Fodbold, Forside

Endnu en årgang træder ind i DBUs holdkort system. Det betyder velkommen til fødselarer fra årgang 2007 i bunden af Flaskeposten. God fornøjelse!

Artikelfoto: Vejhuset, der lå lige op af GVI’s første bane (det lange stråtækte hus). 

Om 60 år er alting glemt. Sådan behøver det ikke at være. I KBU var man for 60 år siden i gang med et meget anstrengende fodboldår – for det var et fodboldhalvandetår. Man havde besluttet at ændre fra at lade turneringen starte efter sommerferien og slutte lige op til næste sommerferie. Nu ville man spille med start i foråret og slutte samme års efterår. Derfor var man i 1957 i gang med 2. og 3. halvår af turneringen 1956/57. Vi var nu 55 københavnske fodboldklubber – i dag er vi det dobbelte – efter at have taget afsked med Star og Tria. KBUs økonomi fortsatte sin vante – skidte – gang derudaf. I dag er det klubberne, der skylder DBU København penge, – for 60 år siden omvendt. KBU skylder 1957 sine klubber samlet 121.000 kr.

Man glæder sig over, at det er lykkedes Frem som første KBU-klub at vinde DM for ynglinge. Til gengæld kiksede det for det udvalgte Juniorhold ved Landsjuniorstævnet – KBU vandt ikke, hvilket ville have været 5. år i træk. HIK tæt på begge begivenheder – vi have to spillere med ved landsjuniorstævnet, der blev afviklet på Bornholm : Jørgen Bang og Dan Lauridsen. Og Frem var kommet i DM-ynglingefinalen ved at placere sig lige akkurat foran HIK i Københavns bedste ynglingerække. I DBUs divisioner gik det op-og-ned. Et provinshold blev dansk mester – københavnerne placerede sig som perler på en snor med AB som nr. 2, Frem nr. 3, Skovshoved nr. 4 og KB nr. 5. Sidste københavner i DBUs bedste række, 1. division, sluttede som nr. 10 og skulle så ud i 2 kvalkampe mod nr. 3 i 2. division, Køge. Og det gik ikke for B 1903 – 1-1 og 1-2 sendte dem i 2. division i 1958. KFUM ville som nr. 2 i 2. division rykke op i 1. division, mens Brønshøj, B 93 og Vanløse skulle blive i rækken. Også her blev en københavner nr. 10 og skulle i kvalkampe mod nr. 3 fra rækken under. Det var såmænd HIK – også vi røg ned efter 1-1 og 1-2 mod ÅB. Ned til Fremad Amager og nyoprykkede Rødovre i 1958s 3. division.

Det europæiske fodboldforbund, UEFA, holder kongres i København – på Christiansborg. Her vedtager man forslaget om en turnering for europæiske landshold. Oprindelig døbt Nations Cup – senere skiftes navn i 1966 til EM. Danmark får en rolle begge steder – først sikrer Ole Madsen Danmark med sine 6 mål mod Luxemburg en plads i Final 4 i Nations Cup 1964. Her taber vi i Barcelona med 0-3 til Sovjet og 1-3 til Ungarn. Bedre gik det jo i 1992, hvor der var tale om Final 8 nu i EM med os som Final winner. 1957 er også året, hvor DBU indfører sit teknikmærke i guld, sølv, bronze – første gulddreng bliver Niels Erik Rasmussen fra B 1901.

HIK fodbold i 1957 er overvejende gråt. Vi er samlet 1716 medlemmer, heraf 774 under 16 år – men tallet er incl. mandlige tennismedlemmer. Vi røg ud af 2. division, men yderst glædeligt at vi fik tilgang af Ole Madsen. Han kunne dog ikke gøre noget for at redde os fri af nedrykningen – for han fik automatisk karantæne resten af efteråret fra DBU-kampe. Der havde været avisskriverier om, at han ville vælge B 93, men det forblev heldigvis en avisand. Vores reservemålmand Erik Mygind kom på både KBUs udvalgte ungseniorhold og tilmed på U23-landsholdet (slog Norge 4-0), mens vores normale førstekeeper Gert Ziener stod for både HIK og Alliancens udvalgte hold – sidstnævnte tabte 2-4 til brasilianske Bahia og med samme cifre til Tjekkoslovakiets Ungdomslandshold, men slog Bologna 3-2. Med på Alliancen var også Ole Jensen og Ib Hansen. Også for 60 år siden måtte vi i sidste øjeblik flytte en kamp fra Gentofte Stadion ned til HIK på grund af baneproblemer på GS – for 60 år siden gik det ud over en kamp mod Brønshøj. Dengang kunne man ikke bare flytte og så bevare status for kampen – den nedgraderedes fra at være en divisionskamp til i stedet at blive en træningskamp.

Efter sæsonen skifter vi træner – Arno Nielsen går til Brønshøj og afløses af Ivan Jessen Petersen. Ikke bedste skiftekemi – for Arno Nielsen var ikke tilfreds med HIK-spillernes forberedelser til turneringskampene ! Det var selvsamme Arno, som B 93 gav følgende eftermæle : Han var simpelthen for flink til at være divisionstræner. I divisionskampen mod Horsens i det jyske bliver Niels Hemmicke Hansen af tilskuerne kaldt en ”anderumpe”. Generelt blev HIKerne i det jyske udsat for de mest beskidte tilråb, der ikke hører hjemme på en sportsplads. Undervejs i sæsonen annoncerer Erik Mygind i Pressen, at han er tæt på at ville stoppe sin fodboldkarriere af hensyn til familien. Der lå nu desværre andre grunde bag stoppet. Mange så ellers et meget stort lys i Erik – i Pressen så man ham endda som kommende landsholdsmålmand. Kvalkampen mod ÅB samlede på Gentofte Stadion utopiske 1.200 tilskuere. Henning Ringheim scorede for os – desværre var ÅBs mål et selvmål af os (endte 1-1). Vore øvrige hold en skidt blanding – 2. senior nr. sidst i Københavnsserien, 1. og 2. junior begge nr. sidst i bedste Junior (U17-rækker), 3. junior trukket og alle 3 drenge (U15) og 3 lilleputhold (U13) tæt på bunden. Men så udover 1. ynglinges plads som runner-up i bedste ynglingerække (U19) vandt 2. ynglinge Københavns bedste 2. holdsrække. Klart førende på ungdomssiden var i det år Frem med et utal af 1. pladser i bedste rækker, mens B 93 måtte finde sig i flere sidstepladser.

Gentofte Boldklub (GB) stiftes 1914 og allerede i år 1 spiller de sig frem til finalen i Nordre Birk Boldspil Unions Sommerpokal, hvor de møder os. Kampen spilles som nr. 2 den dag, Phistersvej indvies – HIK vandt. GB holdt til på boldbanen ved Skolevej i Gentofte. Her lå den første Gentofte Skole, der i 1944 blev rømmet og overlod stedet til Aurehøj Gymnasium. Vangede Idrætsforening stiftes 1919 og havde sin bane beliggende på hjørnegrunden Nybrovej/Brogårdsvej – dengang var adressen Vangedevej 12 – op til det lange stråtækte Vejhuset og blev også medlem af Nordre Birk Boldspil Union. 15. april 1920 oplyser Villabyerne, at Vangede IF har søgt Kommunen om at få stillet et omklædningsskur til rådighed på banen i Vangede. Men det bliver afslag og følgende eftersætning ”Klubben skal melde sig ind i Kommunens Sportsunion, hvis de i det hele taget vil have tilladelse til at benytte banen fremover”. Så kunne de tygge på den. 21. august 1921 går de to klubber sammen og danner Gentofte-Vangede Idrætsforening (GVI).


Gentofte Skole, 1925. 

KBU ville ikke optage klubberne fra Nordre Birk – dem måtte Sjællands Boldspil Union tage sig af. Både GB og Vangede IF var medlemmer hos Nordre Birk. Det lykkes efter svære forhandlinger med DBU inddraget som mægler at få en ordning. GB og Vangede bliver sammen med de 8 andre Nordre Birk-klubber optaget på SBUs generalforsamling 29. maj 1921, og hvor Gentofte Boldklubs formand Hartoft samtidig får en plads i SBUs bestyrelse, der udvides fra 5 til 6. Inden sæsonen når at gå i gang, slutter GB og Vangede sig sammen til GVI – L. Hartoft bliver siddende i SBUs Bestyrelse nu som GVIs første formand. GVI fik hjemsted på Vangedes bane ved Vejhuset. Første optræden som nysammenlagt klub er dog allerede i Boldklubben Vetos Fodboldstævne august 1921, hvor man møder Tårbæk. Først spiller man 2-2, derefter 0-0 i 2×10 minutters omspil og så taber man 0-2 senere på eftermiddagen i en ny omkamp. I 1925 køber man sit første klubhus – en aflagt husvildebarak. Lige uden for klubhuset lå en græsplæne, der også fungerede som cirkus- og markedsplads. Græsbanen var en del af en tidligere råstofgrav. Men banen var for kort – ca. 15 meter manglede til at SBU ville godkende den til turneringskampe. Så måtte medlemmerne i gang med skovl og trillebør for at forlænge banen til de rigtige mål. Men småt var det – ikke mindst klubhuset helt uden tekniske installationer. Sådan startede GVI – først noget senere bliver GVI en del af KBU – det rummer også sin dramatik. Ikke altid lige nemt at skifte partner.

Ugens 3 kampe for divisionshold = 3 sejre, 17-5 i målscore – de 3 kampe for drenge Øst = 3 nederlag, 2-16.

Fødselarerne : Nu træder årgang 07 ind som deltager på hold med holdkort, så de kommer med her !
24. august : Philip Grønbech Aagaard (12) – Benjamin Barber (21) – Robin Singh (21)
25. august : Joachim Blomsterberg (16)
26. august : Samy Marikh (13)
27. august : August Friis Møller (14) – Johannes Musumeci (19)
28. august : Carl Christensen (13) – Andreas Kaltoft (Fulton 14)
29. august : Frederik Mindegaard (10)

30. august : Alfred Linde Lauth (11)