Fodbold, Forside

Flaskeposten hylder vanen tro HIKere, der i den kommende uge fylder år. I den forgangne uge var det faktisk HIK selv, der fyldte år. 117 af slagsen og så endda på anden søndag i advent. Kom med tilbage til begyndelsen i denne uges Flaskepost fra P. God fornøjelse!

Artikelfoto: Havguden Poseidon, som HIK tog imod ved sin første fest

For 117. gang har vi fejret HIKs fødselsdag. I år blev der flaget – for den faldt i søndags, hvor alle landets kirker flager for 2. søndag i advent. Vi kom til verden midt mellem Himmel og Helvede – dagen efter 2. søndag i advent 1900 og dagen før en vis herre, Fanden, der som den eneste kan fejre fødselsdag 2 gange om året. 3 agtværdige unge mænd – Ernst Schultz, Holger Møller og Georg Christensen – mødtes denne mandag og besluttede at oprette Hellerup Idræts Klub, lavede straks de første HIK-love og lagde billet ind på at leje et stykke jord, så man kunne dyrke idræt. Var de 3 helt ligeværdige – arh, Ernst havde taget initiativet, så han snupper 34 % af æren, mens de to andre får hver 33 %. Den første HIK-bestyrelse får da også Ernst – der i det daglige er bogholder og havde dyrket sport inde i en københavnsk klub før han var hovedmand bag at stifte HIK – som formand. Næstformand bliver konstruktør August Lange. En anden af stifterne, Holger Møller, – også han bogholder i det civile – bliver kasserer. Og den tredje stifter, der endnu kun er stud. jur. – Georg – bliver klubbens første sekretær. Man skal som en ”rigtig” klub selvfølgelig også have en til at passe på det kommende anlæg og materiel – her vælger man officersaspirant F. von der Maase. Og naturligvis skal der også være plads til at par menige bestyrelsesmedlemmer omkring forhandlingsbordet – her vælger man skolebestyrer Martin Rasmussen (der oveni er cand. mag.) og læge Johannes Rasmussen. Lægen var åbenbart træt af at skulle dele efternavn med en anden fra HIKs bestyrelse, så han skifter til at hedde Rannow.

Det er naturligt, at et barn senere døbes, og at der her følger en fest. Om det var bagtanken er nok svært at bevise, men i hvert fald indfører HIK en tradition med at fejre Pinsen ved en stor klubfest. 26. maj 1901 lægges ud – og det må siges at have været både kreativt og sikkert også ret trættende at deltage. I Pressen hedder det godt nok en ”lille morgenfest”. Man lægger for omkring kl. 05.00, da solen står op, med dundrende kanonsalut fra HIKs sportsplads der jo dengang lå på Strandparksvej lige ned til Øresund. Knap havde krudtrøgen lagt sig før havguden Poseidon med tang i håret steg op af Øresund. Det måtte man have en styrker på – så der var dækket op på lange borde helt ned til strandkanten – flaget var oppe og kaffen glohed. Efter at have læsket ganen kunne man så læne sig tilbage og nyde først en lille opvisning i tennis, så nogle hektiske løb, spring og kast udi atletikkens verden og som kronen på værket en match i fodbold, som klubbens første juniorhold stod for. Alt sammen skrev Pressen under meget livlig tilslutning af klubbens passive medlemmer, tillige med de adskillige gæster, der trods det tidlige tidspunkt havde indfundet sig. Så trængte man til en pause – man går i mindre grupper for at styrke sig efter de strabadser, man så tidligt på dagen havde måttet udstå.

Nu kunne man så fast 10. december fejre sig selv og sin klubs årlige fødselsdag. Det stoppede dog ikke pinsefesterne, som man holdt fast i mange år frem og som udviklede sig til hele små festspil. I dag er man mere beskeden – man kan nyde et glas i klubbens restaurant på Hartmannsvej på selve fødselsdagen inden for et nøje afmålt tidsrum, mens pinsen højst kan fejres med et skilt i døren på Maglegårdshallen ”Hallen og omklædningsrum er lukket p.g.a. pinsen – vi ses på tirsdag”. En pinsefest med kanonsalutering af solopgang og sportskampe fra den helt tidlige morgen – det går skam ikke i vore dages udbyggede boligkvarterer. HIK har ligesom alle andre også sine runde fødselsdage – de får selvfølgelig en ekstra tand. De 50 år blev fejret ved en fest i kjole-og-hvidt, damerne i lange skrud. De 75 år blev der også tænkt på det sportslige – en stor indendørs fodboldturnering i Kildeskovshallen 6. og 7. december for puslinge, lilleputter, drenge og junior med 20 deltagende hold i hver aldersgruppe – Malmö FF gæstede os ligesom Brædstrup naturligvis var med og ellers toppen af poppen fra København og Sjælland. Der blev spillet i begge haller fra kl. 9 om morgenen til 18 om aftenen og begge dage. 100 året fejret med pomp-og-pragt ved stor fest i Hallen med musik og dans – særlige jubilæumsvimpler og andet til at herliggøre dagen og eftermælet.


2×2 tvillinger på HIKs fødselsdag. 

I mange år holdt fodboldungdom sin store afslutning på netop klubbens fødselsdag eller den nærmeste lørdag man kom på den. I Restauranten på 1. sal i Hallen – de utallige drenge, for traditionen var desværre uddød, da der kom pigeungdom til, måtte forcere den snoede vindeltrappe. Godt brandreglerne var lidt mere fleksible dengang. Her uddelte man så flidspræmier – en indgraveret flaskebakke i pletsølv – Fritz Weiss-pokal, Stolle-pokal, Ason-pokaler og HIK-pokaler. Havde man KBU rækkevindere – så fik alle spillere et lille sølvbæger som trofæ for eftertiden. Naturligvis behørigt indgraveret. Og HIKere, der havde fundet vej til en plads på Københavns udvalgte hold fik en papirkniv – også den indgraveret. En særlig hyldest tilfaldt vinderne af årets Lagkageturnering – en 11M-turnering med op til 16 hold, der havde dystet henover året kulminerende med en finale, for de nytilkomne 9-10-11 årige. Vinderne fik alle en flaskebakke. Turneringen var afsluttet med en udfordringskamp – et hold udvalgt fra de deltagende hold mødte 4. lilleput. Efter vinteren skulle de ældste fra Lagkageturneringen sluses ind på lilleputholdene. En særlig begivenhed indtraf 10. december 1994 – her fejrer tvillingerne Erik og Poul Henning-Jensen 70-året for deres indmeldelse i HIK og et andet tvillingepar, Emil og Morten Sales fra fodboldens puslingeafdeling, deres dobbelte 10 års fødselsdag på selve HIKs fødselsdag. Som du kunne se nederst i forrige flaskepost har vi også i dag HIKere, der fylder samme dag som klubben.

”Det var en herlig ting at blive udtaget til KBUs hold som senior – dengang man spillede unionskampe mod Jylland, Sjælland og Fyn. Det var jo i de glade amatørdage, så forholdene omkring kampene var noget primitive set med vore dages øjne. Vi mødtes en times tid før kick off i Idrætsparken. Alene det at få KBUs unionstøj på var lidt af en opgave. Trøjerne var i bomuld i skjorteformat. Og når de blev tunge af regn – eller sved – så kunne man næsten dårligt flytte sig. Det virkede som om tøjet lige var hentet nede i fyrkælderen. Strømperne havde vist været store nok engang. Nu var de krøbet i vask, så man dårligt kunne slæbe dem op over anklerne. Der var ikke noget med en Unionstræner. Så før kampen kom KBUs formand Oscar Olsen (fra Frederiksbergklubben Mariendal) ind i omklædningsrummet sammen med sine medbestyrelsesmedlemmer Emil Sørensen (fra FB, også Frederiksberg) og Børge Pockendahl (fra KB, ligeledes Frederiksberg) – bappede lidt på cigaren og fortalte os, ”at nu skal vi have noget long playing med skift til fløjene”. Det var dét taktikmøde. Og så spillede vi ellers bare løs. Der måtte jo ikke være penge med i spillet – så spillerne skulle have en eller anden anderledes form for belønning som markering af deres indsats for KBU. På det tidspunkt havde man besluttet sig for, at vi skulle have noget bestik. Det betød, at vi fik en ske, en gaffel eller en kniv i 3-tårnet sølv hver gang vi var med. Med en indgravering, så vi kunne se hvilken kamp det drejede sig om. Så jeg har to-tre ting af hver del derhjemme. Men da lederne alle havde fået til en ordentlig opdækning, blev den idé droppet. Der blev holdt banketter – til den store guldmedalje. Vi spiste løs efter kampene. Ikke lige godt for form og figur – så det var et stort plus, da det blev lovligt at uddele gavechecks. Så behøvede vi ikke æde og drikke os selv helt ud af form. Jeg nåede selv at købe bl.a. et bordtennisbord, da de nye regler kom.” Således lød det i et interview med KBs Niels-Christian Holmstrøm til KBUs 100 års jubilæumsskrift ”På Banen” i 2004.

Ugens fødselarer :
14. december : William Gravensgaard (12)
15. december : Hugo Moreau (12) – Berkay Sahin (14)
16. december : Frederik Dupont (10) – Asger Schultz Bach (11) – Mads Schultz Bach (11) – Bertram Hindhede (14) – Jonas Hveen (34)
17. december : Mikkel Enevoldsen (14) – Victor Cohn (15)
18. december : Christoffer Schwarz-Rosman (14) – Mads Reissmann (15) – 50 årsdagen for at B 1903s klubhus blev rullet 20 meter for at give plads til udvidelse af Lyngbyvejen.
19. december : Frederik Grøn (13) – Christian Laursen (17) – Emil Deleuran (21)