Fodbold, Forside

Der findes nærmest ingen begrænsninger, hvis man vil have stillet sin spillelyst – altså gambling versionen. Sådan har det ikke altid været, og derfor lavede DBU i 1961 Talentturneringen. Få den historie og meget mere i denne uges udgave af Flaskepost fra P. God fornøjelse!

Artikelfoto: Ole Madsen scorer i 1962 et af sine meget sjældne hovedstødsmål – mod Malta. 

Vi rykker 55 år tilbage – til 1962 – dengang de alleryngste Supermasters, der i dag hedder M+55, så dagens lys første gang på Fødeklinikker. Nye klubber var kommet til hos KBU op til sæson 1962 – Bellahøj, Folehaven og Vanløse FDF. Bellahøj er via mellemstationen Tingbjerg en del af Brønshøj i dag. Folehaven lever ligeledes i dag – som en del af Pioneren, mens FDFerne ikke er på fodboldlandkortet mere. Til gengæld måtte man i 1962 sige farvel til en af de ”5 store” – AB. Dog ikke helt farvel, for selv om de formelt var udmeldt per 1. januar 1962, ville de på ekstraordinær vis deltage i KBUs turneringer med nogle ”sekundahold” – det ord stod virkelig at læse i formand Oscar Olsens skriftlige KBU-beretning – samt alle ungdomshold nogle sæsoner endnu.

Dommersituationen får en del ord med på vejen i 1962-årsberetningen. På papiret flot at 54 havde bestået DBUs dommereksamen. Måske knapt så flot, når man kunne læse, at der havde deltaget 70 i undervisningen, at 5 af dem var udeblevet til eksamen og at 11 af de fremmødte var dumpet. Flere af de, der havde bestået, havde faktisk dømt for KBU i forvejen – så kombineret med at langt fra alle af de nybeståede ville tørne ud for KBU som dommere, og at der stadig var mange afbud gennem sæsonen (ofte 15-20 % hver weekend), var der reelt dommermangel.

Året før havde DBU startet Talentturneringen. Ideen kom – fra Norge ! Det var især fordi man manglede kampe til tipskuponen, at turneringen kom. Spillerne skulle være 17-20 år gamle og man kunne både melde sig til som almindelig klub og som kombihold flere klubber imellem. Første finale sendt direkte i TV – Hvidovre slog Fynske Landklubber 4-2. Landsholdet – dengang havde vi kun herrer – spillede 9 kampe. Full house på hjemmebane i Idrætsparken med 6-1 over både Malta og Norge og 4-1 over Holland – og fynboerne kunne se Danmark besejre Curacao 3-1 i Odense. På udebane sejre over Malta 3-1 og Finland 6-1, remis 1-1 mod tyrkerne og så 2-4 mod Sverige og 1-4 mod DDR. Esbjerg dansk mester – københavnerne placerede sig som nr. 4 (KB), nr. 6 (Brønshøj), nr. 9 (B 1903). I 2. division Frem nr. 5, vi nr. 7 med 22 point i de 22 kampe og målscoren 33-31, B 93 nr. 8 og Skovshoved nr. 10 – Vanløse vandt så 3. division med KFUM som nr. 8, Rødovre nr. 10 og Fremad Amager nr. 11. I dag er Vanløse i Danmarksserien, KFUM i Københavnsserien og Rødovre i Serie 1 – de øvrige divisionsklubber i 2017; B 1903 og KB i dag via FCK.

HIK i 1962 på seniorsiden nærmest anonym – nr. 10 i Københavnsserien med 2. senior skilte sig desværre lidt ud, men ellers midterplaceringer i Mellemrække 1b, B1b og C1b. Ungdom den rene ynk hos de ældste og diamentralt modsat hos de yngste. Både Ynglinge (U19) og junior (U17) i B-rækkerne – sluttede her lige efter topduoen – vi stillede 3 hold i U19 og 4 i U17. Men så drengene (U15) Københavnsmester og 2. holdet nr. 2. De 4 breddehold sluttede med 2 rækkevindere, en 2. plads og en 3. plads. Også lilleputterne (U13) i A-række og med i øverste halvdel – vi stillede 7 lilleputhold (U13 og U12) ialt. Ole Madsen med i alle 9 landskampe og scorede i samtlige 9 – høj klasse. Oveni 3 kampe på Københavns Byhold. Anders Hey med på Alliancens hold mod Gremio fra Brasilien (2-3) og Henrik ”Arthur” Olsen med på Københavns udvalgte juniorhold.

Brønshøj Boldklub var nyoprykket i landets bedste række, 1. division, i 1962 og sluttede altså som nr. 6 . I vinteren op til den første kamp fik Brønshøj tilmed lys til sine træningskampe – det nye idrætsanlæg ved Tingbjerg åbnet med 2 grusbaner med lys. Lysstyrken meget beskeden – ikke mere værd end 8 Nefa-lygter (en rund cykellygtemodel, som nogle vil kunne huske endnu – men mange aldrig har oplevet og slet ikke kan forestille sig). Debutsejr 4-3 over OB i Idrætsparken – flere point kom ind undervejs. Ved forårets slutning ville nr. 1 løse billet til at deltage i Europa-Cuppen – datidens Champions League. Med 6 kampe, 11 point (dengang fik man kun 2 point for en vunden kamp) lå Brønshøj virkelig godt til. 2 af de 11 point var kommet i en udekamp mod AB. En kamp sent på dagen – så der var stor fare for, at det ville blive lidt for mørkt sidst i kampen. Løsningen lå lige for – der var jo installeret lysanlæg i Idrætsparken på det tidspunkt. Det kunne vel tændes. Den slags må man dog lige vende med modstanderen. AB var jo arrangør af kampen – så bestyrelsesmedlemmer fra AB får kontakt under kampen til Brønshøj og aftalt at tænde lyset i Idrætsparken til de sidste 20 minutter. Så langt, så godt – troede udeholdet Brønshøj. Kampen ender 3-1 til dem.

Men se om ikke hjemmeholdet AB protesterer efter kampen – ja, tro det om du vil : over at lyset var blevet tændt. De eneste, der nu øjnede lys forude var sikkert advokaterne. AB fik medhold hos i første omgang ”Fodboldens Byret”, Turneringsudvalget, og senere også i ”Landsretten”, DBUs Bestyrelse. Også sidste instans, ”Fodboldens Højesteret” i skikkelse af Ordens- og Amatørudvalget gav AB ret. ”Orden” var at lyset ikke måtte være blevet tændt – at AB som officiel kamparrangør kunne have tabt kampen, hvis de sidste minutter ikke havde kunnet spilles på grund af mørke, har næppe generet dem. Der skulle spilles om bestemte DBU. For Brønshøj betød det 3 kampe på under en uge – det var for hårdt og man tabte alle 3. AB har sikkert glædet sig – det må man da håbe, for forholdet til Brønshøj blev jo noget anstrengt den første tid derefter. Andre kunne også glæde sig – det var de mindre KBU-klubber. For Brønshøj besluttede, at deres andel af kampindtægten ved den ekstra kamp – ca. 7.000 kr. – skulle skænkes til de mindre KBU-klubber. Man kunne ikke forsvare at beholde entreindtægten for en sådan ekstra kamp mente Brønshøj. Behøver man skrive, at langt hovedparten af tilskuerne heppede på Brønshøj – men selv om de havde publikumsopbakningen, havde 80 % af spillet, fik (men desværre brændte) et straffespark, så tabte de.

9. juni 1949 stiftes i Menighedshuset på Vældegårdsvej Gentofte BoldKlub 49. Fodboldaktiviteterne skulle foregå på Gentofte Stadion og ud over fodbold startede Gentofte BK 49 også med kvinde-håndbold. Den første bestyrelse havde Politibetjent Børge Andersen, Stolpehøj 74 som formand, Afdelingsleder Erik Bergquist, Stolpehøj 66 som kasserer, Arne Sørensen som næstformand samt Carl Kristensen, Stolpehøj 70 som sekretær. De samlet 32 medlemmer trænede på Gentofte Stadion tirsdag og torsdag 19-21 med senior samt onsdag og lørdag 16-18 med junior. Man kunne melde sig ind via Gentofte Stadions forvalter E.M. Andersen. Klubben besluttede sig for at tilmelde sig Sjællands Boldspil Unions fodboldturnering frem for Københavns. Allerede året efter skifter man dog til KBU og skifter også navn – til Boldklubben Stadion. Første KBU-kamp er 3. september 1950, hvor Stadion i C-rækken besejrer Svif (SundbyVester Idrætsforening) med 3-1. 19 år senere tager Stadion navneforandring til Jægersborg BK – en beslutning truffet 12. november 1968 og meddelt KBU ugen efter. Klubben lægger ud under sit nye navn 29. marts 1969 hjemme på Gentofte Stadion mod Olympia. 1981 får Jægersborg råderet over eget klubhus – med adresse på C.L. Ipsensvej – en tidligere transformatorstation, der siden er blevet både udbygget og shinet op.

Ugens kampe spillet af 7 pokalhold = 7 sejre: U19drenge (BSV 5-1)+U17 drenge (Ølstykke 8-0)+U15 drenge (GVI 6-1)+U14 drenge (Rosenhøj 10-0)+U13 drenge (Vanløse 2-1)+U14 piger (FA 2000 6-2)+U13 piger (Hvidovre 3-1).

Fødselarerne :
7. september : Noah Andreasen (12) – Thomas Stavngaard (43)
8. september : Christian Dollerup (11) – Adam Sattrup (14) – Emil Kuhlmann Andersen (16) – Bjarne Jørgensen (57) – Jesper Riisgård Christensen (25)
9. september : Asger Stadil (16)
10. september : Storm Wulff (10) – Alexander Sargent Larsen (13)
11. september : Frederik Flamand (16) – Alexander Helin (16)
12. september : Victor-Emil Bret (16)

13. september : Frida Carlsson (12)