Fodbold, Forside

Ugens Flaskepost flyder os tilbage til 1982, hvor HIKs juniorhold under træner Erling Rydbirk (flyvende på billedet) vandt junior KS. 

Fodboldsæsonen 1982 – for 35 år siden – betød, at KB efter 30 år i 1. division måtte se sig nedrykket til 2. division. Alligevel betegnede formand for Københavns Boldspil Union Kjeld Hjorth 1982 som et sportsligt godt år for KBU. Han var åbenbart mere tilfreds med bronzemedaljerne til B 1903 end utilfreds med KBs nedrykning. Glæden kunne selvfølgelig også begrundes i, at både Frem og Brønshøj rykkede op fra 2. division – 2 op og 1 ned var vel heller ikke til at kimse af, når det nu handlede om landets bedste fodboldrække. KBU mistede Rødovre som divisionsklub, men fik Dragør som ny – rykkede op fra DanmarksSerien på reglen om at være bedste oprykningsberettigede hold, for det var en kendsgerning at 2. hold fra allerede divisionsklubber formåede at placere sig over dem uden at reglerne levnede dem mulighed for at rykke i divisionerne.

De nye skud på fodboldstammen – Junior-DM og Junior KBU/SBU-fællesrækken – kunne man kun betegne som en succes set fra KBUs side. KBUs hold i J-DM klarede sig fint, og HIK vandt den første J-K/S-række med årgang 1966 suppleret af et par ”1967-babyer”. Hos damerne atter bronze til Rødovre – og KFUM rykkede op i Dame-DS. Sportslig succes også ved DBUs Ynglingestævne og Juniorstævnet for 14-17 årige – begge vandt KBU. Skåne og Hamburg blev også besejret. Eneste malurt i bægeret var, at Drengene ikke var havnet i top-3 ved deres landsstævne. At både Damerne med deres udvalgte hold og Damejunior ved DBUs Landsstævne havde tabt alle kampe måtte man ligesom vænne sig til. Undskyldningen ”vort fysiske handicap var for stort” – heller ikke trøstende ord skulle der mangle til de unge piger ”vi håber det bliver bedre, for vort udvalg og trænere gør stadig et godt arbejde”. Der lå ikke trænerfyringer lige om hjørnet til de, som KBU havde sat i spidsen.

På udvisnings- og advarselssiden gik livet sin vante – og utilfredsstillende – gang. Lidt tvivl kom dog de anklagede til gode dette år – var der tale om en stigning i den voldelige tendens, eller skyldtes de stigende tal, at dommernes kurs var blevet strengere ? Det skulle dog ikke forties, at der måtte gøres en indsats. Dommersituationen også ved det velkendte – få til eksamen, endnu færre tilmeldte sig efterfølgende parat til at dømme i KBU og en støt afgang af ældre dommere. Situationen stadig foruroligende. Kursusaktiviteten havde bredt sig nedad – nu var der kurser i minifodbold, ligesom der havde været afholdt weekendstævner med succes. Foreningen af Lokalunioner havde nedsat et Kursusudvalg, der bl.a. skulle komme med oplæg til lederkurser, der kunne gennemføres lokalt.

HIK i 1982 – jo da, det gik vel egentlig rimeligt og fremad i roligt tempo. Vi havde måttet trække 4 hold undervejs i turneringen – 4. junior (U17), 3. drenge (U15), pigerne og 4. miniput (U11) – nøjagtig som i år (i 2017 Senior 2+5, U15 drenge 2 og U13 piger 3). Vores divisionshold var havnet midt i 3. division som nr. 8 og så havde vi det år vores 2. senior helt oppe i Danmarksserien, hvor de sluttede som nr. 12. De øvrige seniorhold lå i lave rækker – vi havde tilmed 6. senior med i Københavns allerlaveste række, D-rækken. Her gjorde de en overmåde fremragende figur; vandt samtlige 22 kampe og sluttede med målscoren 148-34 – i snit sejr på 5 overskydende i hver kamp. De gamle havde vovet sig ud – Old Boys nr. 5 i næstbedste række, og så vandt vores Veteraner den 3. bedste række (var nu samtidig Københavns laveste)! På ungdomssiden var både Ynglinge (U19) og junior (U17) i fællesrækken for København og Sjælland. Junior vandt og blev derved nr. 5 i København, mens Ynglinge samlet indtog 7. pladsen blandt de udvalgte københavnere. Både drenge (U15) og lilleputter U13) havnede lige under midten i Københavns bedste række som nr. 7 i København. Vi gennemførte med 11 ungdomshold i 11M samlet – dertil 4 hold i miniput (U11) og microput (U9) ligeledes i 11M. Damesiden stillede 2 hold i 11Mands – mens det enlige tilmeldte pigehold altså bukkede under midtvejs i turneringen.

Henrik ”Store” Larsen var året før debuteret på Danmarks Drengelandshold (svarede til U16) og skulle sammen med Søren Nygård Andersen og Micki Finkielmann fra samme årgang 1966 året efter spille fremtrædende roller på Danmarks U17 landshold, men altså ingen landskampe i 1982 til HIKere.

I maj 1902 startede en ny avis – Hellerup Avis. Den bragte i et af sine første numre en større artikel om ”Bølleoverfald ved ”Slukefter” – 4 unge hørende til Hellerups kendte ansigter, ikke mindst kendt fra HIK, overfaldet af 20-25 bøller fra København”. I næste nummer rettet til, at bøllerne var ”en snes unge arbejdere”, der havde rottet sig sammen mod sønner af Hellerups hæderlige familier. De unge arbejdere havde følt sig groft chikaneret af især en af de unge HIKere, der nok har været lidt vel overrislet. Det var meget uheldigt fandt HIKs daværende formand, professor Prydtz. Dels var han svoren tilhænger af Afholdsforeningen Blå Kors, dels meget religiøs, hvilket havde fået ham til at forbyde al sportsudøvelse på HIKs baner i kirketiden. Han meddeler 17. juli 1902 i et formands-dekret, at kredit og spirituøse drikke forbydes fra dags dato i HIK. Alkohol og fodbold har været et tema mange gange op gennem årene i HIK – kunne det tillades at man fra HIKs kiosk solgte øl til tilskuere og måske til spillerne efter kamp? Der blev gradvist lempet lidt hist og pist i HIK, for Professoren blev ikke genvalgt, men HIKs udsalg i vores første klubhus 13 år senere på Phistersvej blev dog med titel af te-restaurant. Og samtidig blev det besluttet, at alkohol under enhver form er bandlyst på Phistersvej. Hvornår dette forbud formelt er opløst siger historien ikke noget om – det er gået stille af.

KFUMs Boldklub har haft det til fælles med HIK, at de – for dem i mange år – ikke måtte spille i kirketiden. De har også haft kontroverser med alkohol. I første omgang godkender KFUMs Centralforening, at pigejunior kan spille i trøjer med ”Jolly Cola” i 1976. Året efter, at 1. holdet kan spille med ”Samson Transport”. Men da det i 1978 tegner til, at man vil indgå kontrakt med en nærliggende kro, så får det KFUM Centralforeningens Hovedbestyrelse på banen. De overtager sponsoratet mod at klubben spiller i ”rene trøjer”.

Øl har dog også sat positive aftryk på fodbold. Der blev spillet fodbold i København en del år før 1900. Også i provinsen dukkede fodbold op – det gjaldt også på Bornholm. Ikke bare i den lokale storby Rønne, men også i Nexø. Det første rigtige fodboldklubhus i Nexø – ja, det var en øltønde i overstørrelse. Den havde været anvendt på en fiskeriudstilling i 1910 – da udstillingen var ovre blev tønden installeret som omklædningsrum. Her kunne en snes spillere hygge sig på to bænke og med en bruseanordning med koldt vand, der skulle hentes i en spand fra den nærliggende brandhane. Økonomiske problemer gjorde dog, at øltønden allerede efter 4 år måtte rulles hen til tennisbanerne – tennisspillere var også dengang mere velstående end fodboldspillere. Først i 1933 kom et lille fodboldklubhus – med en enkelt bruser og stadig kun koldt vand. Naboen var kirkegården – måske ikke lige det sjoveste sted at hente en vildfaren bold under træning eller kamp.

Også Dragør Boldklub har gjort brug af en øltønde. De opførte i 1911 deres første lille klubhus – nærmere et træskur – på Drogdensvej. Det blev udbygget i første omgang med en kahyt fra et gammelt orlogsskib før man udvidede med et lille baderum i skikkelse af en stor Carlsberg-øltønde sat på høje pæle. Det fandt man dog ikke fint nok til udeholdene, så de henvistes til at klæde om på Elisenborgs keglebane.

Ugens hold U13 drenge årgang 2005 hold 5, der sluttede deres sæson og træner Karl Magnus Achen´s første halvår som træner af med flotte 10-1 over Rødovres 1. hold på hjemmebane.

Fødselarerne :
2. november : Harald Jensen (13) – Thomas Moll Berg (13) – Daniel Wagner (13) – Carl Johan von Lowsow (14)
3. november : Joachim Bang (16)
4. november : Flora Thorø (13) – Joel Schütze (13)

6. november : Ziggy Hvidt (11) – Mathias Stidsen (11) – Jaykob Garcia (13) – Villas Spliedt (15)
7. november : Marius Kaule (10) – Hubert Jensen (11) – Villads Welløv (12) – Martin Andersen (21)
8. november : Callum Reynolds (12) – William Tranberg (16) – Erik Luplau Larsen (74)