Fodbold, Forside

De første år efter overgangen fra amatør- til professionel fodbold, kan man med rette sige at forholdene endnu ikke var så professionelle endda. Få historien om Boldklubbens Frems tur til Frankrig, og mød HIKs hidtil eneste kvindelige A-landsholdsspiller, Lise Andersen, i denne uges udgave af Flaskepost fra P. 

Artikelfoto: Lise Andersen – HIKs hidtil eneste A-landsholdsspiller på kvindesiden. 

1977 var der ikke meget at råbe Hurra for i københavnsk fodbold. De københavnske topklubber havde ikke haft et jubelår. Det endte med status quo i antallet af københavnere i 1. division og 2. division, men 2 nedrykkere fra og ingen oprykkere til 3. division. HIK havde i allersidste kamp klaret sig fri af nedrykningen i 3. division ! Heller ingen DM-titler i Ynglinge-DM til KBU-klubber og hos Damerne måtte begge Frederiksberg-klubberne – FB og Mariendal – rykke ned fra DBUs række. Ny KBU-deltager i Damernes DM-række fra KBU blev Syd-Vest. I listen over KBU-medlemsklubber blev det til et goddag til Prespa, men også til et farvel til Velo. Lyspunkter var der dog : Det gik godt i opgørene mod Skånes Fodboldforbund for Ynglinge og Junior – 2-0 til Ynglinge, 3-2 til Junior. Damerne kunne også berette om sejre på det nationale plan – både Lolland-Falsters og Fyns udvalgte elite havde måtte se KBUs amazoner sejre 1-0 i 1977. Optimismen kunne dog ikke få lov til på damesiden at nå helt op i himlen – man havde også deltaget i en Nordisk Hovedstadsturnering – og det havde givet nederlag mod både Oslo og Stockholm og blot uafgjort mod Helsingfors.

Talentturneringen havde en KBU-klub sat sig på som den endelige vinder – B 1903. På seniorsiden havde man måtte udvide, så der nu også blev dystet i en D-række – i dag ville det svare til Serie 6. Vi havde vores 6. senior med her – sluttede som nr. 3. Man have drøftet dommersituationen – fra næste sæson ville København komme på linje med øvrige Lokalunioner, for også i KBU ville man nu indføre km-godtgørelse. Ikke for dommernes løbne km, men for deres transportvej til og fra kampene. KBU havde besluttet, at ondet skulle fordeles ligeligt over alle kampe – solidarisk afregning. Står stadig ved magt. Ellers havde det store tema været drøftelserne om indførelse af betalt fodbold i Danmark. DBU havde indkaldt til ekstraordinært Repræsentantskabsmøde og her gennemført en vejledende afstemning. Klart flertal – så man var sikker på, at det ville blive endeligt vedtaget i 1978. Også KBU havde på den baggrund indkaldt til ekstraordinært Repræsentantskabsmøde – inden DBUs. Også her flertal for betalt fodbold under en eller anden form – dog ikke lige præcis DBUs forslag. Det havde fået et flertal af KBUs bestyrelse til at stemme imod på DBUs møde.

HIKs divisionshold opnåede i sine 30 divisionskampe – i en tid med 2 point for en sejr – 26 point og målscoren 43-44. Rødovre og FB var de to dumpepetere fra 3. division. Vi stillede 6 seniorhold – alle 11mandsspillende, for 7mands var endnu ikke opfundet. Vi havde taget mod til os og tilmeldt et Old Boys-hold et par år forinden – det var stærkt på vej frem og vandt 3. bedste række i 1977. Der var oprettet en Veteran-række – men HIK ikke så langt fremme i skoene, at vi turde være med. På ungdomssiden gik det ikke pralende – kun de ældste, ynglingene (U19), var i A-rækken, alle øvrige i B-rækken på nær 3. og 4. lilleput (U13). Der var nu kommet miniputter (U11) til – 11mands – uden at vore 4 hold gjorde meget væsen af sig. Damerne sluttede som nr. 4 i bedste københavnske række og havde et pigehold (U14) som vedhæng. HIKs klubblad yderst primitivt – et på klubbens kontor stencileret lille 8-siders uden fotos og reklamer. Vigtigste fodboldnyhed i årets første nummer lød : ”Efter en lang sæson holder fodboldafdelingerne pause og lader op til næste år. Vi håber på bedre held med afslutningen for 1. holdet næste sæson ….”. Senere på året kunne vi råbe stort HURRA – vi fik endnu en landsholdsspiller. Efter først 2 kampe på Københavns udvalgte hold – 2 sejre, heraf som den enlige målscorer i 1-0 over Fyn – debuterede Lise Andersen på det danske damelandshold, der ude slog Finland 1-0. Placeret som højre wing – og se om ikke debutanten scorede sejrsmålet. Vi havde også Per Garhøj og Tom Søndergård med på Alliancens hold, der mødte et udvalgt hold af danske proffer fra det britiske (tabte 2-4).

Året efter fik vi som ventet vedtaget proffodbold i Danmark. Som dansk pokalvinder 1978 skulle Frem om efteråret spille Europa Cup for Pokalvindere. Havde trukket Nancy Lorraine – de franske pokalmestre. På det franske hold spillede Michel Platini – men han havde været skadet og derfor fraværende på banen, da den første kamp blev spillet i Valby Idrætspark. Frem havde derfor sensationelt vundet 2-0. Frem fløj til udekampen med en pæn portion optimisme. Interessen fra ikke mindst den franske presse var stor – Danmark havde jo selvsamme forår sagt ”ja” til at sige amatørismen farvel. Journalisterne ville straks høre Frems træner, Jimmy Strain, hvordan han så på mulighederne i returkampen. Det kunne de nu hurtigt glemme – Frems formand, Sven Petersen, måtte beklage, at det ikke var muligt. Træner Strain var ikke med – han havde ikke kunnet få fri fra arbejde ! Franskmændene undrede sig – men kunne de så få et par minutter med landsholdsspilleren Lars Larsen ? Igen måtte formand Petersen beklage. Lars Larsen kunne ikke lide at flyve, så han var på vej med toget og ville være fremme sent på natten. Franskmændene undrede sig endnu mere – men så midtbanestrategen Jacob Rosander – kunne de så få en kommentar fra ham. Formand Petersen måtte for tredje gang beklage – nej, det var ikke muligt. Jacob Rosander var en god kammerat, så han syntes det var synd for Lars Larsen, at han skulle rejse alene med toget. Så han havde også taget toget. Så gik de franske journalister. De havde nu et indtryk af den danske udgave af professionel fodbold. Frem tabte kampen 0-4 og var dermed ude. Adskillige år senere er den navnkundige AGFer John Stampe citeret for følgende udtalelse ”Internationalt flyttede dansk fodbold sig ikke de første 6-7 år efter 1978. Det var rent spild af både tid og penge”.


Frems Lars Larsen, der altså led af flyskræk. 

Ny klub i 1977 var Firkanten – men de skulle nu ikke nyde noget af KBU. Formålet med klubben var at skaffe idrætsfaciliteter til ungdommen på Nørrebro. Det skulle blive et meget langt og sejt træk – som vel først stiftelsen af Nørrebro United fik klaret. Firkanten var skabt på et ideologisk grundlag, – solidaritet var nøgleordet. Først i 1983 blev Firkantens Boldklub deltager i KBU – med i damerækken og måtte spille sine hjemmekampe på Kløvermarken langt fra Nørrebro, der ikke rummede en eneste fodboldbane. I 2004 kommer et herrehold fra Firkanten på banen hos KBU – i dag er de kun med i 7M Old Boys Mester eller som det hedder nu M+32 M 7M. Der har aldrig deltaget en Tokanten i københavnsk fodbold, men i 1945 bliver Sundby KFUMs fodboldafdeling tilsluttet KBU. Klubben måtte dog ikke i KBU hedde Sundby KFUM og spiller derfor under navnet ”Trekanten” – inspireret af “KFUM-trekanten” – indtil 1970 hvor KBU endelig giver tilladelse til at spille under navnet Sundby KFUM.

Der optræder også en “Trekanten” som medstifter af Valby Boldspil Union i 1913 – ikke mindst med tegner Holm, Trekantenog Fernando Schmidt, Fremad Valbysom meget engagerede personer i stiftelsen. Den “Trekanten” har ikke noget med Sundby KFUM/Trekanten at gøre. Og så har vi haft et spillested, der hed Trekanten – de ca. 1,4 hektar, der lå mellem Jagtvejen og Nørre Alle tæt op ad det gamle AB, kun adskilt af en vej, der oprindelig hed ”Lortevejen” fordi det var den vej hestevognen med latrintønder i gamle dage kørte og tabte lidt indhold undervejs. Trekantens opvisningsbane indvies 16. maj 1939 med dertil hørende omklædningshus med en kamp HIK mod de øvrige klubber i Fælledsammenslutningen, der skulle have rummet 36 klubber på det tidspunkt og blandt dem var altså HIK. Dog undgik HIK at møde spillere fra ØB og KFUM, der begge havde vigtige turneringskampe få dage senere. Idrætten blev sagt op på Trekanten igen 30/4 1954.

Ugens hold U19 drenge 2, der besejrede Jægersborgs 1. hold med tenniscifrene 6-2.

Fødselarer :
19. oktober : Anders Krause-Kjær (12)
20. oktober : Elisabeth Levy (14) – Julius Callsen (11) – Christopher Friis-Hansen (25)
21. oktober : Vincent Høm Lindhardt (12)
22. oktober : Emmy Kronborg (13) – Steen Brandtmar (65)
23. oktober : Alberte Glahn Andersen (16) – Alexander Hey Mærsk (14) – Gustav Jensen (15) – Ulrik von Freisleben (55) – Jan Vagn Jensen (65)

24. oktober : Daniel Kjersgaard (14)