Fodbold, Forside

Dette er første klumme i rækken, som vil følge hver onsdag fremover. En anonym beretning om HIK på alle leder og kanter, fra fortiden og nutiden. God fornøjelse!

Der kommer hvert år nye klubber til – den københavnske fodboldfamilie er på ingen måde ramt af fødselskvoter eller et-barns politik. I 2016 har den københavnske fodboldjordmoder hjulpet til med at få Byens Baglår FC, FC Sukkerbold, IBP United den 2., FC Berati , Shipping CBS og Ålenes FF til verden. Sukkerbold har tilmed vort mangeårige medlem, Nilas Monberg, som kontaktmand – Nilas i dag 24 år nåede 240 kampe for HIK over sine 12 sæsoner som kampspiller her. Nu vil han så åbenbart spille sukkerballer – sikkert gerne også modtage – til holdkammeraterne i FC Sukkerbold, der også omfatter eks-HIKerne Benjamin Jermin Anker, Christian Højgaard og Emil Bernth.  Indtil nu har det givet 3 sejre ud af 4 kampe  i 7M Herre række 4. Et noget højere pointsnit end HIKs 1. hold lige nu holder.

 

HIK og Phistersvej har delt historie i nu mere end 100 år. Hvem var så denne Phister, der har givet navn til Phistersvej ? Åbenbart så kendt, at han ikke behøvede at få sit fornavn med på vejskiltet – han hed såmænd Ludvig. Han blev rigtig gammel – født samme år som København blev sønderbombet af englænderne og flåden blev tabt til de samme briter (1807 hvis du skulle have glemt denne fornedrelse fra Folkeskole-undervisningen) og først død 4 år før HIKs stiftelse (1900). Startede meget tidligt på de skrå brædder på Det Kongelige Teater som barneskuespiller og danseelev. Første betydende rolle var som ”den pantsatte bondedreng” – og det var især roller i Holbergs komedier, han blev kendt for. Blandt dem selvfølgelig ”Jeppe” – ham du ved i sengen. Nåede i alt 650 roller – en ægte komiker og glad person. Smitter det at bo på – og spille op til – en vej opkaldt efter en person med et sådant omdømme ? Det må du selv bedømme.

 

Det var meget bedre i gamle dage siger mange – passer det mon ? Lad os at se 25 år – en typisk fodboldalder – tilbage i tiden til 1991. Det passer så både-og, for HIKs 1. hold spillede for 25 år helt fremme i Division 1 – dengang var flagskibene fra København i Superligaen B 1903 og Frem. FCK var endnu ikke født – det skete først året efter i 1992. I 1. division havde HIK selskab af Vanløse, Brønshøj og KB. Vi sluttede desværre sidst den sæson og måtte ned i 2. division – er det et varsel for i år ? Vores øvrige seniorhold var meget, meget bedre end i dag – 2. senior vandt Serie 1 (i dag spiller HIK i Serie 3), Både 3. og 4. senior spillede i Serie 2 (i dag begår de sig i Serie 3 og 4), 5. senior vandt Serie 4 (i dag spiller HIK 5 i Serie 5) – det samme gjorde 6. senior, men de gennemførte så ikke. Vi havde to 11M-spillende kvindehold – dengang hed de damer – det bedste i Danmarksserien. I dag har vi et enkelt 7M-spillende i 7M Række 2. De gamle spillede kun 11Mands – vi havde Old Boys, Veteran og Superveteran med dengang. Masters var lige født som række – HIK ikke med. Siden er både Supermasters, Grand Old Masters, Super Grand Old Masters og Grand Veteran Masters opstået og her er vi med i dag. På ungdomssiden – her var HIK for 25 år siden lysår tilbage i forhold til i dag. Blot et enkelt ynglingehold (U19) og et enkelt juniorhold (U17) og begge i næstbedste hjemlige københavnske række – i dag er vi i DBU-Divisionen og har reservehold en masse i samme aldersgrupper (U19 drenge 1, U17 drenge 1, U16 drenge Mester, U16 drenge 2). 2 drenge hold (U15+U14) dengang i næstbedste københavnske drengerækker – i dag er vi samlet 9 hold og er med de bedste i Øst 1, 2 lilleputhold (U13 og U12) i bedste københavnske række og som 11M – i dag spiller man 8M og vi stiller 11 hold, det bedste i Øst. I 1991 et enkelt Pige 11M-hold – i dag har vi 5 tællende pigehold. Og så var vi blot 393 medlemmer i hele HIKs fodboldafdeling – heraf 265 ungdomsspillere. Men vi havde også kun 1 hel 11M-bane og 1 omklædningsrum til ungdom 25 år tilbage.

 

Hvordan så Københavnsk fodbold egentlig ud endnu længere tilbage – for 100 år siden. HIK var i 1916 for 1 år siden flyttet ind på det splinternye Phistersvej med tennis og fodbold og var optaget på prøve hos Københavns Boldspil Union. Prøvetiden varede 2 år – man skulle lige se den nye i flokken an. Vi spillede ikke hjemmekampe – alle kampe var inde i København. Som fast kutyme startede KBUs formand, N.P. Holst, og KBUs sekretær, Emil Jørgensen, årsberetningen 1916/17 med at gøre status. Der havde deltaget 13 klubber med i alt 42 seniorhold og 34 ungdomshold – større var københavnsk fodbold ikke for 100 år siden. I dag er alene HIK 78 kamphold – 2 mere end det samlede antal for 100 år siden i hele København. Oveni havde Bankembedsmændenes Boldklub – en af de 13 klubber – kun deltaget i efteråret 1916, før de i februar 2017 besluttede at dreje nøglen om og opløse sig selv. Nyt medlem blev i 2017 netop HIK – de havde da overstået deres prøvetid – og dermed status quo i medlemstal.

 

Ellers var meget ved ”det gamle” – selv om det nu ikke var så gammelt endda. Københavns Boldspil Union var kun 13 år gammel – lige blevet teenager.  Man var meget præget af den igangværende 1. verdenskrig – mange unge mænd var indkaldt til militærtjeneste i sikringsstyrkerne, ligesom forandret erhvervsvirksomhed også gjorde sit indhug i spillermaterialet. Og så havde kvinderne jo fået stemmeret året før – hvem ved om det ikke også betød noget for mændenes mulighed for at få lov til at spille fodbold. Det havde betydet afbud til et stigende antal kampe. Oveni kom så en meget hård vinter – langt hen i april kunne man stadig ikke komme i gang med Forårsturneringen. De forrige år havde man nærmest kunne konstatere en stilstand i spillets udvikling – nu var der igen fremgang at spore mente man at kunne konkludere. Indtrykket var, at spillerne og holdene havde omfattet træningen med større omhu og kampene med større interesse end tidligere. Tilskuerfremgang hver eneste sæson i de år. Og det giver sig lydeligt til kende, som man så poetisk udtrykte det, når publikum kommenterede spillet i alle dets enkeltheder. I Seniorpokalturneringen oplevede man noget af et magtskifte i 1916 – B 1903 vandt. B 1903s første store gennembrud – efter forlænget spilletid i finalen mod ØB.

 

De internationale kampe var næsten udelukkende mod Sverige – blot en enkelt var det blevet til mod Norge. Svenskerne fandt man var gået stærkt frem de senere sæsoner – de danske (læs københavnske) hold var ikke længere svenskernes ubestridte overmænd. Man havde af og til måtte overlade de svenske modstandere sejren. Dog ikke HIK – vi havde 27. august 1916 på Phistersvej besejret Wiktoria fra Helsingborg med 2-0.

 

Tilbage til nutiden : HIK har i ugen, der er gået, haft en debutant på U19 drenge : Markus Sundin og 5 har haft deres debut på holdkortene i U11 drenge (årgang 2006) : Asger Schultz Bach, Frederik Reipurth, Isak Smidt Torjani, Johan-Emil Pind og Otto Bodelsen – det samme har Emilie Just-Bomholt haft hos pigerne.
Tirsdag 27. september kom så efterårets point nr. 400 i hus – sikret ved at Grand Veteran Masters besejrede AB med 2-1.

 

I den kommende uge – frem til 4. oktober – vil følgende HIKere kunne fejre fødselsdag og fortjene at blive fejret af trænings- og holdkammerater m.v. :

  1. september : Peter Busk Ebbesen (7M Herre, 29),
  2. september : Bastian Moesgaard Wivel (U12 drenge 4, 12) – Mohammet Sharif (6. senior, 21) – Claus Jørgensen (5. senior, 27) – William Fuglsbjerg (U14 drenge Fulton, 13)
    1. oktober : Emma Friis de Jesus Delgado (U13 pige, 12) – Alexandre Turgis (U12 drenge 6, 12) – Sejr Emil Lyngsøe Wesche (U15 drenge 4, 14) – Alfred Stage (U11 drenge 4, 10)
    2. oktober : Sebastian Gjeraa (U13 drenge 5, 12) – Philip Rinder (U12 drenge 1, 11 år)
    3. oktober : Lasse Lauge Pedersen (1. senior, 19)
    4. oktober : Christian Gangsted (Veteran, 50) – Anders Overgård (Old Boys, 34) – Wilson Henningsen (U19 drenge 1, 18)

 

Og så havde vores fodboldformandinde fødselsdag 26. september – nu skal man jo ikke spøge med kvinders alder, så du må svede dig igennem følgende regnestykke for at få styret din nysgerrighed : 30 gange Lones alder minus Xenons atomnummer giver året for Reformationen i Danmark.