion – forgængeren til Kunst 1 oppe ved Skaterbanen. Den måtte lægge underlag til den første officielle kamp 24. oktober 2006, hvor GVI i Københavnserien tog imod Brønshøj og spillede 3-3. I 2008 spilledes den første officielle kamp på kunst i HIK – 15. september mødte U12 drenge i 7M række C Skjold. Tilbage til græsset – det går nok snarere fortsat den modsatte vej over til plast/gummi. Når nu græsset bedst kan tåle at man spiller på det om sommeren – hvorfor holder fodboldspillerne så sommerferie ? Ikke så sært i dag, hvor det at have sommerferie betyder, at man søger væk fra sin bopæl og enten ud til sommerhusene i eget land eller måske snarere til udlandet – og så giver det jo ingen mening at stille et stærkt amputeret fodboldhold i turneringen.

Men også i gamle dage holdt fodbold sommerferie – i en tid, hvor sommerferie betød at man ikke skulle møde på sin arbejdsplads, men kunne slappe af hjemme og måske tage på mindre ture ud til vandet eller i nærområdet. Forklaringen ligger i, at når engelske skibe kastede anker ved København i 1870erne, så gik søfolkene – og der var mange ombord på disse skibe – i land og skulle selvfølgelig have lidt sjov og motion. Det fik dem til at søge ud på de åbne fælleder – især det, der i dag er Fælledparken. Her spillede de cricket og meget gerne også datidens form for fodbold. Det trak mange københavnere til – især de unge og de større drenge. De lurede englænderne kunsten af – og ville så selv bagefter prøve ”de engelske” spil, som det blev kaldt. Det slog datidens foretrukne boldsport, langbold, ud. Og så skulle man selvfølgelig have turneringer – i starten en-dages medaljespil, senere egentlig turnering med flere kampe. Man ville gerne spille begge dele – både fodbold og cricket – og derfor blev de meget praktisk organiseret i samme forbund, Dansk Boldspil Union. Det fortsatte, da DBU fik sine aflæggere i København og rundt om i landet – for os Københavns Boldspil Union. De to boldspil blev sammen. Man satte sig ned og tænkte grundigt – det var jo de samme, der ville spille begge dele; det var de samme græsstykker (de mest plane), der skulle bruges til begge – så enten skulle man mikse hele tiden eller give hvert af de to spil sin sæson. Det blev det sidste – og man fandt, at fodbold gav mere motion og derfor bedre kunne spilles i de også mere kolde tider af året og i regnvejr, mens cricket havde lange pauser og ikke brød sig om regn. Så man besluttede at forbeholde 15. juni til 1. september til cricket og så lade fodbold spilles op til og efter cricket-sæsonen. Det er grunden til at fodboldturneringen holdt sommerferie.

Sommerfri fodbold kunne ikke holde i længden. Heller ikke i HIK. Så man tog på ture ud i landet – mest kendt er et drengehold, der cyklede rundt i Jylland, fik et par punkteringer og søgte hjælp i den nærliggende Brædstrup. Hurtigt venskabsklubber – men det betød ikke sommerferiefodbold. Brædstrup besøgte HIK i foråret, mens HIK tog på kartoffelferie til det jyske i efteråret. Næste skud i bøssen blev, da HIK besluttede sig for at afholde lejrskole i skolernes sommerferie for det, der i dag ville være U13, U12 og U11. Første gang i 1968 i Lejre, fra 1970 i Melby ved Liseleje og sidst i Ganløse. Man samlede 3 x 12 drenge fra de tre årgange – en slags ”elitetræf” i starten, senere favnede man mere bredt – og dystede i fodbold og andet på 4-mands hold en lille uge. Det kunne ikke fylde hele sommerferien, – også tid til tekniktræning afsluttende med at man kunne tage bronce- og senere sølvmærket. En af dem, der klarede prøven var Frank Niclasen – i dag forbindes han med håndbold, men dengang var han fodboldspiller. De 7 prøvefag : Indersidespark fra 8 meter gennem 1 meter port, 5 med højre og 5 med venstre, og kravet lød på 6 (6) – 10 i jonglering, talte kun når der skiftedes legemsdel og kravet 10+tæmme (10) – dribling samlet 100 meter med 10 x slalom mellem pinde frem og tilbage undervejs og kravet 35 sekunder (32) – 25 løb med fast start uden bold på højst 5,0 sekund (4,4) – head præcist 6-8 meter ud fra sidelinjen, 2 forsøg (1.) – jonglere bolden op på hovedet, heade 5 gange i træk + tæmme (5) – vristspark på mål fra straffesparksfeltet, 5 med højre, 5 med venstre, med 3 point for at ramme 1-1½ meter fra stolpen i samme side, 1 point for at ramme i halvdelen af målet og bolden skulle være i luften, krav 15 point (17). Franks serie sommeren 1975 – 12 år gammel – vist i ( ). Også plads til kampe for ”udvalgt” hold i det skånske for de, der deltog i teknikmærke-træningen. Med færgen fra Tuborg Havn – en gruppebillet kostede 2,50 kr. – til Landskrona. Guldmærket i teknik var der aldrig nogen HIKer, der tog. Vi har dog en i Hellerup af slagsen, – indehaveren af ”Kaffe og The” har som eneste Langelænder taget guldmærket i fordums dage. Respekt.

Senere er DBUs fodboldskoler kommet til som en velbesøgt sommeraktivitet. Første gang i 1993 – hvor samlet 14.000 i alderen 8-16 år deltog. De første skoler skal i gang med 25. sæson – det præmieres i dag med en landskamptrøje fra DBU og et diplom. En af pionererne var Østerbro Boldklub – i dag en halvdel af Østerbro Idrætsforening. Så de vil modtage deres hæder denne sommer. HIK har endnu ikke været vært for en DBU fodboldskole – i stedet bliver det nu til HIK fodboldcamp både i første og sidste uge af skolernes sommerferie – med op mod 200 deltagere på hver.

For 15 år siden lukkede og slukkede vores HIK-fodboldanlæg nr. 2 – nr. 1 var på Strandparksvej, nr. 2 på Phistersvej. Sidste aktivitet var ikke på græs – det var på cement. Phistersvej var allerede lukket af for kørende trafik – så det benyttede vi til at låne DBUs oppustelige streetbane (en stor rød pølse, der blev pumpet op) til en lille turnering i strålende sol på pladsen lige foran klubhusene, der skulle rives ned ugen efter. Vi skulle stadig spille på de samme baner – græs de første år. Det med kunst på bane 1 og 2 er først kommet senere – selv om mange af vore nuværende medlemmer aldrig har prøvet andet. Vi har stadig en græsbane – men det er en helt ny en af slagsen. Før lå klubhusene, Phistersvej og 8 tennisgrusbaner her ! Hvem var det egentlig, der første gang rejste spørgsmålet om en kunstgræsbane i HIK officielt. Jo det var såmænd divisionsholdets træner, Jacob Friis-Hansen, der i klubbladet 2005 skrev, at en kunstgræsbane i HIK simpelt hen var en nødvendighed for HIK. Tak for det Jacob. Året efter sendte vi en formel ansøgning til Gentofte Kommune – og vi søgte også støtte fra A.P. Møller og hustru Chastine McKinney Møllers Fond til Almene formål. Begge steder fandt vi gehør – så vi fik kunstgræs på det, der i dag er bane 2. Det tog tid før det hele var udført i praksis – nu er kunstgræstæppet blevet så gammelt, at det må skiftes ud inden for ca. 1 år. Vi skal ikke tilbage til naturgræs – dertil er vi for mange, har for meget aktivitet og har brug for at kunne spille om vinteren udover at Maglegårdskolen som andre skoler jo har meget større brug end for år tilbage til ”motion”.   


Streetfodbold på Phistersvej. 

Ugens kamp var lokalbraget mellem HIK senior 2 og B 1903 senior 1 i lørdags – endte 3-0 til HIK !

Fødselarerne :
29. juni : Maja Meurs-Gerken (12 pige 1, 12) – Olivia Søndergaard (12 pige 1, 11) – Andreas Bram (2. senior, 30)
30. juni : Nicholas Bach (14 drenge 5, 14)
2. juli : Valdemar Frahm (15 drenge Øst, 15) – Julius Ellegaard (19 division, 19)
3. juli : Frida Fog (16 piger, 16)
4. juli : Aske Dall (3. senior, 23)
5. juli : Freja Boe Nielsen (13 piger 2, 13) – Filippa Jepsen (13 piger 2, 13) – Mikkel Jakobsen (træner, 25)