Fodbold, Forside

Vidste du at HIK var én af parterne i den første turneringskamp, hvor det var tilladt at benytte lønnede spillere? Få en del af historien om professionel fodbold i Danmark, set fra HIK-perspektiv i denne uges udgave af Flaskepost fra P. 

Artikelfoto: Stefan Grün scorer for HIK mod Kolding i vores første prof- divisionskamp. 

I gamle dage lavede man scrapbøger – selv voksne fodboldspillere gjorde det. Vi har Bent Kleins, der skildrer HIK for 60 år siden i 1957. Hver af divisionsholdets kampe omtalt med udklip fra en eller flere aviser. Starter med 3 træningskampe – vi lagde dengang for mod B 1903 (1-3), så Brønshøj (1-5) og slutter mod GVI (4-2). Turneringen startede mod Køge (1-3) fulgt af 2-0 over topholdet KFUM. 2.000 tilskuere så B 1913 fra Odense vinde hjemme 2-1 over os, før vi for det dobbelte antal tilskuere tabte ude 0-2 til Vanløse. Pressens dom: ”Hvad er HIK i grunden værd uden Poul Bech (forstopper, der var nået godt op i årene) og Ole Jensen (myreflittig midtbanespiller) ?” Så fulgte et med bæven imødeset opgør hjemme mod OB – men vi fik 1-1, og Pressen var der straks : ”HIK er ved at få et angreb”. Næste kamp også hjemme – 2-2 mod Horsens. Så ned på jorden igen – 2-6 mod B 93, 0-2 mod Brønshøj for så at rejse os med effekt : Køge sendt retur med 1-3. Og i pokalen tog vi til Viborg og vandt med en hel håndfuld, 5-0. Alligevel skiftede vi træner i sommerpausen – ny mand ved roret Ivan Jessen-Petersen med tilnavnet ”Jernmanden”. Selv tidligere 1. holdsspiller og kom fra en meget vellykket indsats som HIKs 1./2. ynglingetræner.

Ivan fik to opvarmningskampe – den første mod Skovballen vandt vi 4-2 og den blev såmænd spillet i Brædstrup – vores jyske venskabsklub. Så stod Fremad Amager på den anden side – og vi tabte 0-4. Første turneringskamp efter sommerferien gav 0-1 mod Brønshøj før vi tabte finalen i Gentofte-Pokalen med 2-3 til B 1903. Og hvem scorede så de to HIK-mål ? Jo, det gjorde Ole Madsen – han måtte ikke spille turneringskampe, men gerne privatkampe. Det var så hans første af utallige mål for HIK. Efterårsstarten på 0-1 mod Brønshøj fulgtes af 5 nederlag yderligere : 0-3 til Køge, 2-5 til Horsens, 0-2 til Næstved, 0-1 til B 1913 og 0-2 til Vanløse. Så to pokalkampe med succes – 4-3 over Nyborg og 2-0 over Herning før vi måtte bøje os og røg ud efter 1-2 til B 1913. Tilbage til turneringen – atter nederlag på nederlag : 0-3 til OB og 0-2 til Næstved. Ikke noget lykke-halvår for den nye træner. Kronet med 1-1 hjemme mod ÅB i kvalkampen og så 1-2 i Ålborg som rosinen i den mugne pølseende og samtidig farvel til Poul Bech som aktiv og holdet ned i 3. division. Poul fik på falderebet en kamp på Københavns udvalgte Unionshold med Bornholm. Måske samlet ikke så rar læsning; men vi kan godt røbe, at det næste år blev markant bedre, ikke mindst takket være Ole Madsen.

Mange så med spænding hen imod Danmarks første tællende turneringskamp, hvor det var tilladt at benytte lønnede spillere. Den dag, hvor der skulle kæmpes om point og kontant sejrsbonus i divisionerne. HIK brugte al sin snilde til at komme først her. HIKs hjemmekamp i 3. division mod Kolding IF på et velbesøgt – over 2.000 betalende tilskuere på Gentofte Stadion – en solrig 1. april 1978 kom til at starte lidt før de andre divisionskampe i sæsonpremieren. Dermed skrev HIK dobbelthistorie – var med i den første pengekamp i Danmark mod Herning og siden med i den første divisionskamp med professionelle spillere. HIK vandt 2-0 på mål af Charlie Petersen og Stefan Grün. Holdet bestod af 7 ”HIK-spillere” og 6 hentet udefra – Flemming Mortensen (Slagelse), Klaus Nørregård (KB), Charlie Petersen (Køge), Kurt Christensen (Skovshoved), Leo Christiansen (Frem) samt Benny Sydell (Rødovre).

Nu kunne man jo tro, at HIK havde været en af forkæmperne for at få professionelle tilstande i dansk divisionsfodbold. Det passer bare ikke. HIKs fodboldledere var rørende enige, da man i foråret 1974 første gang skulle stemme ja eller nej til et forslag om at tillade nonamatører – betalte spillere – i Danmarksturneringen. HIK stemte NEJ og gjorde det først og fremmest af frygt for at miste en del af sine egne bedste spillere til mere rundhåndede klubber frem for selv at høste frugten af års møjsommeligt ungdomsarbejde. Ud over dette forståelige – men noget egoistiske – argument forsøgte HIK også at se realistisk på problemstillingen. Kun en et hundrede procents professionalisme ville efter HIKs opfattelse give en mærkbar forbedring af spillekvaliteten, og det ville kun yderst få klubber have økonomi til. Dertil kom frygten for at miste det kommunale tilskud. At det var en ansvarsfuld fodboldledelse, der behandlede dette emne, understregedes af at det også indgik i argumentationen for at stemme nej, at betaling af spillere kunne forøge fristelsen til at forsømme uddannelse – og HIK ville ikke bidrage til at gøre fodbold til en social lavstatus-idræt eller –beskæftigelse i Danmark.

Der skulle komme til at gå endnu nogle år før proftanken fik flertal. HIK var indtil det sidste blandt de mest fanatiske modstandere af at indføre proffodbold, men HIKs fodboldledelse og bestyrelse kunne ikke undgå at se, hvor det bar hen. Forslaget ville blive vedtaget, og så ville man også være med fra start. HIK kom ikke blot blandt de 39 divisionsklubber, der vovede pelsen. HIK kom ganske enkelt først. Det var en meget fin vifte af spillere, HIK kunne præsentere på et velbesøgt pressemøde i slutningen af november 1977 i HIK-restauranten på Hartmannsvej. Med den rutinerede og stadig landsholdsaktuelle Flemming Mortensen i spidsen – udset til at styre midtbanen og selvskreven som anfører. Klaus Nørregård – far til Hjalte – udset til at kreere chancerne til angriberne. Men også flere af vore egne skulle have kontrakt : målmændene John Heegård og Poul Emil Petersen samt Stefan Grün, Per Garhøj, Klaus Granlund – hentet tilbage efter et kort visit i KB, – Steen Holm Hansen – hentet tilbage fra B 93 – og den ganske unge Brian Hansen.

100 år har HIK nu været KBU-medlem. Boldklubben Pioneren har været det 30 år kortere. Vi var 15 år om at komme ind i KBU, – det samme var Pioneren. De blev stiftet 10. april 1931. Her samlede den lokale præst K. Keiding en gruppe unge på restauration Gammel Østensgaard, Vigerslevvej – det var en Afholdsrestauration ! – for at stifte Vigerslev Gymnastik & Idrætsforening Pioneren (VGIF Pioneren). Den lå så yderligt i København, at man meldte sig til hos Roskilde Gymnastik & Idrætsforeninger og fik fodbold, håndbold, gymnastik og atletik på sit program. Klubben benytter en bane i Vigerslevparken, hvor Flaskekroen tidligere har ligget – et område som bønderne fra Vigerslev og Hvidovre efter sigende skal have kæmpet blodigt om retten til tilbage i 1772. Kroen eksisterer et stykke op i 1900-tallet. 1945 søger VGIF ind i KBU. Helt frem til starten af 50erne klædte man om i en bunker på den anden side af Vigerslevvej. 1954 ansøger klubben om tilskud til at opføre lokaler til at klæde om i, for der findes ingen lokaler i området, der kan stilles til rådighed for klubbens medlemmer. Ansøgningen afvises af Københavns Magistrat, der henviser til at søge bistand hos Københavns Idrætspark. I Vigerslevparken opstod senere Folehavens IK – som VGIF går sammen med i 1967, hvor man så antager det nuværende navn Boldklubben Pioneren. Det nuværende klubhus er kommet til i flere tempi – første fløj hejst på plads i 1979.


Pionerens klubhus som det ser ud i dag. 

For 25 år siden mødte Pioneren Brøndby i DBUs Landspokalturnering – kommer foran 1-0, men taber 1-16. Det er på det tidspunkt og i mange år fremover største nederlag i Landspokalturneringen. Michael Laudrup scorede i den kamp 5 og lagde op til andre 5. Noget unfair udlovede speakeren på Brøndby Stadion undervejs 1.000 kr. fra klubbens sponsor til holdet, hvis de kunne sætte ny scoringsrekord – den gamle lød på 13-1. Så sponsoren måtte op med checkhæftet. I dette efterår skal 3 af vore hold dyste mod Pioneren : 5. senior, Veteran og U13 drenge 05-5 (tilmed 2 gange – den første vandt vi uden kamp 17. august).

Ugens kamp var samtidig sidste tællende turneringskamp på HIK græs i år – U13 drenge 05 hold 4 slog AB Tårnby med 10-2.

Fødselarerne :
14. september : Victor Welløv Jensen (15) – Christian Wennevold (55)
15. september : Emil Møller (15) – Emil Fabricius-Bjerre (22)
16. september : Beate Braad (15) – Jesper Brahm (72)
17. september : Lise Carstensen – Valdemar Iversen (12) – Jan Carlsen (71)
18. september : Magnus Damgård (15)
19. september : Nikolai Boe-Hansen Dall (12)
20. september : August Kølle (16)