Fodbold, Forside

Vi nærmer os årets afslutning, og det betyder mere aktivitet i hallerne. I weekenden afholdt HIK Fodbold juleafslutning i Maglegårdshallen, mens U13 og U14 spillede sig til finalerne i Farum. Indendørs fra historiebøgerne og meget mere i årets næstsidste udgave af Flaskepost fra P. God fornøjelse!

Artikelfoto: HIKs første rækkevinder fra sæsonen 1918/1919. 

Vi nærmer os jul – gavernes tid. I fodbold består gaverne i at blive rækkevinder – giver et diplom som gave – eller at rykke op – giver risiko for flere klø. Første gang HIK vandt en række i Københavns Boldspil Union (KBU) var i sæsonen 1918/19. Vi vandt Junior IV. Det lyder jo ikke af særlig meget – en 4. holdsrække. Men det var bestemt ikke sekunda. Junior IV var den fineste og eneste række for spillere, der ikke var fyldt 14 år inden 1. september. Junior I, II og III var ældre klasser svarende til U19, U17 og U15. Vores vinderhold tabte blot én kamp undervejs – fik 12 point for sine 7 kampe – det var, hvad man kunne få tildelt af kampe i KBU dengang over et helt år ! Målscoren så beskeden som 11-7 – så det har været jævnbyrdige opgør. Efter os fulgte i rækkefølge Frem, B 1903, AB, B 93, ØB, KB og så et 2. hold fra B 1903. Spillerne på holdet : Knud Sørensen – Aage Krøll, Felix Vang (blev senere formand for HIK i et par omgange) – William Kirkland, Gunnar Hansen, Johannes Madsen – Louis Olsen, E. Manza, Christian Damgaard ”Kollega” Larsen, Holger Johansen, Eivind Andersen. Træner Torben Frederiksen. Og reserverne : Christian Bach, Helge Jensen, Olaf ”Tist” Petersen, Poul Flemming Møller, Henry Nilsson, Ernst Nielsen, Børge Rosenwald, Preben Schmidt, Arne Jæger. Mange dukkede senere op på HIKs 1. senior – så man konkluderede allerede for 100 år siden ”En Klubs Fremtid beror på dens Juniorafdeling”. At få en rækkevinder allerede i 3. sæson, man er med – det var en præstation, der blev hilst med anerkendende nik af de ”store” fodboldklubber inde i hovedstaden. Vi fik damefodbold midt i 1970erne. I deres 9. sæson som HIK fik de deres første rækkevinder – vi vandt Dame I i 1983, der dengang var Københavns egen bedste damerække lige under DM. Vore damer måtte ud i 18 kampe og hentede 31 point i en tid med 2 point per sejr. Målscoren 42-18. De, der måtte se vores bagdele, var i rækkefølge Husum, Tårnby 1&2, Pioneren, Skovshoved, CIK, Bispebjerg og KFUMs 2. hold. Fandt ikke frem til spalteplads i HIKs medlemsblad.

Fodbold udviklede sig meget op gennem det forrige århundrede. Der skulle dog gå helt frem til 10 år før dette årtusinde – så besindede man sig og begyndte at kåre officielle københavnsmestre i indendørs fodbold. Vi deltog, men lagde os i baghjul – først i 10. sæson 2000/2001 viste vi os frem. Og det kan man da roligt skrive skete med fynd-og-klem. Vi fejrede vores 100 års jubilæum med at nappe 4 af de 14 titler. Kulminerende med at vores senior vandt KM og deltog i DM. Oveni vandt vi ældste miniput (U11), yngste miniput (U10) og ældste microput (U9). Det fik KBU til officielt at kåre os som ”indendørs-konger”. Det var i det ”gode, gamle” spil med bander – et spil vi stadig har holdt fast i et par gange årligt i Maglegårdshallen – meget passende for et så gammelt ”kongedømme” i det spil. I dag spiller man Futsal – også her har vi været fremme på scenen. Vi hentede den første rækkevinder-triumf i 2012/13 – for 5 år siden – med senior, hvor vi vandt den laveste række, Serie 2. Vi viste, at vi kunne begå os – det var så åbenbart nok for os, for vi deltog ikke de efterfølgende år. Vi havde i et par sæsoner Clement Clifford, der tørnede ud for vores divisionshold udendørs, med på det danske Futsal-landshold. I år gør vi så come back – 4. senior (nu 3. senior) har meldt sig til.

Udover at vinde sin række – udendørs, i indendørs såvel som i Futsal – havde man én chance til hvert år. Det var i pokalturneringen, men kun for 1. hold. Pokalturneringer dukker op nogle sæsoner efter at man er startet med den pågældende aldersgruppe i den ordinære turnering. Vi vandt vores første pokalsejr i 1935 – det var med senior og det vakte opsigt. Første gang en af de 5 ”store” – KB, B 93, Frem, AB, B 1903 – ikke tog pokalen med hjem. Og tilmed optaget på film ! HIKs andel af entreindtægten ved finalen – vi slog B 93 2-1 – blev brugt til at anskaffe bænkene til den netop opførte tennishal på Hartmannsvejs store opvisningsbane. En bane, der nu er blevet nedlagt til fordel for 3 baner på tværs til daglig brug i erkendelse af, at de store tennisstævner ikke længere er attraktive. En del år holdt HIK også – når gulvet ikke var for nymalet – et indestævne i fodbold over en weekend i Hallen for senior og ældste ungdom. I dag lægger Maglegårdshallen gulv til. Efter triumfen i 1935 med senior kom der til at gå 16 år før vi 1951/52 vandt den første pokalfinale i ungdomsfodbold – vores 1. drenge tog pokalen med hjem. 53 år senere tog vi første stik hjem i en pigepokalfinale – lilleputpigerne vandt i 2005. De næste år blev det til 8 yderligere pokalsejre – de 7 af dem på pige/kvindesiden, kun Ynglingene (U19) præsterede at holde drengefanen højt ved at vinde i 2011. Vore 4 sidste pokaltitler tog vi som del af B93/Skjold/HIK-pigekollektivet. I dag er der ikke københavnske pokalfinaler – nu skal man oveni de andre københavnere dyste mod den store nabo DBUs Sjællands flagskibe ført an af Brøndby, Farum/FCN og Lyngby.

Der er gået lidt inflation i antallet af årlige rækkevindere i fodbold. I KBUs første sæson 1903/04 var der 5 rækker over et helt år. I dag er der over 100 bare på et halvt år. Vi har forsøgt at holde trit, og det går da meget godt. Vi tog vores titel nr. 100 i 1995 – efter 80 års deltagelse. Nr. 200 kom så i efteråret 2013 – de 4 dette efterår er nr. 234, 235, 236 og 237. Også den seneste, nr. 237, erobret af et drengehold ligesom den første i 1918/19 – i år vandt vores 3. hold i U15 drenge (årgang 03) deres række med maximumpoint 21 for de 7 kampe og målscoren 54-9. De skal ikke snydes for at få deres navn nævnt her : Villas Spliedt, August Dorph, Gustav Jensen, Julius Kressner-Michaelsen, Jonathan von Spreckelsen, Kristoffer Galskjøtt, Lucas Bitsch Sander, Lukas Månsson, Nicolas Bach, Patrick Maule, Simon Vistoso, Thomas Martin, Tobias Munck, William Rump er de 14 spillere, der har deltaget i over halvdelen af holdets kampe. Træner Brian ”målmandstræner” Højmark. Til dato er det blevet til 15 pokaltriumfer – vi har stadig U13 og U14 piger, U15 og U17 drenge med i dette års pokalturnering – de skal i kvartfinale efter vinterpausen, ja U14 pigerne tilmed i semifinale. Og vi har 4 hold med i årets Futsal – efterårets 4. senior repræsenterer os i Serie 2 suppleret af U13 drenge og 2xU13 piger.

Vigerslev Boldklub af 1956 var blevet stiftet – bag det stod Dennis Andersen, selv om han langt fra var myndig endsige voksen. Han var faktisk kun 14 år. Så klubben fik selvfølgelig også enkelte voksne som bagland for at få det hele til at gå – i første parket ægteparret Svend Aage og Margrethe Larsen. Svend Aage som formand, Margrethe som kasserer. Klubbens kontingent var meget lavt sat – der skulle være råd til at alle kunne være med. Så økonomien var trang. Det fik ikke mindst Dennis at føle – han ønskede sig brændende et stempel med ”Vigerslev Boldklub”. Men ak, – det kostede 3 kr. 50 øre – og det var der ikke penge til mente kasserer Margrethe. Efter 3 måneders intens bearbejdning fra Dennis´ side lykkedes det dog at få Fru Kasserer overtalt – stemplet blev anskaffet. Turneringen i Dansk Arbejder Idræts rækker stod for døren. Klubdragten var man enedes om – det skulle være grøn trøje og røde bukser helt som datidens idol, det ungarnske landshold med profilen Puskas. Det klarede Margrethe – hun fik fat i grønt stof, som hun syede 11 grønne overtræksveste af til kampene. Inden kampen sørgede Margrete for at bluserne sad rigtigt på drengene – og at håret var velfriseret. Debutkampen vandt man 5-0. Det mente spillende træner Dennis skulle fejres med en sodavand – men Kasserer Margrethe sagde nej – en sodavandsis måtte være nok og dermed blev det. Efter kampen var vel overstået, så kom det ikke længere an på, hvordan man så ud rent påklædningsmæssigt – og hvad angik frisuren. Da en af drengene på holdet kom hjem efter kampen med skjorten uden på bukserne, uredt hår osv. var mors kommentar : ”Hvordan er det dog du ser ud”. Hvorpå drengen svarede ”Gør det noget – da vi gik på banen, var vi alle fine, for Fru Larsen havde friseret os alle.”


Puskas i aktion mod Danmark. 

Ugens fødselarer :
21. december : Valdemar Ravn (12) – Sebastian Vidø (13) – Ole Madsen ville være blevet 83 (døde 2006)
22. december : Klara Stolborg (13) – Vilhelm Jørgensen (10)
23. december : Mathias Bojer (26)
24. december : Marco Grønholdt (16)
25. december : Per Garhøj (klubbens rekordholder med 381 kampe på 1. holdet, tidligere fodboldformand, 63)

26. december : Mads Emil Nordahl (11)