Fodbold, Forside

Royal League var en kortvarig fornøjelse i starten af 00’erne med deltagelse af Nordens bedste hold. HIK har faktisk også været med i et Nordisk mesterskab. Læs om det og meget mere i denne uges udgave af Flaskepost fra P. God fornøjelse!

Artikelfoto: Hartmannsvej. I baggrunden ser man det gamle rådhus og Bregnegårdsværket – Gentoftes første vandværk (danskebilleder.dk)

Sjældent statsministre udtaler sig om fodbold. Kun én dansk statsminister ved vi med sikkerhed har spillet fodbold i klub – Anker Jørgensen spillede i Boldklubben Standard Kammeraterne, der i dag er videreført som Kløvermarkens Forenede Boldklub, KFB. Selv ikke da Danmark sensationelt vandt EuropaMesterskabet i 1992 kunne det finde vej til statsministerens nytårstale. Ikke et ord skænkede Poul Schlütter fodbolden i en tale, der ellers kom omkring H.C. Andersen, Søren Kierkegaard, Benny Andersen, berømte danske arkitekter og filminstruktører. Vi måtte nøjes med udenrigsminister Uffe Ellemanns berømte ”If you can’t join them, beat them !” udtalt iklædt dansk EM-tørklæde. En enkelt statsminister har dog ofret sport rosende omtale – i forordet til Den Danske Idrætsbog skriver Thorvald Stauning i 1934 ”Det er min overbevisning at idræt bidrager til både legemets udvikling, til sundhedens bevarelse og derigennem også til kulturen. Idrætten lærer deltagerne et sundt, smukt og uegennyttigt kammeratskab, at kæmpe ærligt, at sejre og tabe i den fredelige kappestrid med samme smil og samme sind. Rent fysisk giver sporten sine udøvere den alsidige bevægelse, som end ikke hårdt legemligt arbejde kan give dem”. Passende, at han fik ”ærestitlen” landsfader – det opnåede Anders Fogh og Helle Thorning aldrig, og det lykkes nok heller ikke for Lars Løkke.

Mange idrætsklubber fattes, har fattes og vil sikkert også i fremtiden fattes penge. HIK ingen undtagelse. Der var og er meget at bruge penge på – anlæg, udstyr, deltagelse i stævner og turneringer. Så hvorfor ikke prøve at finde en – eller gerne flere rigmænd som mæcener. Derfor gav de første valgte topledere i HIK allerede efter 1 år pladsen videre til 2 ”folk med indflydelse” – en professor og en arkitekt. Håbet var, at disse agtede gentlemen ville tiltrække andre, hvor penge sad lidt løsere. En fantasifuld ide med at opføre et kombineret HIK teater og traktørsted for enden af banen ud mod Strandvejen blev ikke til noget. Allerede dengang så man ellers en givtig forbindelse mellem sport og entertainment – som FCK lever højt på i ”Parken Entertainment”.

Frits Weiss nåede aldrig at blive træner for HIKs 1. hold – havde selv spillet på holdet i mange år og var med i pokaltriumfen i 1935. Da han stoppede på 1. holdet efter samlet 58 kampe og blev Old Boy ansattes han straks som ungdomstræner. For drenge og junior fra 1938 – vederlaget 200 kr. pr. måned i 1940erne. Og med kæmpesucces. HIK vandt i hans trænerperiode 6 rækker. Desværre blev hans virke kun 5½ år langt – Frits døde januar 1944. Hvad kunne det ikke være blevet til som seniortræner for ”Frits drenge” ? Old Boys satte et varigt minde – stiftede Frits Weiss-pokalen, der gik til den bedste ungdomsspiller ved årsafslutningen. Nu er tiden løbet fra den slags.

HIK flyttede ind på Hartmannsvej i 1935. Hvordan så der egentlig ud før ? Jernbanen var anlagt mere end 50 år før, så man kan ikke kalde området en stille udørken. Men det så ret tomt ud. Var HIK ikke kommet – og i sidste øjeblik fået overtalt Gentofte Kommune til at give tilladelse til at anlægge Tennishal og tennisbaner her, var det blevet til kolonihaver permanent. I starten af 1930erne var det et stærkt kuperet terræn med et vildnis af træer, buske og sammenfaldne træhytter fra de nu forsvundne første tilløb til kolonihaver langs jernbanen.

Einar Holbølls Vej er anlagt før 1905 og ligger noget nord for os og uden direkte øjenkontakt til os. Vejen er opkaldt efter julemærkets fader, postmester i Charlottenlund Einar Holbøll. Traditionen er først at opkalde veje efter personer, når de er døde. Ingen udtagelse her – Einar Holbøll blev født den 20. december 1865 og døde 1927. Indtil 1928 hed vejen Dalgasvej. Julemærket solgtes første gang i julen 1904 og overskuddet anvendtes i første omgang til opførelse af julemærkesanatoriet ved Kolding, der blev overladt Nationalforeningen til tuberkulosens bekæmpelse. Einar har sin buste stående ved Charlottenlund Station.

For 5 år siden fik DBU København både Fk6K og Ørestad som nye klubber – 2 yderst forskellige klubber må man sige. Fk6K – Fojbold Klub 6K (og det er ikke en stavefejl !) – er en voksenklub med et enkelt seniorhold, der er stærkt på vej frem. Har vundet sin række 3 år i træk og er nu i Serie 2. Ørestads idrætsforening er stiftet i 2012 af lokale ildsjæle. Klubben får fra start en løbeafdeling for voksne motionsløbere og en populær fodboldafdeling for børn, hvor byens drenge og piger kan træne på en kunstgræsbane i Byparken. Prøvede at stable et 11M-hold på benene sidste år i U16 drenge, men det holdt ikke. Der er nu heller ikke 11M-bane i Ørestaden – så de skulle en tur til Kløvermarken for at få sig en hjemmebane.

I årene kort efter årtusindskiftet spillede man Royal League med deltagelse af de bedste hold fra Norden. Tankerne rumlede om at erstatte de hjemlige Superligaer – incl. den danske – med en Nordisk Superliga. For at højne spillets internationale niveau og åbne for at få et hold fra de nordiske lande fast med i Champions League. Det er foreløbigt døet hen igen. I samme periode spillede man også længere nede i international turnering. Et samarbejde henover Øresund – nu var Øresundsbroen jo kommet – lå lige for. Det blev ældste ungdom – ynglinge, junior, damejunior – der fik muligheden for at supplere sin egen turnering med kampe mod skånske i en ekstraturnering. Det holdt et par sæsoner – længere end Royal League, men også det døde igen. Tanken var ikke ny. I starten af 1930erne havde 6 klubber fundet sammen og stiftet den Skånsk-Danske Reserveholdsturnering. En dobbeltturnering, hvor alle mødte hinanden ude og hjemme over 2 år. De seks klubber delt med 3 på hver side af Øresund, som hver så måtte krydse 3 gange undervejs i turneringen. Fra svensk side deltog Helsingborg IF, Malmö FF og Landskrona Bois. De danske var B 93, HIK og Frem – med danske Frem som vinder i sæsonen 1933-34 og svenske Helsingborg IF i 1935-36. Så holdt det op.

Der optræder en Boldklubben Dania blandt de 11 klubber, der stifter FælledBoldKlubbernes Union (FKBU) op til sæsonen 1905. Den holder op kort efter – men allerede 1907 stiftes Boldklubben Dania af 1907. Klubben indmeldes i KBU 1910 – melder sig ud igen 1915. I sæsonen 1911/12 var der rav i den – uenigheden så stor, at de 4 store baneejende klubber KB, Frem, AB og B 93 ikke ville lege med de små. Så de spillede deres egne rækker i efteråret 1911, mens alle de andre spillede videre i KBU. Og dog – en enkelt af de små sluttede sig til de store, dog uden at komme med i deres Mesterrække – Dania af 1907. Henover vinteren lykkes det at finde sammen igen i KBU. Dania slår sig sammen med Boldklubben Thor 1913 – føres dog videre som Dania af 1907. 1915 lukker de. Størst glæde vakte det hos HB, for de overtager Danias plads i Fælledklubbernes klubhus.

Ugens kamp er 1. seniors kamp på Gentofte Opvisning i lørdags mod Rishøj. Vi lå sammen i 2. division Øst i sæsonen 2014/15 – her mødtes vi i sidste kamp 20. juni og tabte 0-2. Vi havde selv vundet første opgør hjemme med samme cifre. Så nu var det tid at få gjort regnskabet op en gang for alle – ak, 2-2 og vi er lige vidt.

Frem til næste onsdag er fødselarerne blandt de aktive HIK-fodboldspillere :
9. februar : Mila Baasch (14 pige, 14)
10. februar : Christian Hugger (12 drenge-4, 12) – Frederik Hauge (11 drenge-3, 11) – Louis Stendrup (14 drenge-4, 14) – Emily Sohnesen (Kvinder, ”rund”)
11. februar : Hektor Strecker (12 drenge 5, 12) – Frederik Blohm (U13 drenge 2, 13) – William Polano (15 drenge 4, 14) – Aria John Sadigh (19 drenge 2, 18)
12. februar : William Moesgaard (19 division, 18) – Lars Hey (Grand Veteran Masters, 73)
13. februar : Cornelia Mandrup (16 piger, 16) – Martin Bisgaard (17 division, 16) – Olfert Milner (13 drenge 4, 13)
14. februar : Jasmin Bochatay (16 piger, 17) – Marcus Price (19 division, 18)
15. februar : Malin Schöps (13 piger Øst, 13) – Erik Rosenfeldt (13 drenge 3, 13) – Albert Christensen (14 drenge 2, 14) – Lasse Schou Rasmussen (Senior 5, 21) – Camilla Hoberg (Kvinder, ”rund”)