Forside, Generelt, Håndbold

Det har ikke været helt nemt. Slet ikke. Det indrømmer håndbold-afdelingens næstformand Christina Wex med det samme, da hun bliver spurgt ind til planlægningen af træner-setuppet for den kommende sæson i holdfællesskabet HIK/KFUM, som tæller årgangene U17 og U19.

– Det har taget længere tid end normalt, siger hun.

For det er mere eller mindre et frivilligt arbejde, som man siger ja til som håndboldtræner. Der er ikke meget økonomi i jobbet, og derudover skal du hellige meget af din fritid til sporten: Tre aftentræninger, kampe i weekenden, og så er der alle stævnerne i skoleferierne.

Det er med andre ord ildsjæle, man som klub skal have held med at få tilknyttet.

– Man skal virkelig brænde for håndbolden som træner, og man skal have et stærkt ønske om at skabe udvikling, men også glæde og fællesskab blandt ungdomsspillerne, som har mange andre tilbud i deres hverdag. Det er heldigvis lykkedes at finde de helt rigtige trænere til denne sæson, så vi er fulde af forventning, siger Christina Wex.

Stærkt træner-setup

Hos U17-pigerne har holdfællesskabet HIK/KFUM blandt andet fået tilknyttet den tidligere landsholdsprofil og dobbelte OL-vinder Mette Vestergaard som cheftræner. Hun har i nogle år trænet yngre hold i HIK, men har i år budt ind på et mere ambitiøst projekt.

Den dobbelte OL-guldvinder Mette Vestergaard har fået en større rolle.

– Mette har rigtig mange gode idéer til udvikling af klubben, og som træner er hun på mange måder anderledes en de trænere, pigerne ellers har haft. Hun er meget cool og afslappet i sin tilgang til spillerne og viser dem stor tillid. Selvom hun ikke råber højt, skal man dog ikke tage fejl af, at hun har ambitioner og stiller krav til sine spillere, siger Christina Wex.

U17-pigeholdet har, som det er typisk for årgangen, en del spillere på efterskole i denne sæson, ligesom det var tilfældet i sidste, men heldigvis er der er også kommet mange tilbage, så HIK kan bevare en stor og stærk trup med to hold, som naturligvis stadig er åben for nye spillere. Når Mette Vestergaard er af sted med landsholdet, træder assistenttræner Benjamin Svendsen og 2. holdstræner Hugin Christiansen til.

På U17-drengesiden har HIK/KFUM fået tilgang af en helt ny træner, som ikke har været engageret i HIK tidligere.

Andreas Henriksen er ny i HIK-regi.

Andreas Henriksen har sagt ja til posten som cheftræner for U17-drengene, selvom han egentlig havde sat sig selv på pause som håndboldtræner. Han lod sig friste af en dygtig trup, der skal spille i ligaen, og som efter nogle år med samme dygtige cheftræner trængte til at blive set på med nye øjne, fordi det er nu engang vigtigt med jævne mellemrum.

Heldigvis er assistenttræner Allan Ryddeskov Sand stadig med på holdet, og udover at være træner på U17, er Allan en af de uundværlige kræfter i HIK Håndbold, der altid er klar med en hjælpende hånd, når der opstår behov for hjælp rundt omkring i afdelingen.

– Andreas er en person med stærke holdninger og masser af erfaring fra håndboldmiljøet. Og det har vi brug for i vores klub. Trænere, der med deres engagement, viden og erfaring er med til at udvikle klubben, siger næstformanden.

En anden, der egentlig også havde besluttet sig for en pause fra trænergerningen, er Jens Ejlertsen, som gennem en årrække har trænet mange forskellige hold i HIK og i holdfællesskabet.

Jens Ejlertsen skal træne U19-pigerne i HIK.

Men håndboldledelsen har alligevel formået at lokke ham til at tage jobbet som træner for U19-pigerne.

En årgang, der generelt er svær at fastholde på grund af gymnasiet og hvad der ellers hører til i ungdomslivet.

Men her har HIK/KFUM vendt udviklingen og har faktisk fået tilgang af nye spillere, hvilket er ret unikt, når man ser på medlemstallet generelt i håndboldforbundet.

– Jeg tror, det er rygtedes, at vi har et godt miljø og en engageret og dygtig træner, der er et perfekt match for de her piger, som er rigtig travle og kun kan fastholdes i håndbold, hvis de kan se meningen med det, både håndboldmæssigt og socialt.

– Jens vil gerne have, at de tager medansvar og er med til at definere, hvad de vil med projektet, og så er han fantastisk til at skabe en god stemning, hvor der også er plads til grin og sjov. Når det spredes i miljøet, kommer der en naturlig tilgang udefra. Det ser rigtig stærkt ud på U19-pigeholdet, også selvom vi godt er klar over, at de får deres sag for i ligaen, siger Christina Wex.

Sidst men ikke mindst har drengene på U19-årgangen fået ny træner.

Martin Hummelgaard er også ny i HIK-regi.

Og det er et helt nyt ansigt i HIK/KFUM-regi. Martin Hummelgaard er oprindeligt fra Kolding og var som ungdomsspiller på kontrakt i KIF Kolding, inden en skade tvang ham til at indstille håndboldkarrieren.

I stedet valgte Martin at læse til divisionstræner på Aalborg Trænerakademi og har siden trænet ungdomshåndbold i seks sæsoner – dette har blandt andet resulteret i to DM-deltagelser med HEI’s U17, ligesom Martin har tilbragt et par sæsoner i Skanderborg.

Endelig har Martin været spillende træner i 2. div. og 3. div. i seks sæsoner, og i år står han altså i spidsens for U19-drengene, som netop spillet sig i ligaen efter to nervepirrende niveaustævner.

– Det hele ser meget positivt ud, og det skal selvfølgelig afspejles i resultaterne. Vi er ambitiøse, både i HIK og i holdfællesskabet. Når det er sagt, handler det også om at bevare den positive ånd og gøre det til en god oplevelse at komme til træning, for hvis man skal fastholde unge i en fritidsinteresse, som tager så meget af deres tid, så skal det samtidig være sjovt, siger næstformanden i HIK.