Fodbold, Forside

Pigeafdelingen i HIK Fodbold har oplevet en eksplosiv medlemstilgang over det seneste år. Æren skal formentlig deles mellem en afdeling fyldt med frivillige ildsjæle, og så selvfølgelig Kvindelandsholdets flotte præstationer ved EM. I ugens Flaskepost får du historien om “damefodbolds” fødsel. God fornøjelse!

Artikelfoto: Et af HIKs første damefodboldhold. 

Årets store nyhed i KBU og DBU for 45 år siden kommer man ikke udenom var, at man for første gang havde Damefodbold – for dengang hed det damer og ikke som nu kvinder – på sit repertoire. Man lagde i København ud med 2 rækker. Men ikke bare på seniorplan gjorde damerne deres indtog på de græsklædte baner. Også i Dameynglinge, Damejunior og Piger var der oprettet rækker. Og ikke nok med det – man nåede sandelig i debutåret også at få spillet sin første unionskamp for damer. Ikke uventet mod naboen SBU – KBU vandt ikke (tabte 0-4) og undskyldte sig selvfølgelig med, at SBU kunne udtage sit hold blandt langt flere klubber og spillere end KBU havde mulighed for.

En ting ærgrede formanden for Københavns Boldspil Union midt i denne ellers positive tid, hvor man gik på jagt efter at få også den anden halvdel af menneskeheden interesseret i at spille fodbold. Der var stor stigning i både advarsler og udvisninger – det har næppe været i pigernes og damernes skyld. Særligt betænkeligt var det, at 14 ledere var tildelt kraftige advarsler for utilbørlig optræden over for dommerne. Der varsledes nye tider for ungdomsfodbolden. DBU havde udsendt et debatoplæg med helt nye tanker og ideer. Det var diskuteret og endevendt i mange udvalg og på mange møder – nu skulle man i gang med 2. runde af drøftelserne og forsøge at samle op på det hele. Atter hele vejen rundt i DBU, bestyrelse og udvalg og i Lokalunionerne – demokrati og medindflydelse er ofte tidskrævende. Danmark var også for 45 år siden ”Høringernes” land. En ting kunne man nok allerede konkludere – skulle blot nogle af de nye ideer realiseres ville det koste penge. Man måtte som læser af årsberetningen væbne sig med tålmodighed og se, om 1973 ville bringe en afklaring.

Normalt skulle man jo kunne stole på årstal. Det gælder dog ikke i fodbold. For KBU optog det år som ny klub AB 70 – de var altså 2 år bagud med sin KBU-deltagelse i forhold til sin stiftelse. Og 3 år efter skulle så B 72 dukke op, de 3 år for sent. En anden nykomling i 1972 var GKI – Gentofte-Klampenborg Idrætsforening. I KBU-sammenhæng en 100 % dameklub – så havde man set det med. De holdt sig i 2 år – så gik hele GKIs dame-fodboldafdeling ind i HIK. Udover GKI og AB 70 så var FIX United, SAS og Syd-Vest 3 andre nye KBU-klubber – alle 3 tilmeldt i damefodbold. HIK lå i 1972 traditionen tro for de år i bundregionen af 3. division – vi sluttede som nr. 10 og reddede skindet. 5 københavnere gjorde sig i landets bedste række, 1. division : B 1903 (nr. 2), Hvidovre (nr. 6), Frem (nr. 7), KB (nr. 10) og Brønshøj (nr. 11). Fremad Amager var eneste fra København i 2. division – blev nr. 10. B 93 vandt 3. division, mens Vanløse (nr. 4), Kastrup (nr. 6), vi (nr. 10) og Hero (nr. 11) havde gjort dem følgeskab i den netop overståede sæson. Hero er i dag en Sjællands-klub efter deres giftermål med Gladsaxe Boldklub i 1980. Eneste ændring i striben af københavnske divisionsklubber i dag i forhold til for 45 år siden er, at Vanløse og Kastrup nu ligger trinet under i Danmarksserien, mens Skovshoved – der for 45 år siden blev nr. 2 i Danmarksserien efter Dalgas – i dag er rykket 1 trin op den modsatte vej. Dansk klub-divisionsfodbold er i høj grad konservativ.   

HIK stillede 6 seniorhold i 1972, men var stadig ikke moden til at stille op i Old Boys, selv om der i 1972 nu var 3 rækker for ældre herrer. Og sandelig om ikke vi vandt med vores 4. senior – A-rækkens pulje for divisionsklubber. Det var så også eneste HIK-rækkevinder. Ungdom – det så ikke godt ud. Lyspunktet var, at vi var bedst i de yngste rækker, men det ville jo tage nogle år at få dem op. Ynglingene (U19) var dog i bedste række, men tæt på at være eller var bundprop med alle 3 hold – junior (U17) lå i B-rækken med alle sine 3. De 4 drengehold (U15) sluttede næstsidst i A-rækken med de to øverste og midt i B-rækkerne med hold 3 og 4. Hos de yngste, lilleputterne, stillede vi med 6 hold i U13/U12 – indtog midterpladser i de bedste rækker med dem. Og så vandt de kommende HIKere GKI i deres og damefodboldens debutår DameSerie 1.

Den første omtale af netop damefodbold var tilbage fra maj 1902 – 70 år tidligere – hvor Idrætsbladet bringer en beskrivelse af, at der på KBs bane har været en usædvanlig kamp. En damefodboldkamp, idet et hold af fodboldspillende damer fra Odense har spillet mod en (for eftertiden ukendt) københavnsk damefodboldklub. Først på en meget lille bane over 15 minutter – ender 6-2 til de fynske damer. Dernæst 15 minutter på normal bane – det ender 1-1. Det skrives, at tilskuerne havde meget fornøjelse af det usædvanlige skuespil, der viste at unge raske kvinder kan have lige så megen fornøjelse af spillet som de mere robuste unge mænd. Det skulle så tage DBU 70 år at erkende det.

Klubben Lejerbo stillede i starten af 1970erne op med kun ungdomshold – ikke mindst huserede man i indendørs fodboldstævner rundt omkring i København og omegn. Omkring 90 % af spillerne var elever på den lokale Skolen Ved Sundet. Skolen udpegede Overlærer Espensen – der efter sigende engang skulle have spillet på landsholdet, uden at det har kunnet bekræftes af DBUs landsholdsdatabase – til at være den, der stod for Skoleholdet til Ekstrabladets årlige turnering. Han byggede holdet op omkring målmanden Alex Nielsen fra Fremad Amager – ham fik vi som senior senere glæde af i HIK – samt en håndfuld rigtigt gode juniorspillere fra Sylvia. Men skoleholdet var klinisk renset for spillere, der gik i Lejerbo. Sagen bliver taget op i Lejerbo – klubben var bestemt ikke tilfreds med, at ingen af dens spillere var kommet på den lokale skoles udvalgte hold. En af klubbens juniorspillere, Jens Jakobsen – en af de to bagmænd bag klubbens stiftelse – gik til den strenge Overlærer og meddelte ham, at han kunne sætte et hold af resterende spillere fra skolen, som kunne slå det udtagne skolehold ! Hr. Espensen tog udfordringen op – det passede jo fint med en træningskamp, inden man skulle spille den første rigtige kamp i turneringen. Det udfordrende hold, som bestod af lidt yngre spillere, mødte op i Lejerbo-trøjer og kørte fuldstændigt rundt med det udvalgte skolehold i første halvleg. Efter pausen byttede Overlæreren lidt rundt på holdene og her måtte Jens lide den tort, at komme til at spille mod sit eget hold. Man er vel ikke Overlærer for ingenting.


Axel Nielsen i aktion.

De første fodboldregler bestemte følgende om de mål, der skulle spilles med og scores på : I hver ende på mållinjen oprejses et ”mål” bestående af 2 lodrette stænger omtrent 25 fod fra hinanden og med en snor udspændt mellem sig i 8 fods højde. I dag er snoren i Fodboldloven § 1 erstattet af en vandret overligger og både målstænger og overligger skal være lavet af godkendt materiale – træ eller metal i praksis – og de må ikke være til fare for spillerne. Men man slår sig altså på dem, hvis man ramler lige ind i dem – det er så åbenbart ikke nok til at være farlige. I dag er kravet at indvendig afstand mellem stænger på 11M-målet skal være 7,32 meter og afstand jord til overligger 2,44 meter, ligesom ingen af stængerne må være over 12 cm brede og de skal være hvide ! Vi har mange mål i HIK – men ingen hvide, så vi må nærmest bede til, at fuglene indimellem forbarmer sig og afleverer en lille klat hist og pist. Oveni hedder det, at målene ikke må kunne vælte, ikke må kunne rykke sig under kampen, og at hjul skal være sat mindst 22 cm fra målstangens bagkant. Ordnung muss sein.

Ugens kamp må deles af U15 drenge 03 hold 3 og U18 piger – begge har max-point. Drengene efter 5 af deres i alt 7 kampe, – yderst tæt på at blive rækkevinder, pigerne efter 2 af deres 4 kampe og del af meget tæt top 3 i den enlige københavnske U18 pige-række.

Fødselarerne :
5. oktober : Johannes Bonnesen (13) – Gustav Bryld (17) – Thomas Skov Sørensen (18) – Bjørn Moe (49)
6. oktober : Anna Therese Kroman (14)

7. oktober : Jonty Armstrong (10) – Emil Bloch Thomsen (14) – Txomin Kruger-Johnsen (15) – Carl Lange (19)

8. oktober : Alexander Rinder (14) – Carl Nielsen (22)

9. oktober : Christoffer Alsøe (12) – Oliver Reichardt (17)

10. oktober : Johan Overgård Vinther (21)

11. oktober : Mads Obling (10) – Emil Dybdal Schou (11)