Fodbold, Forside

I Vinterferiens udgave af Flaskepost fra P skal vi hilse på ét af de store koryfæer i HIK’s historie, “Jernmanden”. Desuden selvfølgelig den sædvanlige fødselsdagshilsen til de HIK’ere, der fylder år. God fornøjelse!

Artikelfoto: Den sidste Trandegård for lidt over 100 år siden på Tranegårdsvej 8. (danskebilleder.dk)

Da HIK rundede sit 3. leveår i 1903 følte man, at det var tid at se tilbage. Man havde løbet hornene af sig. Man svang sig op til at beslutte, hvordan den specielle HIK-ånd skulle være : ”Der skal til enhver Tid herske en god, kammeratlig Aand mellem samtlige Medlemmer – så at alle, der vil dyrke Idræt, kan komme på Klubbens Baner med Glæde, og alle Forældre tillidsfuldt kan lade deres Børn få Adgang efter Klubbens nærmere Bestemmelse til de Adspredelser og det Udbytte – legemligt som åndeligt – som en stadig Deltagelse i et frisk og muntert, rent og harmløst Samvær med jævnaldrende byder på en Idrætsplads. Lad de Unge selv sætte hinanden stævne i Klubben og lad os Ældre vise dem vor Interesse, støtte og vejlede dem efter Evne.” Se det var et rigtigt eventyr – som bestemt ikke er slut endnu. Vi har mistet svømning som HIK-gren, har kun en cement-løbebane ”Ole Madsen Boulevard” som atletik-anlægsrest endnu, vi har fået adskilt tennisanlæg fra fodboldanlæg, mangler kroket-banerne, men fået indendørssporten håndbold, der også folder sig ud på beach-banen– og har stadig pladsmanglen og brug for flere penge. Ånden – er den der ikke endnu ?

Hvad skal man finde på at kalde sin klub, når man stifter en ny og der i forvejen findes over 100 og flere hundreder, der er gået nedenom og hjem i årenes løb. Det var ikke et tema for HIK i 1900 – selvfølgelig skulle vi hedde Hellerup IK. Men det var et problem en gruppe unge mennesker stod med i januar for 5 år siden, da de ville stifte en lokal fodboldklub for Nordvestkvarteret. De krydrede med et drengenavn, som de faldt for uden at nogen af dem hed det eller det skulle pege hen mod en bestemt person. Klubben fik navnet Nordvest Fodboldklub Herman. Herman er stærk – er i vinterpausen meget tæt på at sikre sig en oprykning fra Serie 4 i 11M-fodbold. Har fået husly hos Stefan på Rådvadsvej.

Ivan Jessen-Petersen med tilnavnet ”Jernmanden” har det til fælles med Sven Mejlbo og Frits Weiss at også han havde en lang karriere som 1. holdsspiller for HIK inden han gik trænervejen – Ivan nåede 276 1. holdskampe i en tid, hvor man spillede under 20 hvert år med debut i 1942. Det blev også til 13 kampe på Alliancens udvalgte hold med debut i 1949 og sidste optræden i 1954. Som spiller var Ivan kendt som en hård hund – deraf tilnavnet – og så for et særdeles hårdt spark til læderkuglen. Det fik bl.a. tyrkerne i en kamp i Ankara at mærke – i starten vovede de at stille sig i mur ved Ivans frispark med front mod ham, men da de havde modtaget de første piv i 1 meters højde valgte de at vende ryggen til næste gang. Det påvirkede ikke Ivan – han fyrede kanonen af i 1 meters højde og samtlige tyrkere bøjede sig som på tælling og ind fløj bolden i mål. Ivan starter som ynglingetræner med succes – førte i 1956 ynglingene til sejr i pokalfinalen 2-1 over KB. Så blev Ivan forfremmet til træner for divisionsholdet, og det var i hans tid, holdet fik tilgang af Ole Madsen. Ivan stoppede i HIK med udgangen af 1959 – B 1903 headhuntede ham som træner for deres divisionshold. Hvad giver man sådan en kapacitet i afskedsgave – såmænd en gaslighter. Modsat Sven Mejlbo og Frits Weiss oplevede Ivan at se sin søn på HIKs 1. hold – Søren nåede få sæsoner før han dampede videre til en stor karriere internationalt som til sidst assisterende Flygtninge-Højkommissær.    


Ivan Jessen-Petersen kunne fejre kampjubilæum sammen med Helge Hansen ved en hjemmekamp på Gentofte Stadion. Den blomsteroverrækkende dreng er Ivans søn Søren, der selv senere kom på HIKs 1. hold.

Tranegården lå oprindelig tæt ved Bernstorffsvej og kom ved udskiftningen 1765, hvor man flyttede gårdene ud fra landsbyernes gadekær til at ligge sammen med sine jorde, der havde navn efter Tranemose Kær lidt øst for Bernstorffsvej. Tranegårdens skæbne formede sig ikke som de øvrige bøndergårdes i Gentofte. Den kom næsten øjeblikkeligt efter udskiftningen på forskellige spekulanters hænder, og blev efter et ret kort åremål delt i flere ejendomme. Den seneste vi kender til er avlsgården, der hørte til landstedet Taffelbay og lå på Tranegårdsvej nr. 8.

Dragør Boldklub blev stiftet 21. maj 1907 – kan i år fejre 110 års jubilæum som Amagers ældste endnu eksisterende fodboldklub. Det første år nøjedes man med at træne før man i sommeren 1908 vovede at udfordre naboen Kastrup Boldklub – og tabte 0-16. Næste modstander Tårnby Villabys Boldklub slog man hjemme 5-0. Dragør optrådte i lange bukser – først i 1909 vovede man at stille op i korte. Man beslutter i 1910, at kvinder ikke kunne få stemmeret – for umiddelbart efter at oprette en afdeling for langbold for kvinder. Så kunne de more sig med det syntes herrerne. I 1912 er Dragør med til at stifte Amager Boldspil-Union – men blev nægtet at spille hjemmekampe. Selv de andre amagerklubber syntes, der var for langt. I 1923 fik klubben overdraget 5 tønder land på Engvej. Men den store drøm – at skabe en idrætspark med moderne faciliteter – lå dog langt ude i fremtiden. Der skulle mange års overskud fra havnefester, bankospil og revyer til. Klubben træder ind i KBU efteråret 1925 – Dragør havde søgt optagelse et par år før, men KBU vægrede sig ved at optage klubben. Mente i fulde alvor, at de burde søge optagelse i Sjællands Boldspil Union i stedet. I starten får Dragør ikke kampe i Dragør. Først i 1928 vedtages ved en afstemning på KBUs årsmøde at gå ind for en ordning, hvor Dragør betaler modstanderholdets rejseudgifter. Man måtte hoste op med rejsepenge i mange år (1 kr. per modspiller i 1936) – samme vilkår havde Skovshoved. Først i slutningen af 40erne ophæves den ordning. Grundstenen til det første klubhus kunne endelig nedlægges i pinsen 1942, samtidig med at klubben fejrede 35 års jubilæum. Drømmen blev altså til virkelighed – på trods af besættelsestidens dårlige forsyningssituation og almindelige varemangel, men man måtte i begyndelsen klare sig med koldt vand fra egen brøndboring og en åben pejs samt en kakkelovn til opvarmning. En pudsig episode er i 1947, hvor klubbens 1. hold manglede kampstrømper. Man fik en lokal fisker – der forstod sig på maskinstrikning – til at strikke et nyt sæt, men man kunne kun skaffe lyseblåt garn, så den farve fik de. Efter megen debat op gennem 1990’erne blev boldklubben overflyttet til området ved Hollænderhallen og det nye klubhus blev indviet 25. februar 2000. Det lykkes Dragør at blive divisionsklub – første gang lige efter Befrielsen i 1945, foreløbig sidste i 1995/96. Men som regel bliver det kun til en enkelt sæson. I dag frister Dragør en tilværelse i landets 6. bedste række – DBU Københavns Serie 1.

For 90 år siden stillede HIK op med 4 seniorhold i KBUs rækker. Resultaterne må man betegne som ”på det jævne” – vi blev nr. 3 i næstbedste række, A-rækken, med 1. holdet (HB vandt), nr. 3 med 2. senior i A2 og nr. 2 og 3 med 3. og 4. senior i A3. Ungdom var nærmest en ynk – selvom vi var i bedste række. Ynglinge nr. 12 ud af 13 (KB vandt), Junior 1 nr. 11 ud af 13 (B 93 vandt), Junior 2 nr. 7 i Række 2, Junior 3 nr. 13, mens både Junior 4 og 5 ikke formåede at gennemføre deres rækker.

Ugens kamp er kvindernes opgør mod AIK Strøby i søndags. Det mest spændende ved den kamp er måske, om den skulle spilles som 7M eller 8M – for her har København og Sjælland ikke ens regler. Vi spiller det modige 7M, sjællænderne det lidt mere magelige 8M på samme baneareal. 8M-kampen endte 5-1 til Strøby-kvinderne.

Frem til næste onsdag fejrer vi :
16. februar : Alma Ulstrup (U12 piger 1, 11)
17. februar : Philip Naef (13 drenge Øst, 13) – Frederik Lundbirk (19 division, 18) – Dines Benned Jensen (Veteran, 46)
18. februar : Vilhelm Krog Stadsvold (14 drenge øst, 14) – Tristan Hvidt (Senior 4, 21)
19. februar : Anna Gulløv (13 piger Øst, 13)
20. februar : Nicholas Juel Johansson (12 drenge 6, 12) – Mikkel Søegaard (13 drenge Øst, 13)
21. februar : Leo Wackerhausen (11 drenge 4, 11) – Gustav Peretz (16 drenge 1, 16) – Frederik Ravnsholt (Senior 6, 26) – Martin Khalil (7M Herre, 29)
22. februar : Kristoffer Galskjøt (14 drenge 3, 14)