Fodbold, Forside, Generelt

HIK Fodbold forsøger at lære deres unge spillere de vigtigste begreber i fodboldverdenen, før der bliver tænkt på resultater og sejre.

Det er altid skønt at vinde en fodboldkamp. Følelsen efter tre vigtige point på kontoen er fantastisk, og mandagens træning bliver lige dét bedre, når man møder ind til en ny uge.

Men det hele skal ikke handle om sejrens sødme. Især ikke, hvis man er ungdomsspiller.

Sådan er mantraet hos HIK Fodbold, for her er det i stedet vigtigere at lære de basale fodboldtekniske ting end at sikre tre point i weekenden.

Det skal ikke misforstås, fortæller talentchef Philip Hansen. Man går altid efter at vinde en fodboldkamp. Men det, der er i højsædet, er en struktureret spillerudvikling.

Træningen skal ikke være afhængig af, om det blev til et nederlag eller sen sejr i weekenden. Det bliver for ustruktureret og er ikke det bedste for spilleren selv.

– Fodbold er en sport med masser af følelser. Både spillere og trænere kan lade sig drage af følelser baseret på resultatet af en kamp. Den klassiske er, at man taber en kamp, hvor man lukker fem mål ind – og så bruger man hele den kommende uge på forsvarstræning.

– Så lukker man måske færre mål ind i næste kamp, men man har ikke skabt noget frem ad banen. Og så øver man afslutninger efterfølgende. Det bliver for følelsesladet og man kommer til at træne meget seniorfodbold med unge spillere, som gør, at de ikke når at få de grundsten i deres spillerudvikling, de skal have, siger talentchefen.

Derfor har HIK Fodbold skabt et curriculum – et slags læringsprogram for de forskellige årgange. Fra U8 og op til U19.  Det er den ’fodbold-bibel’, som trænerne læner sig op ad, når de planlægger træningen. Her er det beskrevet, hvad spillerne skal lære af færdigheder baseret på deres alder.

Trænerne har friheden til at vælge forskellige øvelser og strukturere træningen, men læringsplanerne skal være opfyldt.

Det er først på U17-niveau, at spillerne begynder at tænke mere taktisk og resultatorienteret. Men så er spillerne også udviklet til at have færdighederne på plads.

– Derudover bliver spillerne i de yngre årgange flyttet rundt på forskellige positioner på banen. På det tidspunkt ved vi endnu ikke, hvad de ender med at være. Derfor skal vi udvikle alle de forskellige facetter i spillet. Når vi senere finder deres største styrker, arbejder vi ud fra det og flytter ikke så meget rundt på dem, siger Philip Hansen.

HIK Fodbold har de seneste år fået mere struktur og professionalisme i organisationen og på trænersiden, der har gjort, at man har flyttet sig fra nummer 100 til nummer 20 på DBU’s liste over bedste talent-udviklingsklubber i Danmark.

Et prædikat, man er meget stolt af i klubben, men ambitionerne skal ikke stoppe her, hvis det står til Philip Hansen.

– Næste store mål er, at vi får etableret en meget mere struktureret og ensrettet spillestil i alle årgangene. Den er strammere nu end for nogle år siden, men det skal blive endnu bedre. Dermed vil overgangen for spillerne, når de rykker op, blive meget nemmere. Den røde tråd skal være mere ensrettet, siger talentchefen.