Fodbold, Forside

Ugens Flaskepost tager os tilbage til EM-året, hvor Danmark som bekendt sikrede sig guldmedaljerne efter at være blevet trukket hjem fra ferie. Helt så glade dage var der ikke i HIK. God fornøjelse!

Artikelfoto: Divisionskamp mod Fremad Amager på det gamle Phistersvej mod Fremad Amager i 1992. 

HIKs 1992 – 25 år tilbage – var et noget turbulent år. Og det gjaldt hele HIK – ikke kun fodbold. Tydeligst afspejlet i, at vi afholdt 2 generalforsamlinger det år. Den første – den ordinære – i HIKs restaurant på Hartmannsvej 19. marts. Den anden 29. oktober – den ekstraordinære – foregik i Maglegårdsskolens gamle drengegymnastiksal i stueetagen. Man havde lidt problemer med at få dem indkaldt – for man havde måttet nedlægge klubbladet. I stedet udgav man et foldet A4-ark som ”Medlems-orientering”. Her kunne man læse årsagen til det manglende klubblad – det var selvfølgelig økonomi. Bladet havde i 1991 kostet HIK 100.000 kr. – de penge kunne man rigeligt bruge til sportslig drift i stedet. Man havde opgivet at udsende Medlems-orienteringen med posten – der skulle virkelig spares, så en portoudgift på 8.000 kr. for at få sådan noget ud med posten ville man ikke spendere. Man måtte selv hente Orienteringen for den var lagt frem på hylden foran Klubbens kontor i Tennishallen. Her måtte så fodboldspillere, håndboldspillere, ishockeyspillere og de tennismedlemmer, der kun spillede udendørs, så troppe op og tage et eksemplar. Riget – i hvert fald HIK – fattedes penge. I marts lagde man op til at der skulle vedtages en afdragsordning for de af HIKs daværende 4 sportsgrene, der havde overskredet deres 1991-budget. Håndbold og ishockey ville få særlige lempelige vilkår – de kunne afdrage over et par år. Men man skruede bissen på – lå ishockey ikke i Elitedivisionen efter 1992 og håndbold ikke i 1. division med herrerne, ja så ville de få væsentlige mindre budgetter den kommende sæson.

Det skulle blive værre endnu henover 1992 – så i oktober skulle man tage stilling til følgende meget lakoniske besked ”Generalforsamlingen bemyndiger HIKs bestyrelse til, efter bedste skøn, at administrere og fordele HIKs indtægter mellem de enkelte afdelinger, uanset at det måtte kunne medføre at en eller flere af klubbens afdelinger fratages muligheden for at få opfyldt/bevaret sit sportslige ambitionsniveau”. Det var, hvad den ekstraordinære Generalforsamling handlede om. Man bragte en indtrængende appel til tennisafdelingens medlemmer : Meld jer under fanerne for derigennem aktivt at være med til at løse presserende opgaver. Meget lig den slags kampagner, vi har oplevet her i november for at få folk til at engagere sig og stemme til både kommune- og regionsrådvalget.

Medlems-orienteringens lille foldede ark havde kun én sportslig artikel – og den stod fodbold for. Her bragte man kampprogrammet for den kommende forårssæson i 1. division. Og hvor og hvornår ville man så spille sine divisionshjemmekampe i 1992 ? Såmænd på Phistersvej lørdag kl. 15.00 – de gæstende hold ville være Nørre Åby, Herfølge, Horsens, Helsingør, Brønshøj, Esbjerg og Fremad Amager. Man var meget opsat på, at der skulle gang i butikken – så man agiterede for at anskaffe sig et reklameskilt på Phistersvejbanens gelænder. To af de aktive spillere på divisionsholdet – Per Mouritsen og Keld Espersen – skulle stå for den side af sagen. Klubbladet kom en enkelt gang i 1992 – det var i forbindelse med den ekstraordinære Generalforsamling i oktober. Selv om bladet var på 16 sider var det så til gengæld helt blottet for så meget som ét ord om fodbold. Var man taktisk krøbet i flyverskjul ?


Årets sensation 1992 – bilen, hvor dørene åbnede opad. 

1992-fodboldsæsonen havde engageret 402 fodboldmedlemmer – heraf de 279 i ungdomsafdelingen. Vi havde medlemsmæssigt bundet i 1990 og var nu med små skridt på vej op igen. Vi var i forhold til i dag meget aktive i seniorafdelingen. Udover divisionsholdet havde vi 2. senior helt fremme som nr. 3 i Københavnsserien, 3. senior lå i Serie 2, både 4. og 5. senior i Serie 3 og så havde vi et 6. senior i Serie 5 (det blev godt nok sidst, men gennemførte). Sammenlign det med det vi kan præstere til næste forår : 2. senior og 3. senior begge i Serie 3 og så et enkelt (måske 2) 7M-hold som 4. og måske 5. senior. Damerne spillede 11M i 1992 og klarede en 9. plads i Københavnsserien. De ”gamle” stillede både Old Boys, Veteran, Superveteran og Masters – alle i 11M. Til foråret 2018 kan vi til sammenligning præstere Old Boys i 7M, Veteran i 11M, men ingen Superveteran eller Masters. Ungdom yderst spartansk for 25 år siden. Vi stillede et enkelt hold i Ynglinge (U19) og et enkelt hold i Junior (U17) – yderst langt fra at deltage i de finere elitære rækker. Fulgt op af blot 2 drengehold (U15) – i næstbedste københavnske geled – og 5 lilleputhold (U13), hvor det bedste som eneste HIK-ungdomshold lå i bedste københavnske række. På pigesiden formåede vi at stable et damejunior (U16) på benene og så som årets lyspunkt et pigehold (U14). For det vandt som eneste HIK-hold sin række – med maximale 14 point for sine 7 kampe og målscoren så imponerende som 63-5 (i snit 9-1 i hver kamp !)

Hvad vi var meget langt fra i 1992 at være del i – en oprykningskamp – havde Posten oplevet 2 år før. Længe lå klubben med i oprykningsræset i KBUs rækker. Sæsonen var forløbet fint, så man ville gerne slutte af med manér – et weekend-ophold på Lalandia for spillere, ledere og koner/kærester. Afrejse Valby Station lørdag 2. november kl. 15 – hjemad igen søndag kl. 11. Der var rygter fremme om, at man måske skulle ud i en oprykningskamp – så man besluttede at kontakte KBUs kontor. Her afkræftede man rygtet med ordene ”I kan roligt tage af sted på jeres weekend-ophold – hvis det ender med oprykning til jer, er der andre som har afgjort det for jer”. Den besked – indhentet små 3 uger før weekenden – holdt bare ikke. For tirsdag kort før månedsskiftet oktober/november ringer KBU og dikterer en oprykningskamp mellem nr. 8 i Serie 2, Sømændenes IK Fight, og så nr. 2 i Serie 3, Posten. Årsag – det forlød at Standard og Sylvia ville gå sammen i Kløvermarkens Forenede Boldklubber og derved efterlade en åben plads. Og det skete – KFB blev dannet og der var en ledig plads.

Kampen skulle spilles søndag 10.00 på neutral bane – valget var faldet på Gentofte Stadion. Første indskydelse – kan vi ikke spille den som aftenkamp ? Tja, men hvem skal betale for brug af lys ? Så den gik ikke – og Lalandia ville ikke flytte opholdet. Så man enes i Posten om at tage af sted som planlagt, men bryde op fra Lalandia allerede kl. 6 søndag morgen. Weekendopholdet på Lalandia var bestemt ikke vellykket – maden smagte ikke, musikken var rædselsfuld, og hvor meget kunne man tillade sig at drikke her kort op til kampen ? Op søndag kl. 5 – afgang. Og så – ved nedkørslen fra Farø-broerne gik bussen i stykker. Klokken var dog kun 07.30, så ingen grund til panik. Bussen makkede dog ikke ret – så over til Cafeteriet og ringe efter en reservebus fra en lokal vognmand. Kontakt hjem til en klubmand for at få ham til at underrette Gentofte Stadions inspektør, modstanderen SIK Fight og dommeren om, at man nok blev 15-20 minutter forsinket.

Heldigvis var de 2 kontrollanter fra KBU, der var mødt frem på Gentofte Stadion, med på det – langt mere end SIK Fight var. Så kampen blev udskudt til 10.30. Reservebussen lod vente på sig. Det endte med, at man måtte køre i Taxa – den store til 8 personer fra Vordingborg Taxa. Man fik overtalt chaufføren til at klemme 10 mand + fodboldtøj med og med 130 km i timen gik det til Gentofte Stadion. Man når frem kl. 09.55. De sidste spillere til holdet var mødt direkte – de havde meldt afbud til weekend-opholdet. Tilbage ved Farø-broerne stod resten af selskabet – de nåede først frem til Gentofte Stadion med reservebussen et stykke inde i 2. halvleg. Men de blev mødt med råbene fra de Posten-tilhængere, der var mødt frem som tilskuere, ”Vi fører 2-0”. Kampen endte 3-0 og Posten var avanceret på en hektisk novembersøndag.

Ugens hold U17 drenge, der i Pokalturneringen slog FCK 7-6 efter straffesparksafgørelse – 2-2 i ordinær tid.

Fødselarerne :
8. december : Jacob K. Bæk (12) – Isaac Møller (14) – Asger Skov (16)
9. december : Cassandra Holten (13)

10. december : Christian Henriksen (13) – Jørn Kønig (æresmedlem, 74) – HIK (117 år)
11. december : Steen Holm Hansen (69)
12. december : Connor Mikkelsen (11)
13. december : Liva Borch (14) – Ryan Feasey (12)