Fodbold, Forside

Ugens Flaskepost er en lille hyldest til de to velkendte “årgangsbrødre” fra Maglegårds anlægget. Ugebrevet tager således afsæt i fødeåret for dem begge – 1967. God fornøjelse!

Artikelfoto: Danmarks 5-målscorer mod Norge, Erik Dyreborg scorer ét af de fem. 

1967 tog vores 2 Maglegårds-herrer – Lars og Claus – deres første skridt til sikkert usigelig stolthed og glæde for deres forældre. HIK var på det tidspunkt slet ikke et tema for dem. Ingen af deres forældre spillede eller havde selv spillet i HIK. Først en del år senere kom HIK ind i deres verden – en verden, hvor HIK i dag optager en stor del af deres tid og opmærksomhed. For 50 år siden – i 1967 – kunne Københavns Boldspil Unions formand Oscar Olsen konstatere status quo på antallet af københavnske divisionsklubber – uændret 12, men der var jo sket en del rokeringer i skikkelse af op- eller nedrykninger. Kredsen udvidet med Hero, mens Rødovre nu var rykket ned og reduceret til Danmarksserieklub. I dag er Hero – nu som Gladsaxe-Hero – en Sjællandsklub, og vi er kun 8 københavnske divisionsklubber – FCK, Fremad Amager, Hvidovre, Brønshøj, Frem, B 93, Skovshoved og os – tilbage. For 50 år siden sluttede Skovshoved næstsidst i Danmarksserien. Det var AB, der blev danske mestre i 1967. Frem tog sølv, Hvidovre nr. 4, KB nr. 7, mens B 1903 sluttede på 11. pladsen og rykkede ned til 2. division, hvor B 93 som nr. 4, Brønshøj som nr. 9 og Vanløse som nr. 10 tog imod. I 3. division blev FB nr. 4, Fremad Amager nr. 5, KFUM nr. 6, HIK nr. 8 og Rødovre nr. 12 – så der er da sket nogen omvæltninger på de 50 år til i dag for københavnsk topfodbold. KFUM og FB er i dag Københavnsserieklubber og Rødovre i Serie 1.

På klubsiden blev Frederiksholm til AIK Frederiksholm fra sæsonstart, mens 1967 blev sidste år i KBU for Folehaven og Vanløse FDF. AIK Frederiksholm er i dag stærkt reduceret – er nu blot 3 stk. 7M-hold i de ældre aldersklasser – en hensygnende klub må man konstatere uden ungdom, senior og kvinder. Totaltallet for medlemmer i klubberne skulle man i 1967 ikke sammenligne med året før – for nu talte man kun de direkte fodboldspillende. For HIK lød tallet for 50 år siden på 405 under 16 år, 169 over 16 år og 93 passive – alle herrer/drenge, for pige/kvindefodbold lå endnu 5 år ude i fremtiden. De største klubber for 50 år var Hvidovre med 916, Frem med 890, B 1903 med 739, KB med 735 og B 93 med 608 aktive. I dag er der mere end 10 klubber med over 1000 aktive – for 50 år siden altså ingen.

Det bekymrede den københavnske fodboldformand, at antallet af udvisninger var steget med 25 %. Også bekymrende, at 2 ledere var idømt karantæne og 5 ledere var tildelt misbilligelse for utilbørlig optræden over for dommeren – det var jo netop lederne, der skulle gå forrest og med deres eksempler være med til at nedbringe antallet af advarsler og udvisninger. Og så var det for præcis 50 år siden at spillercertifikatet blev opfundet – det afløste licensordningen, hvor alle spillere skulle anmeldes og føres på kartotekskort hos KBU. I dag er vi tilbage til en form for spillerlicens, nu bare elektronisk, selv om det stadig hedder ”spillercertifikat” et lille stykke tid endnu. Det viste sig, at overgangen fra licenskort til certifikat gav KBU en pæn bødeindtægt for der var en stigning i konstaterede tilfælde, hvor spillerne i de aktuelle kampe ikke var spilleberettiget.

Reglerne i kampe fik også to markante nyskabelser. Der skulle nu benyttes benskinner i alle ungdomskampe – seniorkampe stadig undtaget i mange år frem til stor glæde for bl.a. Søren Lerby. Desuden måtte man nu indsætte en reserve i alle ungdomspokalkampe – men endnu ikke i turneringskampene. At man i dag kan skifte 3 ud og ind og have nærmest et helt reservehold siddende på bænken i divisionskampene – ja, det havde man ikke fantasi til at forestille sig for 50 år siden. Dommermanglen var ikke blevet mindre i 1967. 47 deltog i årets dommerkursus – 32 bestod. Man kunne omregne det til at hver 3. ikke kom igennem. Af de 32 var 18 startet som dommere for KBU – nu var kun de 9 tilbage ½ år senere. Heldigvis havde man ikke de store episoder med, at klubberne så selv måtte stille folk til at dømme en række kampe.

På det årlige Fodboldmøde i HIK 31. januar 1967 valgte man til A-spilleudvalg ud over nyligt afdøde Jørgen Silcowitz som formand, Niels Bertelsen og Flemming Stenså (kendt som tidligere lærer på Maglegårdsskolen). Til B-udvalget, der tog sig af 3., 4., 5. og 6. senior, valgte man Hans Hesselberg, Henning Brandtmar og Per Sørensen. På divisionsholdet måtte man i årets løb give 2 spillere karantæne for helt at udeblive til kampe !! Efter foråret indtog vi 9. pladsen i 3. division og da man 21. september tabte 2-6 til Slagelse indkalder man til krise-spillermøde. Det må have hjulpet med en opsang, for 15. oktober slår vi Viking i Rønne og bringer os i sikkerhed og sluttede altså som nr. 8. Både ynglinge (U19) og junior(U17) lå for 50 år siden i Københavns B-rækker, – drenge (U15) og lilleput (U13) i A-rækken. Lyspunktet var så afgjort U17s 1. hold – for det vandt sin B-række og spillede sig i pokalfinalen, som vi dog tabte 1-2 til Fremad Amager.

I 1967 kunne danske klubber for første gang deltage i Toto-Cup – en europæisk turnering, hvor kampene blev spillet i sommerferien og optrådte på mange landes tipskuponer. Landsholdet – ja de kunne opleve det sjældne syn, at en og samme spiller scorede hele 5 mål og sikrede Danmark en 5-0 sejr på udebane over Norge. Manden bag det kunststykke var Erik Dyreborg fra Frem og det skete 24. september for 50 år siden.

Nogle år gik det ifølge KBUs årsberetninger helt galt – det stod ned i stænger i længere tid. Kendes også her 50 år efter. Græsbanerne blev fuldstændig smadrede, – så et utal af kampe blev aflyst. Kunstgræs endnu ikke opfundet, og man ville ikke ty til at spille på grus. Så havde man besværet med at få kampene placeret på nye kampdage. Folkene på KBUs kontor lærte at indlægge friweekender undervejs for at kunne samle aflyste kampe op, og det løste en hel del. Andre år var der langvarige tørkeperioder – ikke mindst i juli, hvor græsbanerne jo gerne skulle renoveres, eftersås osv. udover at have hvile. Vand var livsnødvendigt her – og det var bestemt ikke alle år og bestemt heller ikke alle steder man måtte kunstvande. Det kunne være et meget sørgeligt syn – nærmest en stenørken – der mødte spillere og trænere efter en sådan tør sommerferie.


Den nordamerikanske shaman og medicinmand Bear Heart, der sikkert også kunne tage sig af at fungere som regndoktor.

Det med at have tørkeperioder kendte man også til i udlandet – til stor skade for både fodboldspillet, men sandelig også for hele fødevareproduktionen. Det skulle man ikke spøge med – forude lurede hungersnød. Efter en sådan længere tørkeperiode havde et land – vi nævner ingen navne – sendt sin lokale regndoktor på studierejse til England. Da han kom hjem kunne han begejstret berette om, at ”når alt andet kiksede, tegnede de nogle kridtstreger på græsset og lod derefter 23 mænd i spraglede dragter – en af dem kaldte de ”Hr. dommer” – løbe rundt efter en læderbold. Et kvarter efter styrtede regnen ned.”

I lighed med storklubber, der som tak for spillernes indsats giver dem en rejse til Østen, fumler ledende folk i Heimdals ledelse i 1960erne med planer om den helt store vidunderlige eventyrrejse, som skal bringe de 11 udvalgte spillere samt de 12 ledere og træner med respektive koner og børn bort fra Københavns kolde, våde og ækle klima – ud, hvor solen altid skinner (næsten) og hvor spirituosaen er billig. Planerne var endnu strengt fortrolige; men under påvirkning af 2 pilsnere røbede hovedkassereren Svend Åge Jørgensen til klubbladet, at han lige er blevet vaccineret mod pest samt mund- og klovesyge, og at turen – som medlemmerne selv skal betale – går med S-tog til ”The wild west”. Nærmere betegnet Skovlunde Stadion – og turens højdepunkt bliver en træningskamp mod de indfødte. Intet mindre kunne gøre det for 50 år siden.

Ugens kamp U13 drenge 05 hold 3 (”Serri”s hold), der vandt sin 5. sejr ud af 5 mulige med 2-0 over GVI i lørdags og har lagt sig på en solid 1. plads i rækken præcis midtvejs i turneringen.

Fødselarer :
21. september : Søren Buhl (47) – Leon Knøfler (72)
22. september : Oscar Pagels Lottenburger (17)
23. september : Christopher Jermin Anker (27)
24. september : Valdemar Blichfeldt (16)
25. september : Tore Strøm Rohde (10) – Adam Bjerg-Levin (10) – Samuel Nielsen (11)
26. september : Lone Falsig (formand) – Lucas Bitsch Sander (14) – Jesper Sølvberg (17)
27. september : Sophus Bach Friis (10) – Albert Heinild (11) – Nikolai Byrgesen (16)