Fodbold, Forside

Foruden fodbold har HIK i dag to andre sportsgrene på programmet; håndbold og tennis. Få et historisk indblik i dem i denne uges udgave af Flaskepost fra P. God fornøjelse!

Artikelfoto: Holger Nielsen (i midten) ved OL i 1896 – manden bag håndbold i Danmark. 

Fra HIKs allerførste dag i 1900 har tennis og fodbold hørt sammen. Da Dansk Boldspil Union (DBU) stiftes i 1889 er der kun 2 klubber i Danmark, der dyrker tennis – KB og Esbjerg Tennisklub. Det laver man selvfølgelig ikke en selvstændig union for. Senere dukker tennissporten op i AB, B 93 og netop HIK. Det får DBU på banen – de vedtager på foranledning af KB’eren Postkontrollør Ludwig Sylow 4. oktober 1903 et protokollat, der siger : ”DBU finder det hensigtsmæssigt at udvide Unionens område med Lawn Tennis, og der arbejdes videre på denne sags realisation”. Et arbejde, Sylow satte sig selv i spidsen for – og allerede 14. maj 1904 optog DBU formelt tennis som sit 3. store boldspil udover fodbold og cricket. 8. juni samme år bliver DBU optaget i Englands The Lawn Tennis Association og udskriver i august det første Danmarksmesterskab i tennis – for herresingle. Lawn Tennis får en plads i Københavns Boldspil Unions (KBUs) love. Det hedder i § 3 ”som medlemmer af Unionen kan optages rene boldklubber, der spiller Kricket, Fodbold eller Tennis og i deres navn er betegnede som Boldklubber, såfremt de hører hjemme i Kjøbenhavn, Frederiksberg eller nærmeste omegn”.

Fra 1908 udskrives også DM for herredouble og klubhold for herrer – fra 1909 tillige for damesingle. DBU afholder danske mesterskaber i tennis – KBU har ikke på noget tidspunkt afholdt københavnske mesterskaber. Egentlig handler det blot om at få afgjort, hvem der afholder de danske mesterskaber – det klares ved et par breve DBU og KBU imellem. I praksis går de på skift mellem AB, B 93 og KB. Men så inviteres DBU til et møde i Paris 1. marts 1913 for at få dannet en international Tennis-konference – til dato havde DBU været medlem af det engelske forbund. Man finder en person til at deltage – den i London boende tidligere dansk mester Erik Larsen – og han deltager med succes. Han får Danmark optaget i Fédération Internationale de Lawn Tennis med tilmed 2 stemmer på årsmøderne og oveni sikrer han sig, at Danmark i 1914 kan afvikle de første verdensmesterskaber på overdækket bane. Hans udlæg for at repræsentere Danmark løber op i 5 pund, 15 shilling og 9 pence – som han selv skriver ”det var s’gu billigt sluppet, og jeg syntes, at jeg havde lov til med god appetit at fortære den middag, som Frankrig var så ”particuliérement heureuse” at byde på efter mødet”. DBU betalte i hvert fald hans udlæg. På den baggrund bliver 2 repræsentanter 27. juni 1914 valgt ind i DBUs bestyrelse som repræsentanter for tennis, – V. Hallager (AB) og T. Waagepetersen (B 93).

WM i indendørs tennis kommer nu ikke til Danmark i 1914 – 1. verdenskrig kom i vejen. Man arbejder på de indre linjer – tennis skulle jo gerne gøres landsdækkende. Kulminationen kommer 24. januar 1920, hvor man får vedtaget følgende tekst på DBUs Generalforsamling : ”Efter oprettelse af Dansk Lawn Tennis Forbund (D.L.T.F.), som bliver medlem af DBU, varetages alle Lawn Tennis-sager af DLTF. Alle faglige Lawn Tennis-spørgsmål afgøres definitivt af DLTF, mens andre sager kan appelleres til DBU, hvis kendelse er endelig”. DBU forbeholder sig ret til hvert år at vælge 4 bestyrelsesmedlemmer til DLTF (2 fra København, 2 fra Provinsen), som samtidig sidder i DBUs bestyrelse og derved danner bindeled de to bestyrelser imellem. DBU indvilger også i at bevilge et årligt beløb til DLTF til hjælp til administration og sportslige opgaver. DLTF holder konstituerende møde 3. april 1920. Hermed er Lawn Tennis ikke længere en formel del af KBU. I december 1936 skilles DLTF officielt ud af DBU og bliver selvstændigt medlem af DIF – meget belejligt for DBU, for netop det år skete der en større forfatningsreform omkring DBU, dets bestyrelse og Lokalunionernes stilling i forhold til DBU. Lawn Tennis er dog stadig nævnt i KBUs love, som del af KBUs mulige medlemsklubber. Først da også Cricket går selvstændig i 1953 fjernes de sidste rester af Lawn Tennis i KBUs love.

HIK har i dag 3 store boldspil på sit sportsprogram. Vores 3. spil er ikke cricket, men håndbold. Normalt tildeles lærer og oberstløjtnant Holger Nielsen fra Ordrup æren for opfindelsen af håndbold. I hvert fald var det ham, der som den første i 1906 kunne udgive et regelsæt for håndbold. Nielsen var på mange måder en alsidig mand. Ved de første olympiske lege i 1896 vandt han sølv i sabelfægtning og bronze i pistolskydning. Den initiativrige og fremsynede Holger Nielsen var lærer på Ordrup Latin- og Realskole og her tilrettelagde han i 1898 for eleverne: ”Et Spil med hænderne, Haandbold, som kunde spilles på en mindre Plads, for eksempel i en Skolegaard.” Men allerede året før havde en anden lærer i Nyborg spillet håndbold med sine elever. To forskellige steder i landet og næsten samtidig blev spillet født, og der skulle ikke gå længe, før de to pionerer mødte hinanden. I 1905 flyttede den fynske lærer nemlig til Helsingør. Det var derfor helt naturligt, at de to skoler skulle mødes i den første registrerede håndboldkamp. Den fandt sted i 1907 i Helsingør, og kampen blev et godt eksempel på, at der endnu ikke var helt klarhed om reglerne. Fynboen (Rasmus Nicolai Ernst) skrev om kampen i sin dagbog: ”I 1907 modtog Skolen en udfordring fra Ordrup til en håndboldkamp. Helsingør og Ordrup var vist på det tidspunkt de eneste Skoler, der spillede håndbold. Holger Nielsen, Ordrup, havde lavet nogle regler, som vi her ved Skolen ikke kendte; vi spillede efter Regler, som jeg havde lavet i Nyborg allerede 1897-98. Håndboldkampen blev et nederlag for Helsingør 21-0”.


Ludwig Sylow – organiserede tennis i Danmark. 

Det var dog især i Tyskland at spillet blev udformet som et turneringspil. Håndbold blev introduceret på det olympiske program ved OL i Berlin 1936 – ”Hitler”-legene, – som et udendørs spil (markhåndbold med 11 spillere) og ikke som det i dag udbredte indendørs spil med 7 spillere. Året inden – 2. juni 1935 – var Danmarks Håndbold Forbund (DHF) blevet stiftet. Det var relativt sent, når man tager i betragtning, at Danmark var et af de første steder (måske det første), hvor spillet blev udøvet. Indtil forbundets stiftelse var spillets interesser blevet varetaget af Dansk Athletik Forbund. Da fodbold kom til Danmark tog samme forbund – dengang hed det Dansk Fodsports Forbund – også fodbold på sit sportsprogram, men droslede det ned, da DBU og KBU kom på banen. HIK spillede faktisk sin første officielle fodboldkamp i Fodsports-forbundets regi. Håndbold kom derfor aldrig med i boldsportsfamilien hos DBU. Først 35 år inde i DHFs historie kom HIK med – tog vores første og hidtil eneste herre-Danmarksmesterskab i 1985/86 – du kan se billedet af holdet på fotovæggen i Maglen.

Kendte fodboldspillere har gjort sig i håndboldens verden. Axel Pilmark startede sin fodboldkarriere i Ydun, hvor han også startede en håndboldafdeling med sig selv som formand. Så hentede KB ham til – som fodboldspiller – og herfra kom han til Bologna i Italien, hvor han spillede hele 9 sæsoner (1950-59) og opnåede 274 kampe i Serie A (den rekord først slået sent af Martin Jørgensen). Knud Lundberg nåede selvfølgelig også at få landsholdskampe i håndbold udover i fodbold og basket. Nils Jensen levede et liv i fodbold – fodbold det ½ liv. Tæt på at håndbold var blevet det andet ½. For Nils Jensen mente som ung målmand i KB ikke at han fik nok motion – så hvorfor ikke kaste sig over håndbold også. Det blev i Ajax. 17 mål i en og samme kamp i bedste række mod Tarup. Rekord en kort overgang. 5 kampe på U-landsholdet i håndbold – senere en enkelt fodboldlandskamp. Håndbold kom til at betyde meget for Nils’ fodbold-målmandsspil. Det blev hans varemærke at tage bolden op med kun 1 hånd og kaste den langt op over midten. Ikke slyngkast – næh, det var et håndledskast med en læderbold, der godt kunne være noget tungere end vores dages plastovertrukne. Og Nils evnede tilmed at kunne skrue bolden samtidig, så den ofte snød modstandernes forsvar.

Ugens kampe en blandet kop te – sejr i pokalen 2-0 over Helsinge, og en enkelt sejr til et Divisionshold – U17 besejrede Hvidovre 5-2, mens de to andre divisionshold tabte (senior 0-3 på Fyn og U19 hele 0-4 til Hvidovre).

Fødselarerne
17. august: Christopher Johansen (26) – Mikkel Poulsen (Fulton, 14)
18. august: Carl Emil Steensbeck (15) – Asger Lindemann (17) – Frederik Dalgaard (19)
19. august: Felix Rødgård (11) – Ryan McNeil (12) – Gustav Vrå Jensen (15)
20. august: Karl Emil Haslev (12) – Tobias Leth Petersen (23) – Simon Leth Petersen (23)
21. august: Frederik Lyby (12)
22. august: Emilie Ankersen (13) – Andreas Bisp Christiansen (15)

Ludvig Sylow – organiserede tennis i Danmark

Holger Nielsen – manden bag håndbold i Danmark